Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεβασμένη συμμετοχή στην απεργία της ΕΙΝΑΠ

Δέσμευση του υπουργείου Υγείας για αλλαγή της εφημερίας στο Κρατικό Νίκαιας, όπως ζητούσαν οι απεργοί γιατροί

Μια θετική εξέλιξη σημειώθηκε χτες στο μέτωπο των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δεσμεύτηκε για την αλλαγή της εφημερίας του νοσοκομείου Νίκαιας, που αποτελούσε και ένα από τα βασικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, που ξεκίνησαν απεργία διαρκείας από τις 23.6.1997.

Μέχρι τώρα το νοσοκομείο εφημέρευε μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα να έχει γονατίσει. Οι γιατροί ζητούσαν την ένταξή του στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αθήνας, καθώς και τη δημοπράτηση των έργων για να αρχίσουν εντός του Ιούλη τα έργα για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Οταν ξεκίνησε η απεργία, το υπουργείο Υγείας με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του - αλλά και ο υπουργός Κ. Γείτονας με δηλώσεις σε διάφορα ΜΜΕ - χαρακτήριζαν την απεργία αδικαιολόγητη και υποστήριζαν επί λέξει: "Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί στη φάση αυτή να ισχύσει το σύστημα με εφημερίες ανά τέσσερις μέρες, δεδομένων των μεγάλων υγειονομικών αναγκών του Πειραιά" (ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της 23.6.1997). Στην άποψη αυτή προσχώρησε και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία με ανακοίνωσή της (1.7.1997) υποστήριζε ότι η αλλαγή του συστήματος εφημεριών στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας θα σήμαινε ταλαιπωρία των αρρώστων του Πειραιά.

Χτες όμως σε σύσκεψη - τη δεύτερη μέσα σε μια βδομάδα - που έγινε στο υπουργείο Υγείας έγινε δεκτό το αίτημα των απεργών γιατρών για αλλαγή της εφημερίας. Στην προηγούμενη σύσκεψη είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν τα χρήματα για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και το νεφρολογικό και παθολογοανατομικό τμήμα.

Το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εφημερεύει ανά τρεις ή τέσσερις μέρες από 1.8.1997. Η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο και η δέσμευση είναι η σχετική υπουργική απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την επόμενη βδομάδα.

Σήμερα στις 10 πμ οι γιατροί του Νοσοκομείου Νίκαιας θα κάνουν Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους, που θα τις εντάξουν πλέον στο γενικότερο απεργιακό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ.

Στη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο πήραν μέρος ο υπουργός Κ. Γείτονας,ο υφυπουργός Μ. Σκουλάκης,η γενική γραμματέας του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου,ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Μ. Τζαγκαράκης και η Απεργιακή Επιτροπή του Κρατικού Νίκαιας.

ΙΣΑ: Οχι σε συνοπτικέςδιαδικασίες ψήφισης

Το άλλο θετικό στοιχείο της χτεσινής μέρας από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο Λεκανοπέδιο ήταν η ανεβασμένη συμμετοχή των γιατρών στα νοσοκομεία.

Ετσι το νοσοκομείο "Μεταξά" μπήκε πιο δυναμικά στην απεργία, ενώ στο νοσοκομείο "Σωτηρία" η χτεσινή συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου αποφάσισε το "κλείσιμο της εφημερίας" - όπως έγινε στο Κρατικό της Νίκαιας. Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι θα ληφθούν παραπέρα μέτρα κλιμάκωσης του αγώνα και ότι θα ζητήσει συνάντηση με τα κόμματα, τους φορείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει την ανησυχία του και καταλογίζει ακαμψία στο υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, επιμένει αμετακίνητα στις θέσεις του, "αγνοώντας παντελώς τις αντιδράσεις, οι οποίες υπαγορεύονται από βαθύ αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της υγείας". Ο ΙΣΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνει ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να ευοδωθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξη των γιατρών και ζητά απ' την πολιτεία να επανατοποθετηθεί στο θέμα αυτό.

Ο ΙΣΑ επαναλαμβάνει ότι στηρίζει - και θα στηρίξει στο μέλλον - τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να προχωρήσει σε "συναινετικές διαδικασίες" με τους γιατρούς και να μην προχωρήσει σε συνοπτικές διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου από τα Θερινά Τμήματα της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ