Παρασκευή 4 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στον υπουργό Αμυνας

Το σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αμυντική βιομηχανία και το αβέβαιο μέλλον της που προδιαγράφεται από την κυβερνητική πολιτική, θίγουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μπ. Αγγουράκης.

"Η ελληνική αμυντική βιομηχανία, τονίζεται στην Ερώτηση, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ύπαρξή της. Βασικός παράγοντας που την οδήγησε σε κρίση είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ πολιτική προγραμματισμένης ανάπτυξης και κάλυψης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αντίθετα η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν να έχει η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας ένα εξαρτημένο και συμπληρωματικό χαρακτήρα, καλύπτοντας μόνο το 5% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μέσο ποσό στρατιωτικών προμηθειών της Ελλάδας που ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η γνωστή πολιτική των αθρόων και χωρίς προγραμματισμό προσλήψεων (κάλυψη της κομματικής πελατείας) είχε σαν αποτέλεσμα να επιδεινώσει παραπέρα το στρεβλό χαρακτήρα των αμυντικών βιομηχανιών. Ετσι η μέση αναλογία διοικητικού προσωπικού προς εργαζόμενους στην παραγωγή φτάνει τον όρο 1:3 σε σύγκριση με άλλες βιομηχανικές μονάδες που η σχέση είναι 1:5.

Μπροστά στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμυντική βιομηχανία (ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ) - μόνο οι συσσωρευμένες ζημιές υπερβαίνουν τα 150 δισ. δραχμές - ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξάγγειλε μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων τη δημιουργία μιας εταιρίας χαρτοφυλακίου (Holding Company) όπου θα περιλαμβάνει τις παραπάνω αμυντικές βιομηχανίες. Οι μετοχές αυτής της εταιρίας θα ενταχθούν στο Χρηματιστήριο, δηλαδή ιδιωτικοποίηση. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί μια εταιρία απορρόφησης του προσωπικού που πλεονάζει και που θα είναι γενικά απασχολήσιμοι.

Η πρόταση αυτή δεν αναφέρεται στην ανάπτυξη των αμυντικών βιομηχανιών, στον προγραμματισμό παραγγελιών, στην αύξηση του ποσοστού συμπαραγωγής με ξένους αλλά και Ελληνες βιομήχανους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Αμυνας:

- Εάν έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η υλοποίηση αυτής της πρότασης και αν ναι πότε θα γίνει αυτό και με ποιες δρομολογημένες διαδικασίες;

- Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας συνολικά, με τα συσσωρευμένα προβλήματα και τις ζημιές που παρουσιάζει;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ