Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ
Βυρσοδεψία και βιολογικός καθαρισμός ή τίποτα!

Κάθε λύση, όμως, του προβλήματος έχει "παγώσει", αλλά και κάθε πιθανή εφαρμογή της παίρνει το χαρακτήρα εκβιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους κατοίκους της περιοχής!

Τον Αύγουστο του '95, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας των συλλόγων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της ομοσπονδίας και των συμβούλων των υπουργών Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας, Κ. Δοντά και Γ. Τσούκα,αντίστοιχα.

Οι δύο σύμβουλοι ξεκαθάρισαν το αμετάκλητο της απόφασης να μεταφερθούν 99 βυρσοδεψεία της Αττικής στην Κοινότητα Ασωπίας της Βοιωτίας με δικό τους βιολογικό καθαρισμό, ενώ είπαν ότι θα κατασκευαστεί και μονάδα βιολογικού καθαρισμού για τη βιομηχανική ζώνη των Οινοφύτων.

Μέχρι τότε υποσχέθηκαν την επιχορήγηση με 30 εκατομμύρια δραχμές στη Νομαρχία Βοιωτίας για υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει ελέγχους στα εργοστάσια, και 100 εκατομμύρια και στις δύο νομαρχίες, Αν. Αττικής και Βοιωτίας, για κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για τη μελέτη μεταφοράς των βυρσοδεψείων και της κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού, είπαν ότι θα δοθούν 160 εκατομμύρια δραχμές στην ΕΤΕΒΑ. Συγκεκριμένα, και μέχρι το Μάρτη του '96, που λήγουν οι προθεσμίες υποβολής των μελετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η τεχνικοοικονομική μελέτη, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ωκεανογραφική και η υδρογεωλογική. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της ομοσπονδίας των συλλόγων, μέχρι σήμερα έχει ξεκινήσει μόνο η ωκεανογραφική, γεγονός που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Υπάρχει, εξάλλου, και το κακό προηγούμενο της μελέτης που είχε προτείνει η Νομαρχία Αν. Αττικής, να ενταχθεί στο 2ο Πακέτο Ντελόρ, με το ποσό που είχε προϋπολογιστεί σε 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτή η μελέτη προέβλεπε βιολογικό καθαρισμό στη θέση Στενό και αγωγό αποχέτευσης μήκους 16 χιλιομέτρων. Ωστόσο, η σκέψη προχώρησε μέχρι την προμελέτη και τα 60 εκατομμύρια που χρειάζονταν για την οριστική μελέτη δε δόθηκαν ποτέ, αφού η νομαρχία δεν είχε χρήματα και το έργο κρίθηκε μη επιλέξιμο για ένταξή του στο περιφερειακό πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή βρήκε σύμφωνη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής.

Ο Κ. Λαλιώτης,απατώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Δ. Κουμπούρη και Ορ. Κολοζώφ,έριξε το μπαλάκι στη Νομαρχία Αν. Αττικής σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης για την επεξεργασία των λυμάτων, ενώ απέρριψε την πρόταση για τον αγωγό λόγω κόστους. Ωστόσο, σε άλλη απάντηση που έδωσε στον βουλευτή, Γ. Κατσιμπάρδη,κάνει λόγο για έργα άρδευσης στην Κοινότητα Ασωπίας για να δημιουργηθούν υδατοδεξαμενές για τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων. Πρόκειται, λοιπόν, για σαφή πολιτική επιλογή η μεταφορά των βυρσοδεψείων, που δεν κοιτά το κόστος, αφού η Ασωπία δεν έχει την απαραίτητη ποσότητα νερού για να λειτουργήσουν!

Να σημειωθεί εδώ ότι σε κάθε κυβερνητική απόφαση δε λαμβάνεται καν υπόψη ο σύνδεσμος ΟΤΑ Ασωπού, ο οποίος δεν επιχορηγείται επαρκώς ούτε για έναν απλό ψεκασμό του ποταμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ