Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ανθολόγιο για τον Ελληνα «Ινδιάνο» φοιτητή

Η αναστάτωση των φοιτητών όλον αυτόν τον καιρό μού θύμισε έντονα τον τρόπο που οι λευκοί αντιμετώπιζαν τους Ινδιάνους. Οι φοιτητές διώκονται για πρώτη φορά σαν μια φυλή, όπως αυτή των Ινδιάνων, που πρέπει σιγά σιγά να εγκαταλείψει το κέντρο της Αθήνας και να κατευθυνθεί σ' ένα μεγάλο γκέτο, που σίγουρα είναι έτοιμο, απλώς η κυβέρνηση δεν περιμένει παρά την κατάλληλη στιγμή για να το εγκαινιάσει. Αυτοί που σήμερα καταδικάζουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αφαιρώντας το μέλλον τους, βρίσκουν μπροστά τους εκείνον τον νέο με όλα τα χαρακτηριστικά των Ινδιάνων: την αθωότητα που συνοδεύεται από νεύρο και τις εμπνευσμένες απαντήσεις στις συκοφαντίες μιας κυβέρνησης, που πιστεύει πως ευνουχίζοντας τον φοιτητή τον μετατρέπει αβίαστα σε εξάρτημα για κάθε χρήση. Η αναταραχή αυτή είναι προικισμένη με ποιητικές στιγμές και ως εκ τούτου είναι πειστική για την τελική έκβασή της - την κοινωνική καταδίκη της αλγεινής εικόνας που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία των γνωστών συμφερόντων. Σ' αυτόν τον Ινδιάνο Ελληνα ποιητή αφιερώνεται το μικρό ανθολόγιο από την ινδιάνικη σοφία όπως κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οδός Πανός»:

«Είμαστε μαύροι, κι όμως αν κοπούμε το αίμα θα είναι κόκκινο - και το ίδιο συμβαίνει με τους λευκούς, αν και το δέρμα τους είναι άσπρο... Ανήκω σ' ένα άλλο έθνος, όταν σας μιλώ δε με καταλαβαίνετε. Οταν μιλάτε, δε σας καταλαβαίνω», Αρχηγός των Middle Spokane.

«Ακούστε με, τέσσερα ημισφαίρια της γης - συγγενής σας είμαι! Δώστε μου τη δύναμη να περπατήσω σε μαλακή γη - συγγενής όσων υπάρχουν είμαι! Δώστε μου τα μάτια να δω και τη δύναμη να καταλάβω ότι ίσως είμαι σαν εσάς. Με τη δύναμή σας μόνο μπορώ ν' αντιμετωπίσω τους ανέμους», Μαύρο Ελάφι (1863 - 1950).

«Η γη είναι η μητέρα όλων των ανθρώπων και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Καλύτερα να περιμένετε τα ποτάμια να κυλήσουν προς τα πίσω παρά άνθρωπος που γεννήθηκε ελεύθερος να είναι ευχαριστημένος όταν φυλακιστεί και του στερήσουν την ελευθερία να πηγαίνει όπου θέλει». Αρχηγός της φυλής Τρυπημένες Μύτες.

«Η παλιά ινδιάνικη διδασκαλία λέει ότι είναι λάθος να ξεριζώνουμε από τη θέση του στη γη οτιδήποτε φυτρώνει εκεί. Μπορεί να κοπεί, αλλά δεν πρέπει να ξεριζωθεί», Ξύλινο Πόδι (τέλη 19ου αι.).

«Εχετε παρατηρήσει πως ό,τι κάνει ένας Ινδιάνος το κάνει σε κύκλο και αυτό γίνεται γιατί η Δύναμη του Κόσμου δουλεύει σε κύκλους και το καθετί προσπαθεί να είναι στρογγυλό... Ο ουρανός είναι στρογγυλός και έχω ακούσει ότι η γη είναι στρογγυλή σαν μπάλα και το ίδιο τα αστέρια. Ο άνεμος, στη μεγαλύτερη έντασή του, στροβιλίζεται. Τα πουλιά κάνουν τις φωλιές τους στρογγυλές, γιατί έχουν την ίδια θρησκεία μ' εμάς... Ακόμα και οι εποχές σχηματίζουν έναν μεγάλο κύκλο καθώς αλλάζουν και πάντα ξαναγυρίζουν εκεί που ήταν. Η ζωή του ανθρώπου είναι ένας κύκλος από την παιδική ηλικία ως την παιδική ηλικία, κι έτσι γίνεται με καθετί που το κινεί η δύναμη». Μαύρο Ελάφι.

«Η συζήτηση ποτέ δεν άρχιζε αμέσως, ούτε βιαστικά. Κανείς δε βιαζόταν να κάνει ερώτηση, όσο σημαντική κι αν ήταν, και κανείς δεν πιεζόταν να απαντήσει. Η παύση που έδινε χρόνο για σκέψη ήταν ο αληθινός ευγενικός τρόπος να αρχίσει και να διεξαχθεί μια συζήτηση. Η σιωπή ήταν σημαντική για τους Ντακότα, καθώς και η παραχώρηση ενός διαστήματος σιωπής στον ομιλητή και ενός λεπτού δικής του σιωπής πριν μιλήσει εφαρμόζοντας την αρχή της πραγματικής ευγένειας και του σεβασμού στον κανόνα ότι "η σκέψη προηγείται του λόγου"», Καθιστή Αρκούδα, Αρχηγός των Ογκλαλά Σιού (1868 - 1939).


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ