Πέμπτη 5 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ: Σημειώσατε

Η ΣΟΥΗΔΙΑ είναι η πρώτη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Αυτό, βεβαίως, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν ληφθεί υπόψη ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Σουηδία μπορούσε, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις, να πάρει μέρος στο "σκληρό πυρήνα" της ΟΝΕ. Και έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκέραν Πέρσον παραδέχτηκε πως αυτή η θέση οφείλεται στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 26% των Σουηδών επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην ΟΝΕ από το 1999. Ενα ξεχωριστό μήνυμα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Αμστερνταμ, με αποδέκτες, όχι μόνο τους "δεκαπέντε", αλλά και τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες - μέλη.

Η ΑΡΝΗΣΗ της Σουηδίας να συμμετάσχει στο ΕΥΡΩ το 1999 προκάλεσε ανησυχία και εκνευρισμό, που αποτυπώθηκαν στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. "Θα φτάσουμε στην ΟΝΕ με ή χωρίς τη Σουηδία. Το τρένο του ΕΥΡΩ είναι σε κίνηση", είπε ο Σαντέρ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, εναπόκειται στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποφασίσουν κατά πόσον η Σουηδία δικαιούται να μείνει έξω από την ΟΝΕ. Η σουηδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει αυτό το δικαίωμα, αφού είχε κάνει σχετική δήλωση όταν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 1995. Αλλά η Σουηδία δεν είναι η μόνη που το "σκέφτεται"...

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ απίθανο να θελήσει η Βρετανία να ενταχθεί το 1999, με το πρώτο κύμα, στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, ο Μπλερ δήλωσε επίσης ότι θα ήταν καλύτερα να μην προχωρήσει καθόλου η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, παρά να ξεκινήσει με "προχειροφτιαγμένα" κριτήρια σύγκλισης. "Είναι πολύ απίθανο να θελήσει η Βρετανία να συμμετάσχει στο πρώτο κύμα της Νομισματικής Ενωσης", δήλωσε ο Μπλερ.

ΕΓΓΥΗΤΗΣ για την κοινοτική νομιμοφροσύνη της νέας γαλλικής κυβέρνησης θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ."Αποφάσισα έπειτα από μακρά συζήτηση με τον Λιονέλ Ζοσπέν να εμφανιστώ ως εγγυητής της ευρωπαϊκής του πολιτικής", δηλώνει ο Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί αύριο στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα "Ντι Τσάιτ". "Να είστε βέβαιοι ότι ο Ζοσπέν δε θα εγκαταλείψει τη στάση που είχε υιοθετήσει πριν από τις εκλογές", απαντά ο Ντελόρ, σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή των ευρωσκεπτικιστών του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η ΜΑΧΗ πολιτικών - τραπεζιτών στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Είναι λογικό επακόλουθο της ίδιας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που ορίζει ότι από την 1η Γενάρη 1999 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίζει, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, για τη νομισματική και πιστωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών - μελών. Η "δικτατορία των τραπεζιτών", που, βέβαια, ελάχιστα ενδιαφέρονται για το "πολιτικό κόστος" και τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Αυτά ας τα σκεφτούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών.

Η ΚΟΝΤΡΑ του Χ. Κολ με τον διοικητή της Μπούντεσμπανκ Χ. Τιτμάγιερ, σχετικά με την ανατίμηση των αποθεμάτων χρυσού, κατέληξε σε ήττα του πρώτου και είναι σπάνιο γεγονός στις μέρες μας, να υφίσταται ήττες ο Γερμανός καγκελάριος. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ακόμα και στο "Διευθυντήριο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάσταση δεν είναι ...ειδυλλιακή. Οι αντιθέσεις, με οποιαδήποτε μορφή, υποβόσκουν και συχνά εκδηλώνονται με έντονο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ