Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθολική λίστα ενόψει

Αναμένεται να αναγγελθεί σήμερα μετά τη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών - αν τελικά γίνει. Αναστάτωση στο ΙΚΑ καταγγέλλει ο ΙΣΑ, μετά την αφαίρεση της συνταγογράφησης απ' το ΙΚΑ. Ο διοικητής του ΙΚΑ υποστηρίζει ότι το συνταγολόγιο αφαιρέθηκε για έναν από κάθε υποκατάστημα

Ενιαία λίστα φαρμάκων, όπως αυτή του ΙΚΑ, καθώς και ενιαίο συνταγολόγιο, αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση - αν γίνει τελικά - των οικονομικών υπουργείων.

Οι ανακοινώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του κόστους της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, που όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι διογκωμένες. Αντίθετα, αναμένεται να υπάρξουν κάποιες δηλώσεις "επί του παρόντος", που τελικά δε θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μια προοπτική και τελικά θα καταλήγουν σε περικοπές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Τα χρονίζοντα προβλήματα αυτής της δαπάνης είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων - όχι στη βάση των στοιχείων που δίνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι στο υπουργείο Εμπορίου - αλλά στη βάση των διεθνών δεδομένων που μπορεί να αξιολογήσει ο καθ' ύλην αρμόδιος - και στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Απ' τη διαδικασία αυτή μπορεί να προκύψουν οι λεγόμενες "λογικές τιμές" και όχι οι αυθαίρετες τιμές, που διαμορφώνονται απ' τα στοιχεία που καταθέτουν στο υπουργείο Εμπορίου οι βιομήχανοι και οι έμποροι.

Το εύρος των παρεμβάσεων που θα μπορούσε να κάνει ο ΕΟΦ είναι πέραν της τιμολόγησης, αλλά γι' αυτό χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις απ' το ίδιο το κράτος γι' αυτές τις δυνατότητες.

Αναστάτωση καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Αναστάτωση επικρατεί στο ΙΚΑ μετά την ανακοίνωση της διοίκησης του ΙΚΑ, απ' την περασμένη Παρασκευή, ότι 96 γιατροί μετά από μελέτη των μηχανογραφημένων στοιχείων του Ιδρύματος παραπέμπονται στην αρμόδια επιτροπή φαρμακευτικής περίθαλψης για μη εφαρμογή του κανονισμού συνταγογράφησης.

Η παραβίαση, σύμφωνα με πληροφορίες - χωρίς να μπορούν να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις - αφορά τόσο τη λίστα, όσο και τις τρεις εγκυκλίους που είχε εκδώσει ο διοικητής του Ιδρύματος Γρ. Σολωμός. Οι γιατροί που έγιναν αποδέκτες της προφορικής εντολής για αφαίρεση του συνταγολογίου ήταν 96 και προέρχονται από υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Νομό Αττικής.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτής της κίνησης - που μπορεί να στηρίζονται και σε χρονίζοντα πραγματικά γεγονότα - υπήρξαν απόψεις ότι αυτή η παραπομπή ή αφαίρεση των συνταγολογίων μπορεί να ενταχτεί στην ενίσχυση των θέσεων για περικοπές στα φάρμακα, που πιθανά θα εκφράσουν σήμερα οι οικονομικοί υπουργοί. Πάντως, ο διοικητής του ΙΚΑ Γρ. Σολωμός με δηλώσεις του χτες βράδυ στο "Ρ" υποστήριξε ότι το συνταγολόγιο αφαιρέθηκε μόνο από έναν γιατρό από κάθε υποκατάστημα και τους υπολόγιζε το πολύ σε δεκαπέντε.

Ο Γρ. Σολωμός υποστήριξε ακόμα ότι ενημερώθηκε για τα στοιχεία των υπερβάσεων την περασμένη Πέμπτη και ουδεμία σχέση έχει με τις πιθανές σημερινές εξαγγελίες των οικονομικών υπουργών. Κάθε μήνα, δήλωσε ο Γρ. Σολωμός, 4 ή 5 γιατροί παραπέμπονται - αθορύβως - στην επιτροπή που παραπέμφθηκαν και οι 96 γιατροί. Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε ότι ορισμένοι απ' τους 96 γιατρούς έκαναν συνταγογραφήσεις της τάξης των 20 εκατ. δραχμών ανά μήνα έναντι των τριών εκατ. που ήταν ο μέσος όρος των υπόλοιπων γιατρών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τα στοιχεία αυτά ήταν γνωστά εδώ και ένα χρόνο στη διοίκηση του ΙΚΑ και αφορούν περίπου διακόσιους γιατρούς σε σύνολο 9.000 γιατρών του ΙΚΑ, οπότε και ενισχύονται οι απόψεις για πολιτική στήριξη των περιορισμών των φαρμάκων για τους ασφαλισμένους και όχι τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αυτής καθεαυτής.

Χτες αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας επισκέφτηκε το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, διαπίστωσε ότι αφαιρέθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης σε δέκα γιατρούς, με αποτέλεσμα οι μεν ασθενείς να εξετάζονται απ' τους γιατρούς, αλλά να παραπέμπονται σε άλλους γιατρούς για συνταγογράφηση.

Ο ΙΣΑ δηλώνει ότι δε θα είχε καμία αντίρρηση για τον έλεγχο των συνταγολογίων αυτών των γιατρών, αλλά διαμαρτύρεται για την ταλαιπωρία των ασθενών, δεδομένου ότι ο διοικητής του ΙΚΑ έθεσε στην ουσία σε "διαθεσιμότητα" τους δέκα γιατρούς στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας χωρίς να γνωστοποιήσει σ' αυτούς εγγράφως τους λόγους "διαθεσιμότητας". Πάντως, ο διοικητής του ΙΚΑ υποστηρίζει ότι οι γιατροί που δε συνταγογραφούν μπορούν αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλα τμήματα που δε συνταγογραφούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ