Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμιά διάθεση διεκδίκησης του κατοχικού δανείου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη «νήσσαν» εποίησε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, για τα ζητήματα των οφειλών της Γερμανίας προς το ελληνικό δημόσιο και προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να διεκδικήσει, όχι τις αποζημιώσεις για τα θύματα αλλά ούτε καν αυτό το κατοχικό «δάνειο» που ετσιθελικά απέσπασαν από την Ελλάδα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Ούτε μια λέξη επί της ουσίας δεν κατάφερε να αρθρώσει, έστω για λόγους πολιτικής ευθιξίας. Αντίθετα, η απάντησή του σε σχετική ερώτηση έμοιαζε περισσότερο με δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα διεκδίκησης του δανείου. Είπε συγκεκριμένα: «Σας είπα ότι ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου θέματος είναι τέτοιος, που επιβάλλει πολύ καλούς χειρισμούς από τη δική μας πλευρά. Ολα αυτά τα θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε όλες τις πτυχές τους. Και το κάνουμε αυτό με ιδιαίτερη ευαισθησία και γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον. Η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, αντιμετωπίζει ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό θέμα. Είμαστε όλοι απέναντι σε μια απόφαση Δικαστηρίου. Αυτό είναι το θέμα που καλούμαστε να χειριστούμε και τίποτα άλλο».

Οταν ο δημοσιογράφος επανήλθε στην ερώτησή του, ο Δ. Ρέππας έκανε και πνεύμα, δηλώνοντας: «Χαίρομαι για την ευαισθησία σας και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας που είναι πολύ ειλικρινές! Αλλά, η κυβέρνηση, αυτή την ώρα, ασχολείται με ένα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό θέμα, το οποίο προέκυψε μετά από απόφαση δικαστηρίου».

Ερωτώμενος για το αν θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή της γερμανικής Βουλής, η οποία θα διαχειριστεί ένα κονδύλι 10 δισ. μάρκων, που προορίζεται για αποζημιώσεις σε όσους εργάστηκαν καταναγκαστικά στη Γερμανία την περίοδο του πολέμου, ο Δ. Ρέππας δήλωσε: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας βρίσκονται σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Γερμανίας, προκειμένου να εξακριβώσουν ποιο, ακριβώς, είναι το περιεχόμενο αυτής της απόφασης και ποιους αφορά. Και θα πράξουμε αναλόγως».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ