Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Στη θηλιά των "διεθνών οργανισμών"

ΣΟΦΙΑ.-

Το κύριο άρθρο της δεξιάς εφημερίδας "Τρουντ" τα είπε όλα για τις εκλογές του Σαββάτου στη Βουλγαρία, χωρίς βαρύγδουπες διατυπώσεις και βαθυστόχαστες αναλύσεις: "αύριο κάποιοι άνθρωποι θα πίνουν για τη νίκη μας, κάποιοι άλλοι θα πίνουν για να ξεχάσουν τον πόνο τους και κάποιοι άλλοι θα πίνουν επειδή συνήθως πίνουν. Αλλά κατόπιν όλοι τους θα πάνε στην ουρά για ψωμί (...), μετρώντας τα λιγοστά λέβα στις τσέπες τους"...

Νιώθοντας ίσως "γενναιοδωρία" μετά την ευρεία νίκη της στις εκλογές του Σαββάτου, η ηγεσία της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων πραγματοποίησε χτες συνάντηση για να εξετάσει την πιθανότητα διαπραγματεύσεων περί του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι "χρειάζεται" μια κυβέρνηση συνασπισμού αριστερών και δεξιών, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη σταθερότητα στην πορεία για την έξοδο της χώρας από τη βαθύτατη οικονομική κρίση που διέρχεται.

Με ποσοστό 52.23% επί των ψήφων, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων(UDF), υπό τον Ιβάν Κοστόφ, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (η οποία έχει συνολικά 240 έδρες), για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλγαρίας.Σύμφωνα με τα - ανεπίσημα - τελικά αποτελέσματα, η συμμαχία του Κοστόφ καταλαμβάνει 136 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές "καταποντίζονται" από τις 125 στις 58 έδρες.

Κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας";

Οπως φαίνεται, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων θα επιδιώξει μια κυβερνητική συμμαχία με όσες περισσότερες πολιτικές δυνάμεις μπορεί: Ενα κόμμα που ίσως συναινέσει κατ' αρχάς είναι η "Ευρω - Αριστερά" του Αλεξάντερ Τομόφ, η οποία κατέλαβε 14 έδρες στη νέα Βουλή.

Δεν είναι σαφές ποιο επίπεδο "συνεργασίας" σχεδιάζει ο Κοστόφ και η υπόλοιπη ηγεσία της UDF να έχει με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο καταλαμβάνει 19 έδρες. Το Κόμμα των Επιχειρηματιών, υπό τον Γκεόρκι Γκάντσεφ, κέρδισε 12 έδρες στη Βουλή.

Ο Κοστόφ είπε σε συνέντευξη Τύπου χτες ότι το κόμμα του αρχίζει - από σήμερα - διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Ανακοίνωσε ακόμη ένα πρώτο "σχέδιο" αρχών για την εθνική συναίνεση (consensus), καθορίζοντας πέντε βασικά σημεία του προγράμματος της κυβέρνησής του:

- συμμόρφωση με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, οι οποίοι παρέχουν βοήθεια στη Βουλγαρία, συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων ως το τέλος του χρόνου,

- κήρυξη ανοιχτού πολέμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς,

- έναρξη προσπάθειας για την Ενταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση,

- συμμετοχή στο ΝΑΤΟ,

- άνοιγμα των φακέλων των μυστικών υπηρεσιών που αφορούν πολιτικούς και υψηλόβαθμους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Τύποις...

Επί των τύπων, πάντως, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία μετά την έξοδο των Σοσιαλιστών από την εξουσία, στις 4 Φλεβάρη, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους, υπό τον δήμαρχο της Σόφιας Στέφαν Σοφιάνσκι, θα παραμείνει στην εξουσία για ένα μήνα ακόμη.

Συνεχίζοντας την ανάληψη μιας σειράς "δηκτικών" οικονομικών μέτρων, η κυβέρνηση Σοφιάνσκι απελευθέρωσε χτες τις τιμές των τροφίμων, εξαιρουμένων ορισμένων αγαθών πρώτης ανάγκης.

Ομως, όπως σχολίαζαν οικονομικοί αναλυτές (και είχε προειδοποιήσει σαφώς ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, ήδη από την περασμένη βδομάδα), τα σκληρότερα μέτρα δεν έχουν αναληφθεί ακόμη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ