Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Αδειες χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας!

Τεράστιο παράθυρο να λειτουργούν Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (νυχτερινά κέντρα, εστιατόρια, κυλικεία, καφενεία κ.ά.) χωρίς να πληρούν όρους πυρασφάλειας, «ανοίγει» Κοινή Υπουργική Απόφαση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Υγείας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η απόφαση, που αφορά τη λειτουργία Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος τόσο στην ξηρά όσο και στα θαλασσοπλοούντα πλοία, μεταξύ άλλων προβλέπει ότι καταργούνται και αντικαθίστανται από υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 τα παρακάτω πιστοποιητικά:

Η βεβαίωση - πιστοποιητικό πυροπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η υπεύθυνη δήλωση του αδειούχου εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου για όσες περιπτώσεις δεν προβλέπονται ρητά από το νόμο και το αντίγραφο ποινικού μητρώου που προβλέπουν οι διατάξεις του ΠΔ 180/79.

Με άλλα λόγια, ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας των προαναφερόμενων καταστημάτων (π.χ. ενός νυχτερινού κέντρου), ενώ μέχρι πρότινος έπρεπε να έχει τα παραπάνω πιστοποιητικά για να πάρει άδεια λειτουργίας της επιχείρησής του, τώρα θα παίρνει άδεια και θα λειτουργεί την επιχείρηση με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι το κτίριο πληροί τους απαιτούμενους από το νόμο όρους πυρασφάλειας, ασφαλούς ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και ο ίδιος δεν έχει καταδικαστεί για αδικήματα για τα οποία αν είχε καταδικαστεί δε θα μπορούσε να αδειοδοτηθεί. Ο έλεγχος για τα όσα θα δηλώνει ο επιχειρηματίας - σύμφωνα με την ΚΥΑ - θα γίνεται εκ των υστέρων και μάλιστα δειγματοληπτικά, δηλαδή όχι στο σύνολο των αδειοδοτούμενων - κατ' αυτό τον τρόπο - επιχειρήσεων, αλλά σε τυχαίο δείγμα αυτών.

Το αποτέλεσμα είναι ευκόλως κατανοητό. Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει. Ποιος όμως ελέγχει αν αυτό που δηλώνει ανταποκρίνεται στην αλήθεια; Με όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, την ευθύνη ουσιαστικά την έχει ο επιχειρηματίας και μόνον αυτός, αφού η αδειοδότησή του εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υπογραφή του κάτω από την υπεύθυνη δήλωση που του ζητείται, ενώ η ευθύνη του δημοσίου έρχεται εκ των υστέρων και μάλιστα πολύ καθυστερημένα, αφού κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει μετά από πόσο καιρό ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα φτάσει στην επιχείρηση κάποιου.

Αντίθετα, μέχρι σήμερα ο έλεγχος της αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας προηγούνταν και μάλιστα ήταν καθολικός, δηλαδή για το σύνολο των υπό αδειοδότηση επιχειρήσεων. Ετσι, τίθεται ευθέως το ερώτημα: Αν το Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος πιάσει φωτιά και υπάρξουν θύματα, ποιος θα έχει την ευθύνη; Προφανώς μόνο ο επιχειρηματίας που έκανε ψευδή δήλωση.

Τέλος, σημειώνεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι - στη βάση της φιλοσοφίας της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης - να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας(2016-12-10 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σε όφελος και για λογαριασμό του κεφαλαίου(2016-08-13 00:00:00.0)
Καταργεί την «ενοχλητική» για το κεφάλαιο γραφειοκρατία(2014-04-25 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιούν το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων(2013-09-05 00:00:00.0)
Απόφαση για δημιουργία κέντρου καύσης νεκρών(2010-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ