Τρίτη 16 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι...

Αύριο αρχίζει το 21ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΛΤΑ. Η "Δημοκρατική Συνεργασία" υπογραμμίζει ότι πρέπει να είναι ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα

Τη στιγμή που το 82% της αλληλογραφίας των ΕΛΤΑ επιδίδεται στους κατοίκους των αστικών περιοχών, μόνο το 37% των υπαλλήλων του υπηρετούν σ' αυτές τις περιοχές. Οταν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα ταχυδρομικό γραφείο αντιστοιχεί σε 3.484 κατοίκους, στην Ελλάδα (που βρίσκεται στην τελευταία θέση), η αντιστοιχία είναι ένα προς 10.728 κατοίκους. Ενώ σε μια έκταση 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ΕΕ λειτουργούν κατά μέσο όρο 4,10 ταχυδρομικά γραφεία, στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 0,70.

Η έλλειψη ιδιόκτητης κτιριακής υποδομής υποχρέωσε τα ΕΛΤΑ την τελευταία τριετία να δαπανήσουν σε ενοίκια 3,9 δισ. δραχμές και για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού άλλα 6,2 δισ. δραχμές. Μέχρι σήμερα όμως, οι επενδύσεις αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος, το συσσωρευμένο έλλειμμα των 41 δισ. δραχμών των ΕΛΤΑ, εξαιτίας της πολιτικής του δικομματισμού, δίνει το στίγμα της σημερινής θέσης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, πιστοποιούν την αποτυχία αυτής της πολιτικής, αλλά, ταυτόχρονα, δυναμιτίζουν και τη συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού, ο οποίος καθημερινά σπρώχνεται στο περιθώριο.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση της επιτροπής, που συστάθηκε για την εξέταση των αιτίων δημιουργίας των ελλειμμάτων στα ΕΛΤΑ. Αν και επιβεβαιώνουν μια εικόνα, που είναι ήδη γνωστή στους συναλλασσόμενους με τα ΕΛΤΑ και στους εργαζόμενους, αποκτούν επίκαιρο χαρακτήρα και θέτουν καίρια ερωτηματικά, στο φόντο του 21ου Πανελλαδικού Συνεδρίου των εργαζομένων στα Ταχυδρομεία που αρχίζει αύριο.

"Το πρόβλημα της μη ορθολογικής κατανομής του προσωπικού στα ΕΛΤΑ οξύνθηκε με τις ανεξέλεγκτες και ρουσφετολογικές μεταθέσεις στην επαρχία, που έκανε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ", επισημαίνει ο Γιώργος Κρίκας, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, από την παράταξη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας".Αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρήτη, όπου εργάζονται επιπλέον 120 υπάλληλοι από αυτούς που προβλέπονται στο οργανόγραμμα, αλλά και των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν. Τέτοια παραδείγματα πλεονάζοντος προσωπικού σε ορισμένες υπηρεσίες και έλλειψης σε άλλες αποτελούν πλέον καθεστώς για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Οσο για το δίκτυο, "αν και υστερεί σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, παραμένει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ΕΛΤΑ", τονίζει ο Γ. Κρίκας. Παρ' όλα αυτά, στη Στρατηγική Μελέτη "Εκσυγχρονισμού" τους, από τα 40 δισ. που προβλέπονται ν' απορροφηθούν, μόνο τα 3.7 δισ. (9%) αφορούν στο δίκτυο, που αριθμεί 946 ταχυδρομικά γραφεία, 267 πρακτορεία και 34 τροχοταχυδρομεία. "Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι η ιεράρχηση, η διάρθρωση και η αξιολόγηση των επενδύσεων, όπως και παλιότερα ως παράταξη έχουμε υποστηρίξει, είναι βασισμένη στις επιλογές της ΕΕ. Δε διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη, ούτε αναβαθμίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ταχυδρομείου απέναντι στις άλλες ταχυδρομικές εταιρίες", υπογραμμίζει.

Οπως αναφέρουν και οι συντάκτες της πρότασης για τα ελλείμματα, τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σήμερα ισχυρό ανταγωνισμό, κύρια από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και στις παραδοσιακές δραστηριότητες, που υποτίθεται ότι προστατεύονται, αφού δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για την ταχυδρομική αγορά. Σημειώνουν δε, ότι το κράτος πρέπει να καλύψει ολόκληρο το έλλειμμα με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ και να περιλάβει τις επενδύσεις που αφορούν το δίκτυο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενη στη σημασία του 21ου Συνεδρίου της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, η παράταξη της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι επιδιώκει ένα συνέδριο που θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα, ένα συνέδριο προβληματισμού και ουσιαστικού διαλόγου, όπου θα κριθεί και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ