Σάββατο 8 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αναθερμαίνονται οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ

Στον απόηχο του συνεδρίου και με τις εσωκομματικές διεργασίες να συνεχίζονται, ο ΣΥΝ μοιάζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των «κεντροαριστερών» ζυμώσεων

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο η νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, που καλείται πέντε μέρες μετά τη λήξη του τρίτου τακτικού συνεδρίου να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Βέβαια, η γνώμη των μελών της ΚΠΕ λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, που φέρονται να έχουν ήδη καταλήξει από τα μέσα της βδομάδας για τη σύνθεση της ΠΓ. Αν αυτές οι πληροφορίες ευσταθούν, τότε τα μέλη της ΚΠΕ θα κληθούν σήμερα να επικυρώσουν μια συμφωνία που προβλέπει, 9 μέλη στην ΠΓ από το «αριστερό ρεύμα», 7 από τους «προεδρικούς», 3 από τους «εκσυγχρονιστές» και 1 από τη «σύνθεση». Στην ΠΓ δικαιωματικά μετέχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Αμέσως μετά το ενδιαφέρον όλων θα εστιαστεί στην κατανομή των αρμοδιοτήτων, στο ποια τάση, δηλαδή, θα αναλάβει τι, στα πλαίσια μιας γενικότερης αναδιάταξης που λαμβάνει χώρα στο Συνασπισμό. Για παράδειγμα κυκλοφορούν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες αρκετοί «μνηστήρες» έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το Γραφείο Τύπου του κόμματος, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της «Αυγής» κ.ά.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η αρμονική συνύπαρξη των τάσεων και ο συγκερασμός των απόψεών τους μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολα, αν όχι αδύνατα. Ηδη κατά τη διάρκεια και προς το τέλος του Συνεδρίου πολλοί ήταν αυτοί που επισήμαναν τις παραλυτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται. Σε επίπεδο ΠΓ και εφόσον η σύνθεση είναι η παραπάνω, υπάρχει η δυνατότητα διαμόρφωσης συγκυριακών συμμαχιών και πλειοψηφιών, όχι όμως και στην ΚΠΕ, όπου το «ρεύμα» κυριαρχεί.

Το αν, τελικά, επιτεύχθηκε ο στόχος της «ενότητας» κατά το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΝ, όπως διατυμπανίζει η ηγεσία του, είναι κάτι που δε θα αργήσει να φανεί. Σύντομα ο ΣΥΝ θα κληθεί να παίξει το δικό του ρόλο στο έργο, της καθ' όλα ψευδεπίγραφης, αλλαγής και αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Θα κληθεί να γίνει πιο αποτελεσματικός στο ρόλο του κυματοθραύστη των λαϊκών αντιδράσεων και τότε τα «μαχαίρια» θα ξαναβγούν από τις θήκες, αφού όπως φάνηκε και στο συνέδριο του κόμματος, η κάθε τάση διεκδικεί για τον εαυτό της την ηγεμόνευση μια τέτοιας αποστολής.

Η επίθεση φιλίας του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, προς τον ΣΥΝ από το βήμα του συνεδρίου του, δεν ήταν τυχαία. Οπως τυχαίο δεν είναι και το ότι επανήλθε στην πρότασή του προχτές, δηλώνοντας στον «9,84» ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει και θα επιστρέψει σύντομα στην πρόταση, που απηύθυνα στο συνέδριο του Συνασπισμού για έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων».

Η ιδέα της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού και το πλασάρισμα ενός πολυχρησιμοποιημένου προϊόντος με νέο, φανταχτερό περιτύλιγμα, ζυμώνεται - κυρίως από το κυβερνών κόμμα - με μεθοδικότητα έτσι ώστε να γίνει πράξη όταν κριθεί ότι έχει ωριμάσει στις λαϊκές συνειδήσεις. Από την επιτυχία αυτών των σχεδίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η εκτέλεση βαθύτατα αντιλαϊκών επιλογών της άρχουσας τάξης, με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις και σ' αυτό ακριβώς το σημείο η συνεισφορά κομμάτων ή κινήσεων, που θα ενδύσουν με «αριστερό» μανδύα το όποιο πολιτικό σχήμα προκύψει, κρίνεται απαραίτητη.

Στα πλαίσια αυτά δεν είναι τυχαίες ούτε οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη - πριν λίγες μέρες από το βήμα ημερίδας του για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Ο Κ. Σημίτης ανέθεσε το καθήκον στο κόμμα του να ανοίξει ένα ευρύ διάλογο με βάση τα αποτελέσματα και τις θέσεις της διάσκεψης των όπου Γης «κεντροαριστερών» στο Βερολίνο, τα οποία - δήλωσε - «πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε σε πρόγραμμα κυβερνητικών δράσεων».

Ενισχυτικά των παραπάνω λειτουργούν οι φήμες που λένε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες ο Κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους ομοϊδεάτες του, που βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ, με εκπροσώπους δηλαδή των διαφόρων κινήσεων και ομίλων, συγγενών αντιλήψεων. Αλλωστε, είναι ήδη γνωστό (το δήλωσε ο Ν. Μπίστης προχτές) ότι «κινήσεις, δίκτυα, όμιλοι» που περιδιαβαίνουν τους «διαδρόμους» τους εκσυγχρονισμού, αναζητώντας τη στρατηγική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ, προτίθενται να προχωρήσουν από τον Σεπτέμβρη σε κινήσεις συντονισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ