Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Μακρόχρονη περίοδος "ζύμωσης"

Τα ξένα μονοπώλια δεν είναι διατεθειμένα να παραχωρήσουν τις θέσεις τους σε νέους ανταγωνιστές και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο σ' αυτή τους την αντιπαράθεση. Από την άλλη, οι κυρίαρχοι ρωσικοί κύκλοι αισθάνονται να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη χώρα και τα συμφέροντά τους.

Χαρακτηριστική είναι η χρησιμοποίηση και πάλι του ζητήματος της λεγόμενης ρωσικής μαφίας από τα δυτικά ΜΜΕ. Οπως είναι γνωστό, η καπιταλιστικοποίηση και η δημιουργία της νεοαστικής τάξης της Ρωσίας πέρασε μέσα από ένα φοβερό πλιάτσικο της κρατικής περιουσίας από μαφιόζικες ομάδες - άλλωστε σε ποια χώρα του κόσμου η αστική τάξη δε δημιουργήθηκε και ισχυροποιήθηκε, χωρίς να πραγματοποιήσει φοβερά εγκλήματα σε βάρος του λαού; Δεν είναι τυχαίο που στα πρώτα χρόνια της καπιταλιστικοποίησης ο επιχειρηματικός κόσμος και ο υπόκοσμος του εγκλήματος είχαν ταυτιστεί στο μυαλό του κάθε Ρώσου πολίτη. Σήμερα όμως, τα οικονομικά συμφέροντα, τα νέα "τζάκια", έχουν σε μεγάλο βαθμό "νομιμοποιηθεί". Δεν είναι τυχαίο που τα στοιχεία, που αφορούν τη "ρωσική μαφία" και την έκτασή της, στον ξένο Τύπο είναι βασικά στοιχεία του 1992-93. Τα ρωσικά κεφάλαια "βρώμικα" ή μη που με διάφορους τρόπους έχουν τα τελευταία χρόνια διοχετευτεί στο εξωτερικό - και υπολογίζονται σε 400 δισ. δολάρια (8) - δεν μπορεί παρά να ανησυχούν και να προκαλούν σοβαρό ανταγωνισμό στα δυτικά κεφάλαια. Ετσι γίνονται ακόμη πιο φανεροί οι οικονομικοί λόγοι επέκτασης του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο πως "οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έστειλαν πρόσφατα στις διευθύνσεις πολλών μεγάλων Αμερικανών και Ευρωπαίων εκδοτών κατάλογο με πάνω από 140 μεγάλα ονόματα Ρώσων "μαφιόζων", ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ορισμένοι γνωστοί "νέοι Ρώσοι" (σημ. έτσι ονομάζονται οι Ρώσοι επιχειρηματίες στη χώρα τους), καθώς και μεγάλοι κρατικοί παράγοντες (9). Στόχος των δυτικών μονοπωλίων, στην προκειμένη περίπτωση, να παρουσιάσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ λίγο - πολύ ως σωτηρία αυτών των χωρών της Αν. Ευρώπης από τη "ρωσική μαφία", αποκρύπτοντας πως αυτές οι χώρες και λαοί παραδίδονται στη "δυτική" και κατά τα άλλα "νομιμόφρονη" μαφία, δηλαδή την αφεντιά τους!

Το γεγονός πως το ΝΑΤΟ δεν προχωρά σε άμεση πραγματοποίηση του σχεδίου επέκτασής του, αλλά εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια βρίσκεται σε μια πορεία "ζύμωσης", δεν μπορεί παρά να υποδηλώνει το γεγονός πως και το ΝΑΤΟ δε νιώθει πανίσχυρο στην επιβολή των σχεδίων του και η ρωσική αντίδραση τουλάχιστον το προβληματίζει. Το αμέσως επόμενο που λογικά μπορεί κανείς να σκεφτεί είναι το ποιες είναι οι δυνατότητες αντίδρασης της σημερινής αποδυναμωμένης Ρωσίας, αλλά και ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και γιατί έχει λόγους να τις φοβάται το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ