ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .-
Η προώθηση της διαδικασίας για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος και κυρίως η επιλογή των χωρών, που θα συμμετάσχουν στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι οι βασικές προτεραιότητες του Λουξεμβούργου, που εδώ και τρεις μέρες παρέλαβε από την Ολλανδία τη σκυτάλη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τα όσα ανέφεραν χτες στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ,λίγο μετά την καθιερωμένη επίσκεψη της Επιτροπής στη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες επανέλαβαν και σήμερα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και στο εξής σε σχέση με τη διεύρυνση και που σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σε δύο περίπου βδομάδες, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, τις προτάσεις της για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα της διεύρυνσης. Στη συνέχεια οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όσο και στο Συμβούλιο Κορυφής.
Σε σχέση με την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι θα υπάρξει μια επαναπαρουσίαση, προσαρμοσμένη στις σημερινές συνθήκες, της θετικής γνωμοδότησης που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναντι της κυπριακής αίτησης προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε σχέση με την αντιμετώπιση της Τουρκίας.
Τόσο ο Ζ. Γιούνκερ όσο και ο Ζ. Σαντέρ δε θέλησαν, όπως άλλωστε αναμενόταν, να δώσουν καμία ένδειξη σε σχέση με το ποιες χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρώτη φάση στην Κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου όμως τόνισε ότι η Κοινότητα θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα διαδικασία για την ενίσχυση των δεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες που έχουν υποβάλει αιτήσεις προσχώρησης και που δε θα είναι στον κατάλογο των χωρών που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα της διεύρυνσης. Στόχος της νέας αυτής διαδικασίας θα πρέπει να είναι, κατά τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό, η παροχή της δυνατότητας στις ανωτέρω χώρες να συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα ή ακόμα και να ενισχύονται οικονομικά, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, με κοινοτικά κονδύλια.
Παράλληλα ο νέος προεδρεύων του Συμβουλίου τόνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα έχει καθοριστική σημασία σε σχέση με την προοπτική της ένταξής τους στην Κοινότητα, η οποία, όπως κατέληξε ο Ζ. Γιούνκερ, θα αξιολογηθεί με αντικειμενικά οικονομικά και πολιτικά κριτήρια.