Πέμπτη 3 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κίνδυνος από φωτιά σε χωματερή

Φωτιά, από την Τρίτη το βράδυ, έχει ξεσπάσει στο ΧΥΤΑ Βιάννου, στο νότιο μέρος του νομού Ηρακλείου της Κρήτης, η οποία μέχρι και χτες το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη. Τις σημαντικές ευθύνες της δημοτικής αρχής καταγγέλλει η «Αυτοδιοικητική Αγωνιστική Κίνηση Βιάννου» και ο υποψήφιος δήμαρχος Ζαχαρίας Χατζογιαννάκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι υποδομές στο ΧΥΤΑ Βιάννου, δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και εφτά χρόνια από την κατασκευή του! Επιπλέον, στο χώρο δεν υπάρχει καν το απαραίτητο μηχάνημα (ερπυστριοφόρο) που μαζεύει τα σκουπίδια, εδώ και ένα μήνα, καθώς έχει μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, γεγονός που απαγορεύεται. Και σα να μην έφταναν αυτά, δεν υπάρχει ούτε φύλακας στο χώρο αλλά ούτε και... νερό!

Η φωτιά έχει καταστρέψει τις μεμβράνες που μαζεύουν τα απόβλητα και τα διοχετεύουν σε συγκεκριμένες δεξαμενές. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης από τα μολυσμένα νερά που «τρέχουν» και μπορεί να μολύνουν συνολικά τα νερά της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, παραμένει ο κίνδυνος η φωτιά να εξαπλωθεί.

Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Βιάννου η «Αυτοδιοικητική Αγωνιστική Κίνηση» Βιάννου και ο υποψήφιος δήμαρχος Ζαχ. Χατζογιαννάκης, με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή Βιάννου για το γεγονός ότι δεν έκανε καμία ενέργεια για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ καθώς και των φραγμάτων που απαιτούνται ώστε να υπάρχει νερό αλλά και για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, με αποτέλεσμα - όπως σημειώνουν - να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής.

Πυρκαγιά και στην Πέλλα

Φωτιά ξέσπασε χτες και σε χωματερή έξω από το χωριό Ριζάρι στο Νομό Πέλλας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Μέχρι το μεσημέρι που έγινε δυνατή η κατάσβεσή της κάηκαν δεκάδες στρέμματα θάμνων και χορτολιβαδικής έκτασης.

Το δύσβατο της περιοχής καθιστούσε την κατάσβεση δύσκολη, ενώ στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από έξι υδροφόρα οχήματα και 45 άνδρες, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο έκαναν ρίψεις νερού.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org