Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επείγουσα ανάγκη οι κοινές πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε καταυλισμό προσφύγων στη Βηρυτό
Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε καταυλισμό προσφύγων στη Βηρυτό
Σειρά συναντήσεων με αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών κομμάτων της περιοχής είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής της στο Λίβανο. Μιας επίσκεψης που, όπως τόνισε και η Αλέκα Παπαρήγα, είχε, πάνω από όλα, συμβολική σημασία ως έκφραση αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο, από την ισραηλινή επίθεση, λιβανικό λαό, αλλά και στα κομμουνιστικά κόμματα της περιοχής που δρουν - ιδιαίτερα το ΚΚ Λιβάνου - υπό τόσο δύσκολες συνθήκες.

Οι συνομιλητές της, ανεξαιρέτως, εξήραν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να αποστείλει αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την ΓΓ, στη δοκιμαζόμενη χώρα υπό συνθήκες πολέμου, υποστηρίζοντας ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση, που, όπως υπογράμμιζε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου, δεν έχει γίνει με τον τρόπο αυτό από ολόκληρες κυβερνήσεις. Οπως, επίσης, επισημάνθηκε, η επίσκεψη αυτή έχει μεγάλη σημασία και γιατί, σε μια περίοδο που διά μέσου της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας το θύμα εμφανίζεται σαν θύτης, μέσα από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ανοίγεται μια χαραμάδα καλύτερης ενημέρωσης για τη διεθνή κοινή γνώμη έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα για τα τεκταινόμενα στο Λίβανο, να εντοπίσει τους πραγματικούς ενόχους και τις αληθινές αιτίες της καθαρά ιμπεριαλιστικής ισραηλινής επέμβασης.

Απόψεις για τις εξελίξεις ανταλλάχτηκαν με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Φάνη Χριστοδούλου, μέλος του ΠΓ και της γραμματείας του κόμματος, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ανάλογες σύντομες συναντήσεις είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αμέσως μετά την άφιξή της στη Δαμασκό, με τον ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ, Αμάρ Μπαγκντάς, και με τον Πρώτο Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Συρίας, Χάιν Νέφερ.

Επίσης, στο Αμμάν της Ιορδανίας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση, στο αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής της καθ' οδόν προς την Αθήνα, με αντιπροσωπεία του ΚΚ Ιορδανίας, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Λέιλα Μουνίρ Αμάρε. Στις συναντήσεις αυτές επισημάνθηκε ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση, εκτός από την πλευρά της ανθρωπιστικής τραγωδίας, είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γι' αυτό και είναι επείγουσα η ανάγκη περαιτέρω συντονισμού και δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, κατ' αρχάς της περιοχής, για να αναδειχτεί ο χαρακτήρας της επίθεσης και να σταματήσει άμεσα η ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Λίβανο.

ΚΚ Λιβάνου: «θα πολεμήσουμε ενωμένοι τους εισβολείς»

Στη Βηρυτό, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΚ Λιβάνου, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Χάλεντ Χαντάτα, ο οποίος ενημέρωσε για τους 4 στόχους που έχει θέσει το ΚΚ Λιβάνου, στην παρούσα φάση: Ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Λίβανο προκειμένου να μην υπόκειται στην προπαγάνδα περί αυτοάμυνας του Ισραήλ, διατήρηση της ενότητας του λιβανικού λαού (καθώς προφανώς η πρόκληση διχόνοιας ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της ισραηλινής επίθεσης).

Επίσης, το ΚΚ Λιβάνου στοχεύει στην παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και υποστήριξης προς τους πρόσφυγες που κατακλύζουν τη Βηρυτό, ενώ έχει δώσει εντολή στα μέλη του που ζουν στις εμπόλεμες ζώνες να συμμετάσχουν στην ένοπλη αντίσταση και να υπερασπιστούν τα λιβανικά εδάφη απέναντι στους Ισραηλινούς εισβολείς. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, τουλάχιστον 11 μέλη του ΚΚ είχαν σκοτωθεί σε μάχες στο Νότιο Λίβανο. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Χαλέντ Χαντάτα υπογράμμισε τη μέγιστη σημασία που έχει η δυναμική έκφραση διεθνούς αλληλεγγύης.

Από τις επαφές αυτές, προέκυψε ως κοινός στόχος ο περαιτέρω συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων. Μια πρώτη κίνηση είναι η κοινή ανακοίνωση που έχουν υπογράψει, μέχρι στιγμής, 65 κομμουνιστικά κόμματα (δημοσιεύτηκε στο «Ρ»), ενώ προετοιμάζεται σύνοδος των κομμουνιστικών κομμάτων της περιοχής μέσα στον Αύγουστο, πιθανότατα στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου(2014-04-15 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες στη Βηρυτό του Λιβάνου(2012-11-24 00:00:00.0)
Στο πλευρό του λιβανέζικου λαού(2007-04-29 00:00:00.0)
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη με κάθε τρόπο(2006-07-23 00:00:00.0)
Καταγγέλλει προσαγωγές μελών του(2006-06-03 00:00:00.0)
Ανησυχητική η κατάσταση που διαμορφώνεται(2005-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ