Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Δόθηκε το σύνθημα για ευρεία χερσαία εισβολή

Ενα κομβόι ισραηλινών τανκς που έχουν περάσει τα σύνορα και κινούνται στο Νότιο Λίβανο

Associated Press

Ενα κομβόι ισραηλινών τανκς που έχουν περάσει τα σύνορα και κινούνται στο Νότιο Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το εναρκτήριο λάκτισμα για ευρεία χερσαία εισβολή στο Λίβανο έδωσε, αργά χτες το απόγευμα, μετά από τετράωρη συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οπως δήλωναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο Εχούντ Ολμέρτ, εκφράζοντας και το σύνολο της ισραηλινής ηγεσίας, εξέφρασε με τον τρόπο αυτό τη «βαθιά δυσαρέσκειά» του για τις τροποποιήσεις που συζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προς το σχέδιο απόφασης για το θέμα. Το Τελ Αβίβ, παρ' όλα αυτά, δήλωνε «έτοιμο να σταματήσει τις επιχειρήσεις οποτεδήποτε χρειαστεί, αν υπάρξει διπλωματική πρόοδος».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν ότι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της χτεσινής απόφασης είναι και η διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια της ισραηλινής κοινής γνώμης που κρίνει ως «αναποτελεσματική» τη, μέχρι σήμερα, στρατιωτική δράση στο Λίβανο. Επιπλέον, η δημοτικότητα του Ολμέρτ βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση.

Υπό μία έννοια, βέβαια, η διεύρυνση των επιχειρήσεων και η μετατροπή τους σε ολομέτωπη επίθεση έχει, ήδη, αρχίσει, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, από την Τετάρτη το βράδυ, λίγες ώρες μετά τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ. Και χτες ισραηλινά αεροσκάφη σφυροκόπησαν στόχους στο νότο, στον Ανατολικό αλλά και στο Βόρειο Λίβανο.

Για άλλη μια φορά, καταιγισμό βομβών δέχτηκαν, τα ξημερώματα, τα νότια προάστια της Βηρυτού, με τη συνοικία Σίγια να γίνεται, εκ νέου, στόχος νωρίς το απόγευμα. Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τη γέφυρα Χίσα, στην περιοχή Ακαρ, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία και 15 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο. Δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από τη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή.

Ακολούθησε νέο αεροπορικό πλήγμα κοντά στο μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία, Μασνάα, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βηρυτού. Το πέρασμα έκλεισε μετά από αλλεπάλληλα πλήγματα τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Μετά και από τις χτεσινές επιδρομές, το μοναδικό μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία που λειτουργεί κανονικά, ακόμη, είναι αυτό κοντά στην πόλη Αρίντα, δίπλα στη Μεσόγειο, στα βόρεια του Λιβάνου.

Κατά τα άλλα, δρόμοι, κατοικημένες περιοχές, αλλά και οχήματα έγιναν στόχος της ισραηλινής αεροπορίας στο Μπααλμπέκ, στη Σιδώνα, στην Τύρο, στο Τζμπάα, στο χωριό Χάρουφ (στο νότο) στη Ναμπάτιγια, αλλά και σε ορεινές περιοχές της νοτιοανατολικής κοιλάδας Μπεκάα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πολλοί από τους κατοίκους των πεδινών περιοχών του νότου, που ισοπεδώνονται. Μεταξύ των οχημάτων που επλήγησαν λιβανικές πηγές αναφέρουν ότι συγκαταλέγονται και τουλάχιστον 2 οχήματα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το λιμάνι της Βηρυτού για να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια για το νότο. Τουλάχιστον άλλοι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τις επιδρομές αυτές.

Σκληρές μάχες σώμα με σώμα

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι σκληρές συγκρούσεις στο έδαφος, που, όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακωθούν περαιτέρω. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε 2 στρατιώτες νεκρούς και 19 τραυματίες (από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι χτες το απόγευμα). Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι με τη βοήθεια της δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL απομακρύνονται από στρατόπεδο στην κατειλημμένη, πλέον, πόλη Μαρτζαγιούν οι 350 Λιβανέζοι στρατιώτες που είχαν εγκλωβιστεί εκεί.

Αντίθετα, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Χεζμπολάχ» ότι γίνονται σκληρές μάχες στις πόλεις Αϊτα αλ Σάαμπ, Καντάρα, Ρασάφ, Μπέιτ Γιαχούν και Λαμπουνέχ, όπου η οργάνωση διατείνεται ότι «σκότωσε ή τραυμάτισε» τουλάχιστον 15 Ισραηλινούς στρατιώτες και ότι κατέστρεψε 2 τανκς «Merkava». Από την άλλη, ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν τη Χάιφα τραυματίζοντας ελαφρά 2 πολίτες, ενώ η «Χεζμπολάχ» ανακοίνωσε ότι στόχευσε και τις ισραηλινές πόλεις Κιριάτ Σμόνα, Ναχαρίγια, Αβιβίβ, Κφαρ Γκιλάντι, Μαργκολότ, Μετούλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ