Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΟΗΕ
Αντιπαραθέσεις και συμβιβασμοί μέχρι την τελευταία στιγμή

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ετοιμη να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δήλωνε η γαλλική διπλωματία, αργά χτες βράδυ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση σήμερα τα ξημερώματα να διενεργηθεί ψηφοφορία και να υιοθετηθεί κάποια απόφαση για τις εξελίξεις στο Λίβανο. Οι γαλλικές δηλώσεις έγιναν μετά από αλλεπάλληλες μαραθώνιες διαβουλεύσεις, κυρίως μεταξύ των εκπροσώπων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε επίπεδο, πλέον, υπουργών Εξωτερικών, τουλάχιστον όσον αφορά στις ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι αργά χτες, στο σχέδιο ψηφίσματος έχουν, εμμέσως και με πολλά περιθώρια ερμηνειών, ενσωματωθεί ορισμένα από τα αιτήματα της Βηρυτού, για τα οποία ασκεί πιέσεις και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Ετσι σε αντίθεση με το αρχικό γαλλο-αμερικανικό σχέδιο απόφασης, η νέα πρόταση φέρεται να προβλέπει «ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στο νότο της χώρας με την υποστήριξη της δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL, η οποία θα γίνει ταυτόχρονα με την ισραηλινή αποχώρηση».

Αν και δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν, επίσης, στο ότι υπό την αραβική πίεση και τη σθεναρή άρνηση του Λιβάνου να δεχτεί κάτι διαφορετικό, το νέο σχέδιο απόφασης δεν προβλέπει αλλαγή του στάτους κβο της υπάρχουσας δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο. Δηλαδή, δεν τη μετατρέπει σε πολυεθνική πολυάριθμη δύναμη της οποίας τα καθήκοντα θα υπάγονται στο άρθρο 7 του Οργανισμού, δηλαδή θα έχουν και εντολές στρατιωτικής εμπλοκής. Αντίθετα, η UNIFIL, που αφήνεται βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές της στο μέλλον με ένα δεύτερο ψήφισμα, παραμένει υπό το καθεστώς του άρθρου 6, δηλαδή με ρητά καθήκοντα μη στρατιωτικής εμπλοκής.

Το συγκεκριμένο σημείο φαίνεται ότι είναι και αυτό που βρίσκει αντίθετη την ισραηλινή ηγεσία, η οποία χτες έδωσε εντολή διεύρυνσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Λίβανο, καθιστώντας σαφές ότι «θα τερματιστούν όλα αν υπάρξει ικανοποιητική διπλωματική πρόταση». Η ισραηλινή ηγεσία επιδιώκει να διατηρήσει τα στρατεύματά της στο Λίβανο μέχρις ότου αναπτυχθεί διεθνής δύναμη «γιατί ο λιβανικός στρατός δεν είναι αρκετός». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Ουάσιγκτον, γι' αυτό και ουδείς μπορούσε με βεβαιότητα να προείπει αν έχει επιτευχθεί κάποια υπόγεια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, που, αρχικώς, θα «θολώνει» τα πράγματα για τις αραβικές χώρες αλλά στη συνέχεια θα ικανοποιεί τα ισραηλινά αιτήματα.

Ακόμη και έτσι, πάντως, το σχέδιο ψηφίσματος δε φαίνεται να απαντά στις λιβανικές ανησυχίες. Και αυτό γιατί δεν εμπεριέχει ρητά εγγυήσεις για τη διαφύλαξη της λιβανικής κυριαρχίας, ούτε αίτημα ολικής κατάπαυσης του πυρός, αφού δεν κατονομάζει το Ισραήλ ως επιτιθέμενο μέρος και εμμέσως του αναγνωρίζει το δικαίωμα «επιχειρήσεων αυτοάμυνας», κάτι που άλλωστε ισχυρίζεται ότι πράττει το Τελ Αβίβ.

Θεωρητικώς, το σχέδιο ψηφίσματος δίνει 10 μέρες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αναλάβει δράση η UNIFIL.

Τηλεφωνήματα και έρευνες

Στο περιθώριο των διαβουλεύσεων αυτών, απορρίφθηκε σχέδιο απόφασης της Μόσχας, που ζητούσε άμεσα 72ωρη εκεχειρία για «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», καθώς Ισραήλ - ΗΠΑ εκτίμησαν ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της «Χεζμπολάχ», η οποία θα μπορέσει να ανασυνταχθεί. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ιρανό ομόλογό του για το ζήτημα, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη για τον ίδιο λόγο στην Αγκυρα.

Τέλος, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, το 47μελές Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ενέκρινε με 27 ψήφους υπέρ και 11 κατά τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Ισραήλ για «τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στο Λίβανο και για πλήγματα κατά αμάχων και ανθρωπιστικών οργανώσεων». Η επικεφαλής της σχετικής Αρμοστείας του ΟΗΕ, Λουίζ Αρμπορ, είχε προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου, αν και είχε ζητήσει να υπάρξει ανάλογη έρευνα και για την πλευρά της «Χεζμπολάχ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τύμπανα πολέμου ακόμα και εν μέσω της εκεχειρίας στη Γάζα(2023-11-28 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται αλλαγή του ρόλου των κυανοκράνων(2020-05-28 00:00:00.0)
Ανησυχία και προετοιμασίες κλιμάκωσης της έντασης λόγω και ενεργειακών συμφερόντων(2010-08-08 00:00:00.0)
Αναπτύσσεται ο κατοχικός στρατός(2006-09-16 00:00:00.0)
Προς ολοκληρωτικό πόλεμο(2006-08-10 00:00:00.0)
Σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός(1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ