Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συμφωνούν σε όλα

Γρηγοριάδης Κώστας

Συνάντηση είχαν προχτές η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με επικεφαλής την υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Φ. Γεννηματά. Κι όπως όλοι έλεγαν συμφώνησαν σε όλα. Και στα ζητήματα της προωθούμενης «διοικητικής μεταρρύθμισης», και στον Κώδικα για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου, και στον αναβαθμισμένο ρόλο των νομαρχιών στην υλοποίηση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οπως εκτίμησαν και οι δύο πλευρές, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Αλλωστε, καμιά εκ των δύο -ιδιαίτερα το προεδρείο της ΕΝΑΕ - δεν έθιξε ακανθώδη ζητήματα. Οπως, για παράδειγμα, το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης των νομαρχιών, η οποία σήμερα βρίσκεται στο απαράδεκτο ποσοστό του 6 τοις χιλίοις. Αλλωστε, ούτε στο θέμα αυτό έχουν διαφορές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...

Ολ' αυτά, βέβαια, δε μας ξαφνιάζουν. Κάθε άλλο. Απλώς, τα σημειώνουμε, για να τα φέρουμε σε αντιπαράθεση με την υποτιθέμενη μάχη, που δίνουν οι υποστηριζόμενοι από τα κόμματα του δικομματισμού σε όλη την Ελλάδα, σε νομαρχίες και δήμους. Αφού, συμφωνούν σε όλα, τότε γιατί τσακώνονται; Προφανώς, για το ποιος θα κάθεται στην καρέκλα του νομάρχη ή του δημάρχου και θα έχει το «προνόμιο» της εφαρμογής της ίδιας ακριβώς αντιλαϊκής πολιτικής. Απόλυτα λογικό. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο δεν «τσακώνονται» και ο Κ. Καραμανλής με τον Γ. Παπανδρέου;

Ο «υγιής ανταγωνισμός»...

Σίγουρα, έχετε ακούσει το παραμύθι ότι ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές και, επομένως, ευνοεί τους καταναλωτές. Και μπορεί η πραγματικότητα να μην το επιβεβαιώνει, αλλά οι κυβερνώντες και οι κάθε λογής οπαδοί των «νόμων της αγοράς» επιμένουν να το επαναλαμβάνουν.

Αναγνώστης μας, λοιπόν, από τον Ωρωπό, μας μετέφερε μια ακόμη περίπτωση «υγιούς ανταγωνισμού». Είναι αποσπασματική και επιμέρους - σημειώνει - αλλά χαρακτηριστική. Στον Ωρωπό, μας γράφει, λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια ένα «τραμπολίνο», με τιμές 0,50 - 1,50 ευρώ, για τη χρήση των παιδικών αυτοκινήτων, τρένων, κι άλλων παιδικών παιχνιδιών. Φέτος άρχισε να λειτουργεί, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το παραπάνω «τραμπολίνο», ένα δεύτερο, με τιμές από 1 έως 2 ευρώ! Αποτέλεσμα; Μέσα σε μια βδομάδα, το παλιό «τραμπολίνο» - για να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός... - ανέβασε κι αυτό τις τιμές στο ίδιο επίπεδο!

Ο,τι και να προσθέσουμε, κ. Σιούφα, νομίζουμε ότι είναι περιττό.

Είναι αρκετή

Κατανοούμε τη μεγάλη ευαισθησία της Ισραηλινής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, σχετικά με το μνημείο του Ολοκαυτώματος, που υπάρχει στην πόλη από το 1997 και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Και είμαστε σε θέση να το κάνουμε, γιατί - εκτός των άλλων - ήταν πολλές χιλιάδες και οι κομμουνιστές που εξοντώθηκαν από τους φασίστες. Δε συμφωνούμε, όμως, ότι η απλή τοποθέτηση κοντά στο μνημείο εικόνων φρίκης του πολέμου στο Λίβανο από κάποιους διαδηλωτές, της προχτεσινής πορείας του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ, συνιστά «προσπάθεια βεβήλωσης του μνημείου» και «προσβολή στη μνήμη των αθώων αυτών θυμάτων», όπως λέει ανακοίνωση της Ισραηλινής Κοινότητας. Κι όχι μόνον επειδή καμιά τέτοια πρόθεση και στόχο δεν είχε η συγκεκριμένη ενέργεια. Το αντίθετο, ήθελε να προκαλέσει τους εύλογους στον καθένα συνειρμούς, για τα τότε και τώρα φρικτά γεγονότα.

Αλλα πράγματα προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη όλων όσοι εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Μια ελάχιστη ματιά σε όλα όσα γίνονται τις μέρες αυτές στο Λίβανο και τα Παλαιστινιακά εδάφη είναι αρκετή για κάθε λογικό εργαζόμενο, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρησκευτική πίστη, πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση.

Και ... τραπεζικά χαράτσια

Το κράτος και η εκάστοτε κυβέρνηση φροντίζουν κατά καιρούς να χαρατσώνουν το λαό, άλλοτε με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα διάφορα τέλη (δημοτικά και όχι μόνο), άλλοτε με τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ελεγχόμενων από το Δημόσιο επιχειρήσεων και άλλοτε με το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Με τη συγκεκριμένη πολιτική τους, οι κυβερνώντες - γαλάζιοι ή πράσινοι - απλά επιβεβαιώνουν ότι το κράτος, λειτουργώντας ως συλλογικός καπιταλιστής, φροντίζει πάντα για την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν είναι, όμως, μόνο το κράτος - συλλογικός καπιταλιστής, που φροντίζει για την προάσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Και οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες αξιοποιούν στο έπακρο την «ελεύθερη αγορά» και την ασυδοσία, που τους προσφέρει η υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση των «αφεντικών» της πολυεθνικής, που εκδίδει την πιστωτική κάρτα Citibank - Visa, να αυξήσουν κατά 42% το χαράτσι που εισπράττει από τους πελάτες με τη μορφή «έξοδα ανάληψης μετρητών». Με πρόσχημα την «αύξηση των διαχειριστικών της εξόδων», η Citibank - Visa ενημέρωσε τους πελάτες στην Ελλάδα ότι αυξάνει την προμήθεια που εισπράττει ως «έξοδα ανάληψης μετρητών», από 3,52 σε 5 ευρώ.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση φροντίζει - στα λόγια - για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας...

Ο «γάιδαρος» και το «άλογο»

Στα... «μαχαίρια» ξαναβρέθηκαν τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ με την αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή - αυτή τη φορά - την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει στη ληστρική εκμετάλλευση του ξένου κεφαλαίου την Εμπορική Τράπεζα με την αξιόλογη «προίκα» της («Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων», «Μετρολάιφ» κλπ.). Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να στηθεί στα... 3 μέτρα η κυβέρνηση Καραμανλή, επειδή την περασμένη Δευτέρα έδωσε το «πράσινο» στο υπουργείο Οικονομικών (ΔΕΚΑ) και τους ελεγχόμενους από το δημόσιο φορείς (Ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.) να πουλήσουν το περίπου 35% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική τράπεζα Κρεντί Αγκρικόλ.

Αν νομίσετε ότι το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής και γενικότερα με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του «λιγότερου κράτους», που επιτάσσει η ΕΕ και η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, κάνετε μεγάλο λάθος. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιάσει «πλούσιο έργο», που αποτυπώνεται με το ξεπούλημα μιας σειράς μεγάλων κρατικών και μάλιστα στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση. Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε πως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ πουλήθηκαν (μερικά ή ολικά) στο μεγάλο κεφάλαιο (δεν έχει σημασία αν είναι ελληνικό ή ξένο) ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, η ΕΤΒΑ, η Ιονική Τράπεζα (θυγατρική της Εμπορικής), η Εθνική Τράπεζα κλπ.

Η μεγάλη διαφωνία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η ΝΔ - ως κυβερνών κόμμα - δεν εφαρμόζει «σωστά» τις ιδιωτικοποιήσεις. Γι' αυτό και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εστίασε από την πρώτη στιγμή την κριτική της (διά στόματος Μ. Δαμανάκη και Ν. Αθανασάκη) στο ότι η κυβέρνηση πουλάει την Εμπορική «φτηνά και με αδιαφάνεια»! Στην ουσία, δηλαδή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία που αξιοποιούσε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή το «τίμημα» και η «αδιαφάνεια» και όχι αυτό καθεαυτό το συντελούμενο πολιτικοοικονομικό έγκλημα, που έγινε και γίνεται από τους μονομάχους του δικομματισμού - με την παράδοση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά μονοπώλια.

Και, φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ - ξεχνώντας τι έλεγε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - υπεραμύνεται της πολιτικής των «γαλάζιων» ιδιωτικοποιήσεων, με παρόμοια επιχειρήματα που προβάλλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ποιος δε θυμάται, για παράδειγμα, τον Γ. Αλογοσκούφη και άλλα στελέχη της ΝΔ να κατηγορούν - από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις «πουλάνε τα ασημικά για να πληρώσουν την υπηρέτρια»! Τώρα, όμως, που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομίας υπεραμύνεται της πολιτικής των «γαλάζιων» ιδιωτικοποιήσεων, κατηγορώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι... σαμποτάρει την πώληση της Εμπορικής στους Γάλλους.

Με τη στάση τους αυτή, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να κρύψουν το γεγονός ότι το καπιταλιστικό κράτος - δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνώντες - ενεργώντας σαν «συλλογικός καπιταλιστής», εφαρμόζει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ενισχύοντας και μ' αυτό τον τρόπο το κεφάλαιο, ενώ «κοκορομαχούν» στον αστερισμό της λογικής του «πουλάω το άλογο σε τιμή γαϊδάρου» και «αγοράζω το γάιδαρο σε τιμή αλόγου»! Στο χέρι μας είναι να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Μπορούμε. Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα... ασφαλισμένα

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΑΔΙΚΟ μεταξύ των γενεών» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας κατά τον υπουργό Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να φτιάξει μερικές επιτροπές για να σταματήσουν οι αδικίες. Αυτές που αύριο - μεθαύριο θα μας παρουσιάσουν ένα ακόμη αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με την κυβέρνηση (αλλά και διάφορους άλλους... ασφαλιστικολογούντες) υπάρχει μια τεράστια συμπαιγνία των παλιότερων, προκειμένου να «φάνε» τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νεότερων.

Να υποθέσουμε (με βάση αυτό το σκεπτικό) ότι οι νυν συνταξιούχοι του ΙΚΑ ήταν αυτοί που αποφάσισαν να περικόψουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των σημερινών εργαζομένων, για παράδειγμα των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ;

`Η μήπως συνταξιούχοι του ΙΚΑ ήταν αυτοί που έφτιαξαν τον νόμο Σιούφα του 1992 και τους μετέπειτα νόμους του ΠΑΣΟΚ που συμπλήρωσαν το «παζλ» του τσεκουρώματος της κοινωνικής ασφάλισης;

Τέλος πάντων, σ' αυτή τη χώρα, όλοι γνωρίζουν - ή σχεδόν όλοι, για να είμαστε απόλυτοι - ότι οι αδικίες δε γίνονται ανάμεσα στις γενιές, αλλά ανάμεσα στις τάξεις. Δεν «τρώει» ο εργαζόμενος πατέρας το μεροκάματο ή τη σύνταξη του γιου του, αλλά και οι δυο καταληστεύονται από τους κεφαλαιοκράτες.

Ειδικά, μάλιστα, στο θέμα των ασφαλιστικών Ταμείων υπάρχει μεγάλη ιστορία. Από τη δεκαετία του 1950 ακόμη, όταν οι τότε κυβερνώντες έβαζαν τα αποθεματικά των Ταμείων με επιτόκιο μηδέν (0) στην Τράπεζα της Ελλάδας για να «γλεντοκοπάνε» αντάμα οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι...

ΓΕΝΙΚΩΣ ΠΑΝΤΩΣ διακρίνουμε μια σαφέστατη εμμονή στην ...αύξηση των ορίων ηλικίας που δεν περιορίζεται δυστυχώς στους ήδη εργαζόμενους και στο πότε θα βγουν στη σύνταξη. Επεκτείνεται και στα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.


Γρηγοριάδης Κώστας

Με βάση το τελευταίο Προεδρικό Διάταγμα της κυβέρνησης, ο μόνος τρόπος για να βγει ένα πλοίο σε ...«σύνταξη», είναι να αποφασίσει ο εφοπλιστής που το έχει πως δεν το χρειάζεται άλλο για να κερδοφορεί.

Κι επειδή οι εφοπλιστές - ιδίως οι ακτοπλόοι - ποτέ δεν παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, η παράταση είναι επ' ...αόριστον. Το ότι ήδη στις θάλασσες ταξιδεύουν επικίνδυνα πλοία και στο μέλλον θα είναι πολύ περισσότερα, δεν ανησυχεί κανέναν από εκείνους που έχυναν κροκοδείλια δάκρυα όταν ναυάγησε το «Σαμίνα».

Υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

«Επιμένουμε στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, σε μια διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη που θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο και τους όρους μιας κοινής πορείας ειρήνης των λαών της περιοχής, με την επιβεβαίωση της κυριαρχίας του κράτους του Λιβάνου, με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του παλαιστινιακού κράτους, με την εγγύηση της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ».

Ποιος λέει τα παραπάνω; Ο πρώην ευρωενωσιακός επίτροπος, πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Παπουτσής, σε χτεσινό άρθρο του στα «Νέα». Και τα αναδημοσιεύουμε επειδή αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μέγιστης και απροκάλυπτης υποκρισίας. Οχι μόνον ή κυρίως επειδή το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε την Ελλάδα δυο δεκαετίες και είχε πάμπολλες ευκαιρίες να αποδείξει στην πράξη εάν και πόσο πιστεύει πραγματικά όσα γράφει ο κ. Παπουτσής. Κι όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Κυρίως, γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπουτσής ούτε σήμερα δεν υποστηρίζουν την απόσυρση του Ισραήλ στα προ του πολέμου του 1968 σύνορά του και την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών. Τολμούν, όμως, να μιλούν για «κοινή πορεία ειρήνης των λαών της περιοχής», για «αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του παλαιστινιακού κράτους», και άλλα παρόμοια. Και δεν ντρέπονται...

Συμπληρώθηκε...

Κι ότι λέγαμε πως κάτι λείπει. Και πριν συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό, μας πρόλαβε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Ναι, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Επικρατείας. Σε άρθρο του, λοιπόν, στη χτεσινή «Αυριανή» δικαιολογεί τη βάρβαρη ισραηλινή εισβολή στο Λίβανο, παίρνει υπό την προστασία του τις ΗΠΑ και τη Δύση, «θυμάται» τη Γιουγκοσλαβία και τον Μιλόσεβιτς και επιτίθεται στο ΚΚΕ, κατηγορώντας το για υποκρισία, επειδή δεν έκανε διαδηλώσεις για την Τσετσενία, το Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, το Σουδάν και το Κογκό...

Δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό από τον κ. Ανδριανόπουλο. Αλλωστε, αυτό έλειπε από την ατμόσφαιρα. Η άποψη των πλέον ακραιφνών απολογητών του σύγχρονου ιμπεριαλισμού και δη του αμερικανικού. Και ο Α. Ανδριανόπουλος είναι ένας εξ αυτών. Ολοι το γνωρίζουν αυτό. Προφανώς, το... προτέρημα αυτό αξιολόγησε και ο Γ. Παπανδρέου και τον συμπεριέλαβε σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ας είναι. Τώρα, που ...συμπληρώθηκε η ατμόσφαιρα, παραδίδουμε τις «καινοτόμες» και «ριζοσπαστικές» απόψεις του - όπως θα τις χαρακτήριζε και ο Γ. Παπανδρέου - στους εργαζόμενους...

«Πόλεμος των θρησκειών»

Στην πρεσβεία του Λιβάνου πήγε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης. Και τι είπε; Οτι «κινδυνεύει ο πόλεμος των θρησκειών να βρει για πρώτη φορά έκφραση στο διαμελισμό μιας χώρας»! Δηλαδή, η ιμπεριαλιστική επέμβαση του Ισραήλ, η προκλητική στήριξή της από τις ΗΠΑ, η επί της ουσίας «χείρα βοηθείας» της ΕΕ δεν υφίστανται για τον Κ. Σκανδαλίδη. Εκείνο όμως που υφίσταται είναι ο ...«πόλεμος των θρησκειών»! Και δε βλέπει ότι οι πατριωτικές δυνάμεις του Λιβάνου αντιμετωπίζουν ενωμένες τον εισβολέα, ανεξάρτητα εάν είναι σιίτες, σουνίτες, ορθόδοξοι χριστιανοί ή καθολικοί;

Πράγματι, ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Αλλά να βαφτίζει μια προκλητική ιμπεριαλιστική επίθεση, ένα συνεχιζόμενο έγκλημα τεραστίων διαστάσεων, σε πόλεμο των θρησκειών, δεν είναι μόνον αποπροσανατολισμός και εξίσωση του θύτη με το θύμα. Φανερώνει, σε τελική ανάλυση, με ποιον επί της ουσίας είναι... Οχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και σ' αυτό του γενικότερου «αντιτρομοκρατικού» πολέμου του Τζ. Μπους, που κάποιοι θέλουν να του δώσουν, σώνει και καλά, θρησκευτικό χαρακτήρα, για να κρύψουν τον πραγματικό του χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Εξαγωγή κεφαλαίων

Τετραπλάσια σε σχέση με πέρσι ήταν η αξία των άμεσων ελληνικών επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Βουλγαρία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα της 31ης Ιουλίου του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Συγκεκριμένα, τα ελληνικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στη γείτονα έφτασαν στο εν λόγω διάστημα στα 109,4 εκατ. ευρώ, έναντι 28 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2005 και 181 εκατ. στο σύνολο της παρελθούσας χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 290%, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ενημερωτικό σημείωμα, το ελληνικό μερίδιο στο σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων του διαστήματος αυτού ανήλθε στο 14,8%, ενώ η γενική κατάταξη των χωρών για το διάστημα 1996 - Ιούνης 2006 έχει ως εξής: Πρώτη η Αυστρία με άμεσες επενδύσεις 2,330 δισ. ευρώ και ακολουθούν κατά σειρά η Ελλάδα (1,333 δισ. ευρώ), η Ολλανδία (924,1 εκατ.) και η Ιταλία (757,6 εκατ.).

Σημειώνουμε τα παραπάνω, για να πάρετε μια γεύση σχετικά με το τι κάνουν τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν οι κεφαλαιοκράτες από τις εγχώριες δραστηριότητές τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση αλληλεγγύης

Τις μέρες αυτές κλείνουν 61 χρόνια από μια μαύρη για την ανθρωπότητα επέτειο: Από τη ρίψη δύο ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας και ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη λήξει. Ηταν, δηλαδή, βόμβες που δεν έκριναν την έκβαση του πολέμου, ρίχτηκαν όμως αφενός με στόχο την ΕΣΣΔ, αφετέρου για να δείξουν ότι είναι η ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη, στην οποία, λόγω του τρομερού όπλου, δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί. Να τρομοκρατήσουν τους λαούς που, μετά τις εκατόμβες των νεκρών που έδωσαν στον πόλεμο, ονειρεύονταν έναν άλλο δρόμο για το μέλλον τους, αντίθετο από τον καπιταλιστικό δρόμο που μόνο ανηλεή εκμετάλλευση και φονικούς πολέμους είχε να τους προσφέρει.

Η φετινή επέτειος έρχεται σε μια περίοδο όπου γράφεται μια, επίσης μαύρη, σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι ιμπεριαλιστές, με μπροστάρη το μακρύ τους χέρι στην Αν. Μεσόγειο, το Ισραήλ, ματοκυλούν τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για τη «Νέα Μέση Ανατολή» και να ικανοποιήσουν τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Εδώ και 23 μέρες που κρατά η εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Λίβανο, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να ακουστεί στεντόρεια η φωνή της διαμαρτυρίας και της αγανάκτησης για τις θηριωδίες των Ισραηλινών και η φωνή της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους λαούς και τους μαχητές τους.

Την ερχόμενη Τρίτη, οι επετειακές εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο των Χιροσίμα και Ναγκασάκι - που ήδη προγραμματίζονται από αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ταξικά εργατικά συνδικάτα και αγωνιστικές κινήσεις συνεργασίας στην Αυτοδιοίκηση - πρέπει να μετατραπούν σε βουερά ποτάμια που να καταγγέλλουν τα σημερινά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών και να απαιτούν:

  • Να σταματήσει αμέσως το ιμπεριαλιστικό έγκλημα του Ισραήλ κατά των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, που συντελείται με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ.
  • Να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Καμιά συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε όποια - δήθεν ειρηνευτική και στην πραγματικότητα κατασταλτική και κατοχική - διεθνή στρατιωτική δύναμη μεταβεί στην περιοχή, από οποιονδήποτε και αν αποφασιστεί.
  • Να μην υπάρξει καμία, οποιασδήποτε φύσης, εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια σε οποιονδήποτε λαό. Να σταματήσει άμεσα η συμμετοχή της χώρας μας στις δήθεν ειρηνευτικές αποστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη και να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες από το Αφγανιστάν και τις χώρες των Βαλκανίων.

Η συμμετοχή όλων μας στην εκδήλωση στην Ακρόπολη και την πορεία, στη συνέχεια, στα Γραφεία της ΕΕ στο Σύνταγμα, που διοργανώνεται την Τρίτη, 8 Αυγούστου, στις 7.30μ.μ., αλλά και σε ανάλογες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η συνέχιση με ακόμα μεγαλύτερη ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και της αλληλεγγύης στους λαούς που δολοφονούνται από τους ιμπεριαλιστές είναι το χρέος όλων μας και η καλύτερη τιμή στα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος που έλαβε χώρα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι πριν από 61 χρόνια.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org