Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΒΟΛΟΥ
Εκτονώθηκε η κατάσταση

Εκτονώθηκε χτες το μεσημέρι η κρίση στις Δικαστικές Φυλακές Βόλου, που δημιουργήθηκε όταν προχτές, στις 8 περίπου το βράδυ, πάνω από 100 κρατούμενοι, Αλβανοί και Ρουμάνοι, προχώρησαν - για δεύτερη φορά στις τελευταίες μέρες - σε εξέγερση, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή. Τελικά οι κρατούμενοι μπήκαν στα κελιά τους, οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν, ενώ 19 κρατούμενοι, που θεωρούνται ως πρωτεργάτες στης στάσης, μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές στη Θεσσαλία κι αλλού.

Οι ανήλικοι, αλλοδαποί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν διότι - όπως καταγγέλλουν - οι συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή είναι κακές και η συμπεριφορά των φυλάκων απέναντί τους πολύ σκληρή. Δημιούργησαν επεισόδια με τους φύλακες και προκάλεσαν πολλές ζημιές στις εγκαταστάσεις της φυλακής.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι 120 από τους 130 κρατούμενους στις Φυλακές Βόλου μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τον Κορυδαλλό, μετά την εξέγερση εκεί. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Ποττάκης,είχε δηλώσει τότε ότι προχωρεί σε αποσυμφόρηση των φυλακών Κορυδαλλού, για να λυθεί το πρόβλημα εκεί. Στην πραγματικότητα ήθελε ν' αποφύγει το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από τις συχνές εξεγέρσεις στον Κορυδαλλό - στην Αθήνα βρίσκονται τα κεντρικά ΜΜΕ - μεταφέροντας, όμως, το πρόβλημα σε επαρχιακές φυλακές της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και η φυλακή του Βόλου, όπως και αυτή της Λάρισας - όπου κι εκεί έχουν μεταφερθεί κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό - δεν ήταν σε θέση να "φιλοξενήσουν" επιπλέον κρατούμενους, αφού ήδη ήταν υπερπλήρεις και χρειάζεται κι εκεί να γίνει αποσυμφόρηση.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε πραγματική λύση του προβλήματος αποσυμφορώντας τις φυλακές, παρά το γεγονός ότι αυτός ο "υπερπληθωρισμός" κρατουμένων δημιουργεί τα προβλήματα και οδηγεί στις εξεγέρσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ