Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Από μέρα σε μέρα
Παζλ ιδιωτικοποιήσεων

Δεν έφτασε που το υπουργείο Υγείας ενέκρινε μόλις το 50% του προϋπολογισμού που χρειάζεται το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ), ήρθε και ένα σχέδιο Κανονισμού, που ενίσχυσε τις ανησυχίες των εργαζομένων για την τύχη του Κέντρου, που λειτουργεί απ' το 1964 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ανάμεσα στ' άλλα, το σχέδιο του Κανονισμού ξεχωρίζει αυθαίρετα - και όχι με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα - το προσωπικό σε «επιστήμονες» και «μη επιστήμονες», ενώ οι θέσεις του προσωπικού βρίσκονται στο παράρτημα και όχι σε κάποιο άρθρο. Επίσης, προβλέπονται σοβαρές ανατροπές στα μισθολογικά θέματα, ναρκοθετείται η διαδικασία των προσλήψεων, μέσω του ΑΣΕΠ και καθιερώνεται πειθαρχική διαδικασία ασύμβατη με το νομικό καθεστώς του ΑΣΕΠ. Ακόμα η ίδρυση, η συγχώνευση ή η κατάργηση μιας υπηρεσίας γίνεται κατά το δοκούν και όχι στη βάση του διοικητικού ορθολογισμού.

Ολοι αυτοί οι πειραματισμοί και σχεδιασμοί αποτελούν στοιχεία που συμπληρώνουν το παζλ των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, που προωθούνται μέσω της διαβόητης αποασυλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς». Στους χαμένους ανήκουν τόσο οι ψυχικά άρρωστοι, όσο και οι εργαζόμενοι, καθώς τους αφαιρούνται συνεχώς δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org