Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ"
Ομόθυμη απάντηση στον τηλε-φασισμό

Γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου για μια βδομάδα, διαμαρτυρόμενοι για την επιχείρηση ιδεολογικής τρομοκρατίας απ' τον τηλεοπτικό "Σκάι". Τις μέρες της αναστολής όλοι οι γιατροί θα είναι προσωπικό ασφαλείας

Σε κλείσιμο του νοσοκομείου για μια εβδομάδα, μέχρι και την Τετάρτη 9 του Ιούνη, καθώς και σε μη εφαρμογή των δυο γενικών εφημεριών (Σάββατο και Τετάρτη) αποφάσισαν να προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του "Ευαγγελισμού" διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση δυσφήμισης που εξαπέλυσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, εναντίον τεσσάρων συναδέλφων τους, τους οποίους παρουσιάζει ως εμπόρους ανθρώπινων οργάνων.

Οι γιατροί πήραν αυτή την απόφαση σε μια μαζική και μαχητική γενική συνέλευση στην οποία εκφράστηκε η οργή απέναντι στην αδιαφορία του υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα οι γιατροί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον τηλεοπτικό φασισμό που απειλεί το κοινωνικό σύνολο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθάρισαν ότι η επίθεση απέναντι στους συναδέλφους τους είναι επίθεση που πρέπει να συσπειρώσει όλο τον ιατρικό κόσμο, γιατί αυτή τη στιγμή πλήττεται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού", υπογράμμισαν ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας τους, οι πόρτες του νοσοκομείου θα είναι κλειστές, αλλά μέσα σε αυτό θα βρίσκονται όλοι και θα αποτελούν προσωπικό ασφαλείας, ειδικά τις μέρες της γενικής εφημερίας. Μάλιστα ειδικά για τις μέρες της γενικής εφημερίας οι γιατροί ενημέρωσαν τον πρόεδρο του νοσοκομείου και έστειλαν επίσημο έγγραφο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ορίσει άλλο νοσοκομείο που θα καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Παράλληλα αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν χρήματα από τους γιατρούς για να καλυφθούν οι ανάγκες για τα δικαστήρια, ενώ σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Ο Ηλίας Σιώρας,μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, υπογράμμισε ότι "αυτή η επίθεση αποσκοπεί στη δυσφήμιση του δημόσιου τομέα υγείας, ενώ αντίθετα δίνει πάτημα για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Οταν μάλιστα οι ιδιώτες έχουν πολλαπλές διασυνδέσεις στα ΜΜΕ και με κάποιους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων και πολύ πιθανόν και μέσα στην κυβέρνηση, η επίθεση αυτή μας παραπέμπει αλλού. Οταν υπάρχει μια τέτοια πρακτική, πώς είναι δυνατόν να στραφεί κάποιος στο δημόσιο τομέα υγείας; Πώς είναι δυνατόν να παλέψει για δημόσιο τομέα υγείας. Εμείς όμως δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε το δημόσιο τομέα υγείας και την υγεία ολόκληρου του ελληνικού λαού".

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Κ. Οικονόμου,που βρέθηκε στη συνέλευση, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΙΣΑ προς τους τέσσερις γιατρούς και υπογράμμισε: "Ο καθείς δικαιούται να αμφισβητεί την ιατρική πράξη και να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να διασύρει αναποδείκτως υπολήψεις διακεκριμένων γιατρών με μακρόχρονη ανεπίληπτη και παραγωγική παρουσία στην υγεία. Ο συγκεκριμένος θόρυβος, εκτός του διασυρμού για κάποιους ανθρώπους, καταφέρει πλήγμα εναντίον της δημόσιας υγείας. Δημιουργεί παράλληλα αρνητική ψυχολογία στους δωρητές οργάνων, με αποτέλεσμα πολλοί άτυχοι συνάνθρωποί μας να στερηθούν τη δυνατότητα μεταμοσχεύσεων. Πρέπει η συγκεκριμένη περίπτωση να αποτελέσει αντικείμενο αυτεπάγγελτης παρεμβάσεως των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε η αλήθεια να αποκατασταθεί και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Επίσης η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου,μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, τόνισε ότι "στο όνομα του "Ευαγγελισμού" θίγεται το έργο όλων των δημόσιων γιατρών. Θίγεται το δημόσιο σύστημα υγείας, για να γίνει πιο ευάλωτο, στην ξεθεμελίωσή του που προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει μέσα από το νέο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο". Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Χαρ. Ζαχαρόγιαννης,επισήμανε ότι "η ΕΙΝΑΠ έχει προχωρήσει σε όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού. Εκτιμάμε, συνέχισε, ότι αυτή η ενέργεια στρέφεται εναντίον του δημοσίου συστήματος υγείας. Εχει στόχο να δημιουργηθεί αμφισβήτηση για το έργο των δημοσίων νοσοκομείων και να στραφεί ο κόσμος στα ιδιωτικά θεραπευτήρια".

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό", Ν. Παπάς,υπογράμμισε ότι αυτό το φαινόμενο δε θα είναι το τελευταίο. Θα υπάρξουν και άλλα στο μέλλον, ειδικά όταν πάνε να περάσουν ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, που πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

Ολοι όσοι πήραν το λόγο στη χτεσινή συγκέντρωση έκαναν λόγο για μεθοδευμένη επίθεση, που στόχο έχει να αλλάξει τη στάση του κόσμου, ο οποίος συμπαραστέκεται στην κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ. Επίσης επισημάνθηκε ότι επιχειρείται η αμφισβήτηση του έργου των δημόσιων νοσοκομείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ