Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Τρελάθηκαν» στα κέρδη

Χρυσοφόρα αποδείχνεται - για μια ακόμη χρονιά - η πολιτική της κυβέρνησης για το μεγάλο κεφάλαιο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και μας πληροφορούν ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο α' εξάμηνο του 2006... υπετριπλασιάστηκαν! Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το φετινό εξάμηνο στα 260,6 εκατ. ευρώ από 86,6 εκατ. το αντίστοιχο περσινό, καταγράφοντας αύξηση 201% ή 174 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της κερδοφορίας της Πειραιώς - όπως και άλλων μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν διψήφια και τριψήφια ποσοστά αύξησης κερδών - αποτελούν το λιγότερο πρόκληση. Κι αυτό γιατί τα ποσοστά αύξησης των μισθών και συντάξεων κινούνται (για μια ακόμη χρονιά) γύρω και κάτω από το 3% - δηλαδή κάτω από το ρυθμό αύξησης του επίσημου πληθωρισμού. Γεγονός που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων!

Κι όμως, οι εξελίξεις αυτές, δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση να δηλώνει - διά στόματος αρμόδιου υπουργού Οικονομίας - «ικανοποιημένη» και... περήφανη για τα αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής. Είναι προφανές, πως η κυβέρνηση της ΝΔ κρίνει την κατάσταση της οικονομίας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη και όχι με την πορεία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Οπως έκαναν και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ