Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Δε θα υποκύψουμε σε αιματοβαμμένους εκβιασμούς»

Την εκτίμησή τους για την πρωτοβουλία της αποστολής αντιπροσωπείας στην παρούσα φάση στην περιοχή, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εμπεριείχε αυτή η απόφαση, εξέφρασαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ όλοι οι συνομιλητές της από τις διάφορες πολιτικές παρατάξεις του Λιβάνου, όπως και ο Β΄ Γραμματέας του συριακού κόμματος Μπάαθ. Στο Λίβανο συναντήσεις έγιναν με 4μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του - κατά κύριο λόγο -σιιτικού κόμματος «Αμάλ», του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Λιβανικής Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, με τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου και σημαίνουσα προσωπικότητα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, σουνίτη, Σαλίμ αλ Χος, τον βουλευτή και μέλος της ηγεσίας της σιιτικής «Χεζμπολάχ», Γκάλεμπ Αμπού Ζάιναμπ και τον χριστιανό Μαρωνίτη στρατηγό, επικεφαλής τώρα του Ελεύθερου Εθνικού Κινήματος, Μισέλ Αούν.

Στις σύντομες αυτές συναντήσεις, παρά τις, μεταξύ τους πολιτικές διαφορές, οι εκπρόσωποι των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων συμφωνούν ότι η ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο στοχεύει στην ενότητα του λαού της χώρας και εξυπηρετεί συμφέροντα πέραν αυτών της ισραηλινής ηγεσίας, που σχετίζονται περισσότερο με τα ευρύτερα σχέδια της Ουάσιγκτον για την περιοχή. Εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητά τους και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι προτεραιότητα δεν μπορεί να είναι παρά η άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και μια, συνδυαζόμενη, ανταλλαγή αιχμαλώτων. Υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να βοηθήσει η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, αν δε γίνει σεβαστό το δικαίωμα των Λιβανέζων να αποφασίζουν για τα τεκταινόμενα της χώρας τους χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις (εσωτερικός διάλογος για τον αφοπλισμό ή όχι της «Χεζμπολάχ» και την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα).

Από την πλευρά του, ο Β΄ Γραμματέας του κόμματος Μπάαθ, Αμπντουλάχ αλ Αχμαντ, στη Δαμασκό, επισήμανε τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι προσπαθεί διά της βίας να επιβάλει τα σχέδιά της λειτουργώντας ως μοχλός των αμερικανικών σχεδίων.

«Οι λαοί έχουν δικαίωμα αντίστασης και επιλογής»

Η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε σε όλους τους συνομιλητές της ότι το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στο λιβανικό λαό και τις πολιτικές του δυνάμεις στην αντίστασή τους απέναντι στην ισραηλινή επίθεση, που αποτελεί μέρος ενός αμερικανόπνευστου ευρύτερου σχεδίου, αυτού της «ευρείας Μέσης Ανατολής», ασχέτως των ιδεολογικών ή πολιτικών διαφορών που μπορεί να έχει με επιμέρους πολιτικές δυνάμεις. Υπογράμμισε ότι είναι δικαίωμα κάθε λαού η διαχείριση των εσωτερικών του υποθέσεων χωρίς ξένες παρεμβάσεις, όπως και η αντίσταση, ακόμη και ένοπλη, απέναντι σε εισβολείς.

Επέκρινε και την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να παρέμβει, αλλά δε θέλει, επιδιώκοντας νομή από την «πίτα» της περιοχής που γίνεται προσπάθεια να ξαναμοιραστεί. Κατέληξε, δε, διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ θα εντείνει τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες αλληλεγγύης, θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα θα δώσει τη δική του μάχη για την αποκατάσταση στην κοινή γνώμη της αλήθειας έτσι ώστε να μη θεωρείται «φυσικό» ότι ο θύτης που αιματοκυλίζει, στο βωμό γενικότερων σχεδίων, έναν ολόκληρο λαό θα θέτει και όρους στο θύμα. Ορους, όπως η απελευθέρωση των 2 Ισραηλινών στρατιωτών, ο αφοπλισμός της «Χεζμπολάχ», η δομή και ο τρόπος ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης που ακριβώς θα παίξει το ρόλο του μοχλού επιβολής μιας άδικης λύσης στο λιβανικό λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο πλευρό του λιβανέζικου λαού(2007-04-29 00:00:00.0)
Συμπληρωματική δύναμη στο Ισραήλ;(2006-08-29 00:00:00.0)
Να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς όρους του θύτη προς το θύμα(2006-07-28 00:00:00.0)
«Επιλεκτικές» εγκληματικές επιδρομές, εν μέσω σχεδίων «ειρήνης»...(2006-07-28 00:00:00.0)
Γενίκευση του εγκλήματος με σιωπηλούς συνενόχους(2006-07-16 00:00:00.0)
Τέλος πρώτης φάσης...(2005-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ