Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-

Σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις διαταραγμένες σχέσεις της χώρας του με το Ιράν, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, δήλωσε πως χρειάζεται να συνεχιστεί ένας διάλογος με την Τεχεράνη.

Αποκαλώντας το Ιράν "μια σημαντική χώρα", ο Κίνκελ τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει μια επικοινωνία απ' το να χαθεί κάποια επιρροή με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις της Γερμανίας με το Ιράν έχουν "ψυχραθεί" εξαιτίας της δικαστικής απόφασης, που εξέδωσε το δικαστήριο του Βερολίνου για τη δολοφονία 4 Ιρανών Κούρδων πολιτικών το 1992, σύμφωνα με την οποία οι δράστες έδρασαν με εντολή της ιρανικής ηγεσίας. Υστερα απ' αυτό, όλες σχεδόν οι χώρες της ΕΕ, εκτός από την Ελλάδα, έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από το Ιράν.

Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τάιμς της Τεχεράνης" αναφέρει πως το Ιράν αναμένει μια ορθολογική στάση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη συνάντησή τους την ερχόμενη βδομάδα για να καθορίσουν τις σχέσεις με αυτό.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας τονίζεται πως ούτε το Ιράν, ούτε και η Ευρώπη επιθυμούν επιδείνωση των σχέσεών τους.

"Βασικά υπάρχει η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών ότι οι εγκάρδιες σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την ΕΕ είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών", τονίζει η εφημερίδα εξαίροντας συνάμα τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ και της Γαλλίας, Ερβέ ντε Σαρέτ, που τόνισαν την ανάγκη διατήρησης των σχέσεων με το Ιράν.

Η ιρανική εφημερίδα υπογραμμίζει πως αναμένει από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να υιοθετήσουν μία ορθολογική στάση κατά τη συνάντησή τους στις 29 - 30 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org