Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Επιταχύνουν και κλιμακώνουν τα ισραηλινά στρατεύματα

Η κατάσταση του λιβανέζικου λαού με την έλλειψη τροφίμων έχει γίνει απελπιστική. Εδώ από διανομή κονσερβών στην Τύρο

Associated Press

Η κατάσταση του λιβανέζικου λαού με την έλλειψη τροφίμων έχει γίνει απελπιστική. Εδώ από διανομή κονσερβών στην Τύρο
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με ταχύτατους ρυθμούς κλιμακώνεται η ισραηλινή ολομέτωπη επίθεση στο Λίβανο. Αν και το μεγαλύτερο μέρος των επίγειων επιχειρήσεων αλλά και των αεροπορικών επιδρομών επικεντρώνεται σε μια ευρύτερη ζώνη στο νότιο Λίβανο, χτες, μετά από αρκετές μέρες, επλήγησαν εκ νέου τα νότια προάστια της Βηρυτού αλλά και στόχοι στα ανατολικά και βόρεια της χώρας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχιζε να υπαγορεύει όρους για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός (ανάπτυξη δύναμης πριν την αποχώρηση, αφοπλισμός Χεζμπολάχ κλπ.) ενώ η ισραηλινή πολιτική ηγεσία ετοιμαζόταν να εγκρίνει και νέα διεύρυνση των χερσαίων επιχειρήσεων (προετοιμασία για επιχειρήσεις μέχρι και βορείως του ποταμού Λιτάνι). Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» απαντούσε εξαίροντας την αντίσταση, προειδοποιώντας με νέες «εκπλήξεις» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα υπάρχει καμία εκεχειρία αν δε φύγει και ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης από το λιβανικό έδαφος».

Ενδοϊμπεριαλιστικό «παζάρι»

Ενα πρώτο σχέδιο απόφασης, που εκπόνησε η Γαλλία, έγινε γνωστό ότι διανεμήθηκε, χτες, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως «βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης». Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η «μέση λύση» που φαίνεται να προκρίνεται προκειμένου να υπερκεραστούν οι διαφορετικές απόψεις ΗΠΑ - Γαλλίας (σε πρώτο επίπεδο), είναι να ληφθούν σταδιακά 2 αποφάσεις: μία που θα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και θα θέτει ορισμένα βασικά στοιχεία για μελέτη βιώσιμης και μακρόχρονης πολιτικής επίλυσης και μια δεύτερη που θα καταλήγει στην εκεχειρία και θα εξετάζει και την ανάπτυξη δύναμης.

Οι δύο πλευρές, αν και εκατέρωθεν έγιναν δηλώσεις περί «επίτευξης προόδου», καθιστούσαν σαφές ότι χρειάζεται ακόμη «χρόνος» και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κατάρρευσης της όποιας «γέφυρας». Και αυτό γιατί το Παρίσι φέρεται να επιμένει ότι πρέπει μια διεθνής δύναμη να αναπτυχθεί αφού θα έχει λυθεί το πολιτικό ζήτημα, ενώ αντίθετα η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει την ισραηλινή θέση περί ανάγκης ανάπτυξης δύναμης αμέσως μετά την εκεχειρία, και χωρίς το προαπαιτούμενο της ολικής αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα συμμετάσχουν στη δύναμη αυτή με άνδρες, αλλά προτείνουν να ηγηθούν αυτής γαλλικά στρατεύματα, γίνεται σαφές ότι η αντιπαράθεση των δύο πλευρών δεν αναμένεται να διευθετηθεί εύκολα.

Κατά τα άλλα, το Παρίσι επαναλάμβανε, χτες, τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τεχεράνη, υποστηρίζοντας, όπως και η Μόσχα, ότι «το Ιράν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης». Προς τη Δαμασκό στρεφόταν η Μαδρίτη και η Βόννη. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, μετά από σειρά συναντήσεων με τη συριακή ηγεσία, δήλωνε ότι «είναι πεισμένος ότι η Συρία θέλει να είναι μέρος της λύσης» και ότι «έλαβε διαβεβαιώσεις για τις προσπάθειες επηρεασμού της Χεζμπολάχ που θα καταβάλει η συριακή ηγεσία». Ταυτόχρονα, συζήτηση με το Σύρο ομόλογό του τηλεφωνικώς είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις αυτές, γίνεται σαφές ότι η ενδο-ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση για το ρόλο και το εύρος που η κάθε δύναμη θα διαδραματίσει στη φλεγόμενη περιοχή όχι μόνο βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά εντείνεται με τον καθένα να αναζητεί διαφορετικά ερείσματα. Και όλα αυτά, ενώ ο Ιορδανός μονάρχης εναγωνίως προειδοποιούσε ότι «η συνέχιση της ισραηλινής βάρβαρης επίθεσης δημιουργεί πολλές Χεζμπολάχ και προκαλεί προβλήματα στις μετριοπαθείς ηγεσίες της περιοχής».

Ο Ιρανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι ουσιαστική λύση θα είναι «η εξάλειψη του σιωνιστικού καθεστώτος» ενώ η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, δεν κατάφερε παρά να «καταδικάσει απερίφραστα τις ισραηλινές επιθέσεις» και να ζητήσει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός» χωρίς τίποτε πιο συγκεκριμένο.

Κλιμάκωση σε επιχειρήσεις και προκλήσεις

Σκληρές μάχες μαίνονταν, χυες, κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Ισραήλ-Λιβάνου, όπου ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πρώτη «ζώνη ασφαλείας» πλάτους, περίπου 6 χιλιομέτρων, την οποία προτίθεται να διατηρήσει μέχρις ότου αναπτυχθεί διεθνής δύναμη στην περιοχή. Στη ζώνη αυτή συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 20 χωριά. Παράλληλα, επλήγησαν από αέρος στόχοι ανατολικά, στην κοιλάδα Μπεκάα, κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ, νοτιοανατολικά στην πόλη Ρασάγια, δυτικά πέριξ της Τύρου, αλλά και βορείως, στην περιοχή Ακαρ, κοντά στη βόρεια μεθόριο με τη Συρία, ενώ καταστράφηκε και μία γέφυρα που συνδέει την περιοχή με την Τρίπολη.

Επίσης, νέο σφυροκόπημα υπέστησαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία έχουν εκκενωθεί. Ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στις γειτονικές, νοτιοανατολικές συνοικίες Χαρέτ Χράικ, Μπιρ Αμπέτ, Χάι Μάντι και Ρουεΐς, που δεν είχαν πληγεί μέχρι σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν γιατί επίκειται σφυροκόπημα. Κανείς, χτες, δεν μπορούσε μετά βεβαιότητας να πει πόσες είναι οι απώλειες στο πεδίο των μαχών αλλά και στον, κυριολεκτικά, αποκλεισμένο νότιο Λίβανο, αφού δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης. Λιβανικές πηγές ανέφεραν, συνολικά, 80 μαχητές της «Χεζμπολάχ» και 900, πλέον, μετά από 23 μέρες, αμάχους νεκρούς, 3.200 τραυματίες, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Την ίδια ώρα, νέο κύμα ρουκετών της «Χεζμπολάχ» έπληττε το βόρειο Ισραήλ και κυρίως τις πόλεις Μααλότ και Ακρ, προκαλώντας το θάνατο 8 πολιτών και τραυματίζοντας 15, τον μεγαλύτερο απολογισμό από την έναρξη της επίθεσης. Επίσης, επιβεβαιωνόταν ο θάνατος άλλων 3 Ισραηλινών στρατιωτών στις μάχες ενώ φημολογούνταν και 4η απώλεια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org