Παρασκευή 4 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κυβέρνηση Γιανουκόβιτς

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Γιούστσενκο δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης την απόφασή του να προτείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας τον αντίπαλο του Β. Γιανουκόβιτς, του «Κόμματος των περιοχών της Ουκρανίας» (ΚΠΟ), ο οποίος με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΣΚΟ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΚΚΟ) είναι έτοιμος να ηγηθεί «κυβέρνησης για τη διέξοδο από την κρίση».

Νωρίτερα είχαν χρεοκοπήσει οι συνομιλίες μεταξύ των 5 κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, για τον καθορισμό ενός κοινού μίνιμουμ πολιτικού πλαισίου.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε πως αποφάσισε να προτείνει στη θέση του πρωθυπουργού τον Β. Γιανουκόβιτς (που τάσσεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία και κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ), με στόχο να ξεπεραστεί η διαίρεση της χώρας σε δύση και ανατολή. Οπως είπε «έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ενώσουμε και τις δύο πλευρές του Δνείπερου».

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν αρκετά ΜΜΕ, ο Ουκρανός Πρόεδρος έλαβε την απόφαση να φορέσει τον συναινετικό «μανδύα», αφού πήρε στα χέρια του δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι οι πιθανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές δε θα οδηγούσαν σε σοβαρές πολιτικές μεταστροφές του εκλογικού σώματος, με πιο πιθανή την εκδοχή της ενίσχυσης των 3 κομμάτων που υποστήριξαν τη δημιουργία «κυβέρνησης για τη διέξοδο από την κρίση».

Την ίδια ώρα, είναι ακόμη ασαφής τόσο η τελική σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και το πλαίσιο που αυτός θα κινηθεί, αν πάρουμε υπόψη μας καταρχήν τις πιθανές μυστικές συμφωνίες, που μπορεί να έχουν συνάψει οι Γιούστσενκο και Γιανουκόβιτς. Είναι χαρακτηριστικό πως και ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Γιούστσενκο, «Η Ουκρανία μας» εκδήλωσε την Πέμπτη την ετοιμότητα να ενταχθεί στην «κυβέρνηση για τη διέξοδο από την κρίση». Σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών ΜΜΕ, αυτό μπορεί να οδηγήσει από τη μια στη διάσπαση της «Ουκρανίας μας», κι από την άλλη στην πιθανή αποχώρηση του ΚΚΟ από τη νέα κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η πολιτική κρίση και οι αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις (2008-07-20 00:00:00.0)
Πολιτικά «παζάρια» σε εξέλιξη (2007-10-04 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση (2007-04-05 00:00:00.0)
Χρεοκόπησε το «στρογγυλό τραπέζι» (2006-08-03 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα ζητά το Κομμουνιστικό Κόμμα (2004-12-17 00:00:00.0)
ΚΚ Ουκρανίας: Δεν αλλάζουμε τις κομματικές αποφάσεις! (2004-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org