Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι παραλίες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ποιον ανήκουν οι ακτές, οι παραλίες και οι αιγιαλοί; Η λογική απάντηση είναι σε όλους, αλλά στους καιρούς του σύγχρονου καπιταλισμού που ζούμε, των «νόμων της αγοράς», των «απελευθερώσεων» και των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών, ακόμη και η κοινή λογική ασφυκτιά. Ηδη, πολλές ακτές και παραλίες δεν ανήκουν σε όλους, αλλά στους επιχειρηματίες και τους κεφαλαιοκράτες, είτε για προσωπική τους χρήση, είτε για κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παραλίες της Αττικής. Πολύ λίγες ελεύθερες παραλίες θα βρει όποιος κάνει τον κύκλο, απ' τον Πειραιά μέχρι το Μαραθώνα.

Και σα να μην έφταναν όλ' αυτά, έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να βγάλει στο σφυρί ό,τι έχει απομείνει. Το νομοσχέδιο, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, για την «παραχώρηση της χρήσεως του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες με αντάλλαγμα», φιλοδοξεί να προσφέρει στα ιδιωτικά συμφέροντα όποια ακτή ή παραλία ορέγονται τα τελευταία και πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό αποκόμισης κερδών, ενώ νομιμοποιεί τις αυθαίρετες ξενοδοχειακές - εμπορικές χρήσεις και επαναχαράσσει την αιγιαλίτιδα και παραλιακή ζώνη, με κριτήρια κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Προφανώς, ούτε ο κ. Αλογοσκούφης πιστεύει ότι οι ακτές και οι παραλίες ανήκουν σε όλους. Μάλλον, σα να τις κληρονόμησε απ' τον παππού του συμπεριφέρεται...

Επιχειρήματα ... φορομπηχτών

Δε γνωρίζουμε σε πόση εκτίμηση έχουν οι κυβερνώντες τα όσα λένε, για να δικαιολογήσουν τα αλλεπάλληλα φορολογικά «γιουρούσια» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά το γεγονός παραμένει. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, λοιπόν, αυξάνουν τους φόρους στα καύσιμα για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, στα ποτά για να αποτρέψουν τους νέους από τον αλκοολισμό και στα τσιγάρα - κυρίως τα φτηνά - επειδή «η εμφάνιση φτηνών τσιγάρων στην αγορά μπορεί να οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό και να ενθαρρύνει τους νέους στο κάπνισμα»! Με άλλα λόγια, όχι μόνο κάνουν καθημερινά και περισσότερο άδικο το φορολογικό σύστημα και εντείνουν την καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά μας κοροϊδεύουν κι από πάνω, ισχυριζόμενοι ότι το κάνουν για το καλό μας..!

Σίγουρα, δεν είναι μακριά η μέρα, που θα ...δικαιολογούν τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, τις εξευτελιστικές αυξήσεις στα χαμηλά μεροκάματα και τις απαράδεκτες συντάξεις, με το επιχείρημα ότι θέλουν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα από την ...παχυσαρκία και τις κάθε λογής ασθένειες που αυτή προκαλεί...

«Τρελάθηκαν» στα κέρδη

Χρυσοφόρα αποδείχνεται - για μια ακόμη χρονιά - η πολιτική της κυβέρνησης για το μεγάλο κεφάλαιο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και μας πληροφορούν ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο α' εξάμηνο του 2006... υπετριπλασιάστηκαν! Για την ακρίβεια και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το φετινό εξάμηνο στα 260,6 εκατ. ευρώ από 86,6 εκατ. το αντίστοιχο περσινό, καταγράφοντας αύξηση 201% ή 174 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση της κερδοφορίας της Πειραιώς - όπως και άλλων μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν διψήφια και τριψήφια ποσοστά αύξησης κερδών - αποτελούν το λιγότερο πρόκληση. Κι αυτό γιατί τα ποσοστά αύξησης των μισθών και συντάξεων κινούνται (για μια ακόμη χρονιά) γύρω και κάτω από το 3% - δηλαδή κάτω από το ρυθμό αύξησης του επίσημου πληθωρισμού. Γεγονός που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων!

Κι όμως, οι εξελίξεις αυτές, δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση να δηλώνει - διά στόματος αρμόδιου υπουργού Οικονομίας - «ικανοποιημένη» και... περήφανη για τα αποτελέσματα της οικονομικής της πολιτικής. Είναι προφανές, πως η κυβέρνηση της ΝΔ κρίνει την κατάσταση της οικονομίας με γνώμονα τα επιχειρηματικά κέρδη και όχι με την πορεία του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων. Οπως έκαναν και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ...

Πόσες άλλες...

Ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας της εταιρείας ΧΥΜΑ ΑΕ, στο Λαύριο, όπου εκδηλώθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά, αποφάσισε επιτροπή που συνεστήθη και μετέβη στις εγκαταστάσεις της μονάδας με εντολή του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λ. Κουρή.

Αυτό, προχτές. Μέχρι τότε, τόσο η Νομαρχία Ανατ. Αττικής, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, γνώριζαν τα πάντα, για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου, αλλά είχαν δώσει στον επιχειρηματία προθεσμία ενός χρόνου και του είχαν επιβάλει το... τεράστιο πρόστιμο των 1.170 ευρώ... Με άλλα λόγια, έκαναν τα «στραβά μάτια», καθώς προέχει η ανάπτυξη (των επιχειρηματικών κερδών)...

Αραγε, πόσες άλλες περιπτώσεις, παρόμοιες με τη ΧΥΜΑ ΑΕ, υπάρχουν σκορπισμένες σε όλη τη χώρα;

Πληρώνουμε και το «δωρεάν»

«Δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία». Τέτοιο ...ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Η περίπτωση αυτή αποτελεί ένα καλοστημένο μύθευμα το οποίο ωστόσο έχει μια ισχυρή βάση. Ποια είναι αυτή; Μα το γεγονός ότι ο χρήστης των λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας δεν πληρώνει εισιτήριο. Αρα, εκ πρώτης όψεως, το ...εύκολο συμπέρασμα - αλλά όχι ασφαλές - που συνάγεται είναι πως η δημοτική συγκοινωνία προσφέρεται δωρεάν. Ομως, αν κανείς παρατηρήσει με ιδιαίτερη προσοχή τα χρήματα που δίνει ο δημότης μέσω των ανταποδοτικών τελών ή των άλλων δημοτικών φορομπηχτικών μορφών που υπάρχουν θα διαπιστώσει - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - πως κάποιο από αυτά είναι παρά φύσιν φουσκωμένο.

Για παράδειγμα, ο δήμος Αμαρουσίου (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος διαθέτει δημοτική συγκοινωνία, εισπράττει τα ανάλογα κονδύλια για τη λειτουργία της μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, τα έσοδα των οποίων είναι στο υπερδιπλάσιο από το εύλογο κόστος καθαριότητας. Το κόστος, δηλαδή, της δημοτικής συγκοινωνίας είναι «κρυμμένο» - για ευνόητους λόγους - κι έχει ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο ανταποδοτικό τέλος. Με πανομοιότυπο τρόπο λειτουργούν και οι υπόλοιποι δήμοι του Λεκανοπεδίου που διαθέτουν δημοτική συγκοινωνία. Η λογική της ανταποδοτικότητας, ακόμα και μέσω της υποτιθέμενης «προσφοράς προς τους δημότες», θριαμβεύει. Το γεγονός πως η δημοτική συγκοινωνία δεν έχει εισιτήριο, δε σημαίνει, τελικά, πως είναι και δωρεάν...

ΒΙΒΛΙΟ
Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα

Ο αντικομμουνισμός σήμερα ως κυρίαρχο στοιχείο της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής ενισχύεται από όλες τις πλευρές. Στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας βρίσκονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες που δεν έχουν την ανάλογη ιστορική, κοινωνική και πολιτική πείρα, ώστε να μπορούν να κρίνουν και να απορρίψουν τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις. Η πάλη λοιπόν, ενάντια στις αντικομμουνιστικές θεωρίες, η υπεράσπιση της ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών στον 20ό αιώνα, δεν είναι απλώς πάλη για την αποκατάσταση της ιστορίας. Είναι πάλη για το παρόν και το μέλλον, για την ανάδειξη και τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας και ρεαλιστικότητας του σοσιαλισμού. Η έκδοση επικεντρώνεται στα εξής ζητήματα: Στην παρουσίαση του αντικομμουνισμού ως ιδεολογία και πολιτική της άρχουσας τάξης. Στην αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα και θεωρίες. Στην αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικές διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας. Στις εκδηλώσεις του αντικομμουνισμού στην Ελλάδα. Στο ρόλο του οπορτουνισμού στην αντικομμουνιστική εκστρατεία. Στις σχετικά πρόσφατες εξελίξεις με αιχμή το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενα απαραίτητο βιβλίο για κάθε κομμουνιστή, εργαζόμενο, νέο άνθρωπο, που εκδίδεται με την ευθύνη της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ούγκο Τσάβες Φρίας

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας πραγματοποίησε αυτή τη βδομάδα μεγάλη περιοδεία τόσο στη Λατινική Αμερική όσο και στην Ευρώπη και την Ασία. Αυτή πραγματοποιήθηκε για να απαντήσει στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ κυρίως αλλά και ΕΕ) να απομονώσουν τη χώρα του. Μια χώρα που από το 1998 βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού της χώρας, αλλαγές που κωδικοποιούνται ως «Μπολιβαριανή διαδικασία», παίρνοντας το όνομα από το μεγάλο απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ούγκο Τσάβες, ξεκίνησε από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου και επίσημα η Βενεζουέλα εντάχθηκε στην περιφερειακή Εμπορική συνεργασία του Νότου (MERCOSUR), συνέχισε στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, όπου σύναψε συνεργασίες σε ενεργειακό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επισκέψεις στο Ιραν και το Βιετνάμ. Φυσικά οι δραστηριότητες αυτές του Βενεζουελανού Προέδρου προκαλούν ανησυχία στην αμερικάνικη κυβέρνηση, που δεν έχει πάψει στιγμή να απεργάζεται σχέδια για την ανατροπή της διαδικασίας που εξελίσσεται.

Την ίδια στιγμή οξύνεται η ταξική πάλη στο εσωτερικό της χώρας και μπροστά - αλλά όχι μόνο - στις προεδρικές εκλογές στις 3 Δεκέμβρη. Πρόκειται για την αντίδραση της αστικής τάξης, του ντόπιου κεφαλαίου, των γαιοκτημόνων που έχουν χάσει την πολιτική εξουσία αλλά διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε κλάδους της οικονομίας. Για το πώς θα εξελιχτεί η διαπάλη αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εξαρτηθεί από την πάλη των δυνάμεων εκείνων, όπως οι κομμουνιστές της χώρας, που θέλουν να προχωρήσουν σε βάθος οι αλλαγές. Που δε θέλουν μόνο κάποιες βελτιώσεις αλλά ρήξη με το σύστημα.


Δ.Κ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ