Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Βίαια επεισόδια αναστέλλουν τις ανθρωπιστικές αποστολές

Ρουαντέζοι ένοπλοι της φυλής των Χούτου, προσποιούμενοι τους πρόσφυγες, σκότωσαν έξι Ζαϊρινούς και τραυμάτισαν άλλους δύο

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

Κατακόρυφα αυξήθηκε χτες η ένταση στην πόλη Καζέσε του ανατολικού Ζαϊρ, όταν Ρουαντέζοι ένοπλοι της φυλής των Χούτου που ζουν στα προσφυγικά στρατόπεδα, προσποιούμενοι τους πρόσφυγες, επιτέθηκαν σε Ζαϊρινούς, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας δύο άτομα. Μερίδα του ντόπιου πληθυσμού, οργισμένοι από το συμβάν και θεωρώντας τους Ρουαντέζους πρόσφυγες υπεύθυνους για τη σφαγή και την καταστροφή μέρους της σοδειάς τους, επιτέθηκε σε ξένους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, αλλά και φορτία τροφίμων που οι οργανώσεις αρωγής προετοίμαζαν για τους εξαθλιωμένους από την πείνα και τις κακουχίες πρόσφυγες!

Για αρκετές ώρες στο Καζέσε (26 χλμ. νότια της πόλης Κισανγκάνι), επικρατούσε αναβρασμός. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στα στρατόπεδα με τους Ρουαντέζους πρόσφυγες σταμάτησαν κάθε εργασία, καθώς ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν στο ξέσπασμα ενός πρωτοφανούς κύματος οργής, βίας και πλιάτσικου.

Ο Μικέλε Κιντάγκλι, εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων", είπε ότι πλήθος Ζαϊρινών έκανε επιδρομή σε μία μεγάλη αποθήκη τροφίμων, αλλά και σε βαγόνια τρένου με είδη διατροφής για τους εξαντλημένους από την πείνα πρόσφυγες. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οι στρατιώτες της ανταρτικής "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" παρατηρούσαν τα επεισόδια αμέτοχοι, χωρίς να αντιδρούν και μιλώντας σε δημοσιογράφο του "Ασοσιέιτεντ Πρες" σημείωσε:"Σχεδόν σε κάθε μέτωπο αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Σ' αυτό το σημείο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις αποστολές τροφίμων αξίας χιλιάδων δολαρίων χωρίς κάποια εγγύηση από την πλευρά των ανταρτών".

Οι αποστολές τροφίμων στους περίπου 100.000 Ρουαντέζους πρόσφυγες που έχουν απομείνει στο ανατολικό Ζαϊρ είναι πλέον ζωτικής σημασίας, μιας που κάθε 24ωρο που περνά τουλάχιστον 60 ανέστιοι Ρουαντέζοι πεθαίνουν από λιμοκτονία και ασθένειες.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες", Σαντάκο Ογκάτα, μιλώντας στη Γενεύη, εξέφρασε το φόβο ότι τα τελευταία επεισόδια κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό στο Καζέσε αυξάνουν τους φόβους για έναν εσπευσμένο επαναπατρισμό των προσφύγων.

Στο μεταξύ, στην Πρετόρια, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Ζαϊρ Μομπούτου Σέσε Σέκο δεν είχε μέχρι χτες απαντήσει επίσημα στην πρόσκληση του Προέδρου Νέλσον Μαντέλα να συναντηθεί με τον ηγέτη των ανταρτών του Ζαϊρ, Λόρεντ Καμπίλα. Πάντως, διπλωματικές πηγές ευελπιστούν πως η συνάντηση Καμπίλα - Μομπούτου θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org