Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΜ ΝΤΟΥΙΖΕΝΜΠΕΡΓΚ
Μεγαλύτεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ

Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να είναι "σαφώς μεγαλύτεροι του 3%" για χρονικό διάστημα δύο χρόνων τουλάχιστον, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ στην ιταλική οικονομική ημερησία Il Sole 24 Ore.

Κατά τη διάρκεια των δύο επομένων χρόνων "οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάπτυξης θα ξεπεράσουν τους αμερικανικούς", σύμφωνα με τον Βιμ Ντούιζενμπεργκ. "Αυτή είναι η βασική αιτία που κάνει εμάς στην ΕΚΤ να λέμε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που επιβάλλουν να υπάρξει εκτίμηση προς το ευρώ", επισήμανε.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός "θα διατηρηθεί κατά μέσον όρο λίγο άνω του 2% "την επόμενη διετία, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Υποστήριξε επίσης ότι ο αντίκτυπος της αύξησης, στις 8 Ιουνίου, του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4,25% "πρέπει να απορροφηθεί ακόμη περισσότερο από το σύστημα".

"Ελπίζουμε να έχουμε βραδύτερους ρυθμούς αύξησης της ποσότητας χρήματος (Μ3)", το οποίο είναι το εργαλείο που κατ' εξοχήν χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, ανέφερε ο Βιμ Ντούιζενπεργκ.

Η Βρετανία ικανοποιεί όλα σχεδόν τα κριτήρια ένταξης

Η Βρετανία ικανοποιεί όλα τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ εκτός από αυτό που αφορά την ισοτιμία ένταξης, υποστήριξε ακόμα ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ στη συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική ημερησία.

"Οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι αξιοθαύμαστες", αλλά αυτή "υποφέρει πολύ σήμερα λόγω της μη συμμετοχής (της Βρετανίας) στη ζώνη του ευρώ", επισήμανε. "Βεβαίως, η απόφαση εναπόκειται στο βρετανικό λαό", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, διευκρινίζοντας ότι τα σχόλιά του "είναι αυστηρά οικονομικής και τεχνικής φύσεως". "Κρίσεις επί θεμάτων πολιτικής δεν είναι της αρμοδιότητάς μου", υπογράμμισε.

Χθες (σ.σ. προχθές) βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ότι θα ηγηθεί εκστρατείας για την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από τη Βρετανία μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διενεργηθούν το 2002, εάν η βρετανική οικονομία συνεχίσει να συγκλίνει με τις οικονομίες των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Ο Τόνι Μπλερ ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (της οικονομίας) μπορεί να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα λίγο μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ