Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαδήλωση απόγνωσης από 10.000 Ιταλούς αγρότες

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. -

Υψηλότερες επιδοτήσεις για τη γεωργία, αύξηση του ποσοστού στην παραγωγή γάλακτος και μεγαλύτερη προστασία από τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί της ΕΕ σε σχέση με τις χαμηλότερες τιμές οπωροκηπευτικών που παράγουν χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ζήτησαν χτες πάνω από 10.000 Ιταλοί αγρότες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιείται η συνάντηση των υπουργών Γεωργίας, στο Λουξεμβούργο.

Τα συνθήματα των αγροτών καταφέρονταν ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, φέροντας περισσότερο τη "σφραγίδα" της απόγνωσης παρά της οργής: "Ευρώπη! Μην προδίδεις την Ιταλική Γεωργία" φώναζαν χιλιάδες από τους συγκεντρωθέντες, εκ των οποίων ορισμένοι δήλωναν στους δημοσιογράφους:"Η διαδήλωση αυτή συμβολίζει τη δυστυχία της ζωής μας. Οι τιμές και τα εισοδήματα μειώνονται. Ζητάμε περισσότερη δικαιοσύνη και να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα της γεωργίας στην Ιταλία...".

Οι αγρότες είχαν έρθει από σχεδόν όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας και οι περισσότεροι είναι μέλη της "Κολντιρέτι",της κύριας ιταλικής αγροτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ταξίδεψαν ως το Λουξεμβούργο για να κάνουν γνωστή τη "δυστυχία της ζωής τους", όπως ανέφερε ένα από τα συνθήματά τους, που δεν έχει άλλη αιτία παρά την αγροτική πολιτική της ΕΕ. Αντιπροσωπεία της "Κολντιρέτι" με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Πάολο Νικολόνι, έγινε δεκτή από τον Ολλανδό υπουργό Γεωργίας, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ώρα της συνάντησης των δύο ανδρών, ακουγόταν από τα μεγάφωνα των διαδηλωτών μία όπερα του Βέρντι.

Ωστόσο, οι φωνές των Ιταλών αγροτών "σκόνταψαν" στα "κλειστά αυτιά" του αρμόδιου εκπροσώπου της Κομισιόν που απέφυγε οποιαδήποτε "υπόσχεση" αύξησης των ποσοστώσεων στην παραγωγή γάλακτος, αλλά και την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από τον ανταγωνισμό άλλων χωρών της Μεσογείου, επικαλούμενος τις απαγορευτικές διατάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org