- Ανεπαρκή κρίθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνάς της η ισραηλινή αστυνομία για την υπόθεση του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον ως νομικού... - 22/4/1997"/> - Ανεπαρκή κρίθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνάς της η ισραηλινή αστυνομία για την υπόθεση του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον ως νομικού... - 22/4/1997" /> Απαλλάχτηκε ... λόγω αμφιβολιών ο Νετανιάχου | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απαλλάχτηκε ... λόγω αμφιβολιών ο Νετανιάχου
  • Με εφέσεις αντιδρά η ισραηλινή αντιπολίτευση και επιμένει στην παραίτηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού
  • Απογοητευμένη η Παλαιστινιακή Αρχή, που φοβάται νέες δυσκολίες στην "ειρηνευτική διαδικασία"

Ανεπαρκή κρίθηκαν από τη Γενική Εισαγγελία τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της δίμηνης έρευνάς της η ισραηλινή αστυνομία για την υπόθεση του διορισμού του Ρόνι Μπαρ Ον ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης.Οπως ανακοίνωσε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο γενικός εισαγγελέας, Ελιακίμ Ρουμπινστάιν, αν και παραμένουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι αμφιβολίες αυτές δε στοιχειοθετούν αποδείξεις και συνεπώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δε θα προσαχθεί σε δίκη. Με το ίδιο σκεπτικό απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες της εμπλοκής του στην υπόθεση και οι Τσαχί Χανεγκμπί, υπουργός Δικαιοσύνης, και Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, σύμβουλος του Νετανιάχου. Αντίθετα, στον ηγέτη του θρησκευτικού κόμματος "Σας", Αριέχ Ντερί, απαγγέλθηκαν κατηγορίες, γεγονός που εξόργισε τους οπαδούς του κόμματός του, που έκαναν λόγο για άνιση μεταχείριση.

Παράλογη χαρακτήρισε την απόφαση αθώωσης του Νετανιάχου, η ισραηλινή αντιπολίτευση,που επιμένει στην παραίτησή του από την πρωθυπουργία, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο έπληξε ανεπανόρθωτα τη νομιμότητά του. Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος και του αριστερού κόμματος "Μερέτζ" κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο 4 εφέσεις κατά της απόφασης της Εισαγγελίας και ζητούν την επανεξέταση της έκθεσης της αστυνομίας. Πάντως, πηγές προσκείμενες στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριζαν, χτες, ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως ακατόρθωτο το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση της Εισαγγελίας, όταν εξετάσει, στις αρχές Μάη, τις εφέσεις.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου,αμέσως μετά την αθώωσή του, έσπευσε να ευχαριστήσει τους κυβερνητικούς του εταίρους για την υποστήριξη που του έδειξαν και ανακοίνωσε, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το πρόσφατο σκάνδαλο, τη σύσταση μιας επιτηρητικής διυπουργικής επιτροπής που θα επιβλέπει τους κυβερνητικούς διορισμούς.

Αμηχανία και δυσαρέσκεια από Παλαιστινιακή Αρχή και Αραβες

Με απογοήτευση υποδέχτηκε την απόφαση απαλλαγής του Νετανιάχου η Παλαιστινιακή Αρχή.Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωνε, χτες, ότι η παραμονή του Νετανιάχου στη διακυβέρνηση του Ισραήλ θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην "ειρηνευτική διαδικασία", ιδιαίτερα τώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μοιάζει να εξαρτάται περισσότερο από ποτέ άλλοτε από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους.Αλλωστε, μετά από την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, αποκλείστηκε από το Εργατικό Κόμμα η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προοπτική που η Παλαιστινιακή Αρχή εκτιμούσε ως ιδιαίτερα θετική για την απεμπλοκή των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.

Σιωπηρή δυσαρέσκεια φαίνεται ότι επικρατεί και στον αραβικό κόσμο,ο οποίος απέφυγε το οποιοδήποτε σχόλιο για να μην αναμειχθεί στα εσωτερικά του Ισραήλ. Εντούτοις, αραβικοί διπλωματικοί κύκλοι τόνιζαν, χτες, ότι η απαλλαγή του Νετανιάχου εισάγει μια νέα δυσκολότατη περίοδο στην "ειρηνευτική διαδικασία", καθώς θεωρείται πιθανότατο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για το πρόσωπό του, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τους Παλαιστινίους. Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση από το 1982, οπότε η ΟΑΠ εκδιώχθηκε από τον Λίβανο, καθώς η Ουάσιγκτον δε φαίνεται να θέτει σε θέση προτεραιότητας την επίλυση της κρίσης, ενώ η προοπτική μιας ευρωπαϊκής παρέμβασης φαντάζει μηδαμινή μετά την απογοητευτική περιοδεία του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Χανς βαν Μίρλο στην περιοχή.

Νέες συγκρούσεις και αποκλεισμός των αυτόνομων

Στο μεταξύ, σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, στο χωριό Ζουρίφ ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Από τις συγκρούσεις, που ξεκίνησαν όταν εκσκαφέας προσπάθησε να κατεδαφίσει το σπίτι ενός συλληφθέντα από τον ισραηλινό στρατό ως μέλος της "Χαμάς", τραυματίστηκαν 5 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Στο χωριό επιβλήθηκε και πάλι απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αυστηρός αποκλεισμός επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org