Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Στο τελικό στάδιο η ανάπτυξη της πολυεθνικής

ΤΙΡΑΝΑ.-

Οι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης επί αλβανικού εδάφους συνέχιζαν να "αυξάνονται και να πληθύνονται" χτες - ενώ οι τριγμοί στην κυβέρνηση Φίνο δεν έπαυαν να ακούγονται, κι οι πιέσεις για τήρηση του "χρονοδιαγράμματος" των εκλογών συνεχίζονταν...

Στο τελικό στάδιο ανάπτυξης

Τέσσερις χιλιάδες άνδρες της πολυεθνικής δύναμης είχαν φθάσει μέχρι χτες στην Αλβανία. Η επιχείρηση ανάπτυξης της δύναμης, κατά τις πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, αναμένεται να ολοκληρωθεί την 5η Μαϊου. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί σε Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Φίερι και Αυλώνα.

Ο επικεφαλής της πολυεθνικής, ιταλός στρατηγός Λουτσιάνο Φορλάνι, είπε ότι "όλα θα πάνε καλά" κι απέδωσε σε "εφευρήματα" των μέσων ενημέρωσης τις πληροφορίες περί επεισοδίων μεταξύ των πολυεθνικών δυνάμεων και του αλβανικού πληθυσμού και διαφωνιών μεταξύ των δυνάμεων διαφόρων χωρών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Φίνο αντέδρασε σε επικριτικές δηλώσεις για την απαλλαγή από τα καθήκοντα του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Αγκιμ Σέχου. Η απόφαση "είναι νόμιμη και δεν παραβιάζει τις αρμοδιότητες και το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας", ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Φίνο, προκαλώντας την αίσθηση σε πολλούς ότι θα υπάρξει νέα σύγκρουση με τον Σαλί Μπερίσα...

Οι εκλογές...

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών του Φίνο (αλλά πολιτικά προσκείμενο στον Πρόεδρο Μπερίσα), Αριάν Σταρόβα, οι εκλογές θα διεξαχθούν "όπως έχει προγραμματιστεί", στις 29 Ιουνίου, αφού η κυβέρνηση είναι σε θέση πλέον να ελέγξει πολλές από τις πόλεις του Νότου, οι οποίες ως πρόσφατα βρίσκονταν στον έλεγχο των εξεγερμένων. Κατόπιν συνομιλιών με τον Αυστριακό ομόλογό του, Βόλφγκαγκ Σούσελ, ο Σταρόβα είπε (πάλι...) ότι "το μόνο εμπόδιο" είναι οι επιτροπές των εξεγερμένων που εξακολουθούν να ελέγχουν ορισμένες πόλεις της νότιας Αλβανίας. Ο Σταρόβα ουσιαστικά επανέλαβε τη θέση του Δημοκρατικού Κόμματος, που υπαγορεύει ότι για να διεξαχθούν εκλογές θα πρέπει οι εξεγερμένοι να παραδώσουν τα όπλα τους. Ομως οι επιτροπές των εξεγερμένων αρνούνται, όσο παραμένει στην εξουσία ο Σαλί Μπερίσα.

Την ημερομηνία των εκλογών θεωρεί "κρίσιμη" ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι: Η διεξαγωγή τους, υποστήριξε χτες, θα συμβάλει ώστε να βεβαιωθεί ότι "η κρίση στην Αλβανία ξεπεράστηκε", αλλά και για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της αποστολής και της αποχώρησης της πολυεθνικής από την Αλβανία.

Οσον αφορά τη χρηματική βοήθεια προς την Αλβανία, ο Πρόντι είπε ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διοργανώσει διάσκεψη με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των αλβανικών αρχών και Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, για να εξεταστεί το θέμα.

Πάντως, τα δέκα πολιτικά κόμματα που υπογράφουν τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου για το σχηματισμό κυβέρνησης, δε συμφωνούν στο θέμα του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση Φίνο παρουσίασε σχέδιο νόμου στηριζόμενο σε ένα αναλογικό σύστημα, το οποίο στηρίζουν τα εννέα κόμματα πλην του Δημοκρατικού του Μπερίσα. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει σε ένα πλειοψηφικό σύστημα.

"Ανταρσία" κατά Μπερίσα;

Δεκατέσσερις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποίησαν το Σάββατο κίνηση για την ανεξαρτητοποίησή τους και συγκρότηση αυτόνομουπολιτικού σχήματος στο αλβανικό Κοινοβούλιο.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες η κίνηση των "14" διαθέτει στήριξη και από άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι αναμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αποστασιοποιηθούν.

Ιταλική στήριξη προς Φίνο

Εάν η αλβανική κυβέρνηση πέσει, η χώρα θα βρεθεί ξανά στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου, δήλωσε χτες ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Μπενιαμίνο Αντρεάτα. "Ελπίζω ότι οι πολιτικοί άνδρες της Αλβανίας θα φανούν αρκετά σοφοί για να μην αφήσουν να χαθεί η μοναδική ελπίδα να αποφευχθεί μια εμφύλια σύγκρουση στην Αλβανία", διευκρίνισε.

Ο Ιταλός υπουργός εκδήλωσε ανησυχία για τη διαμάχη, την περασμένη βδομάδα, στην αλβανική πολιτική ηγεσία ως προς την ημερομηνία των εκλογών, που ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ, Φραντς Βρανίτσκι, καθόρισε για την 29η Ιουνίου.

"Μια δημοκρατία δε γεννιέται με μια μακρά παρουσία διεθνών δυνάμεων", "εξήγησε" ο Ιταλός πολιτικός...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org