Κυριακή 2 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεσιακές περιπλανήσεις «εκτός των τειχών»

Εργο της Φανής Μιχαηλίδη
Εργο της Φανής Μιχαηλίδη
Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ανδρος, Υδρα... Τόποι γοητευτικοί, πλημμυρισμένοι από το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Και αυτό το καλοκαίρι υπόσχονται μια όαση δροσιάς με τις ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενούν.

  • Αναδρομή στο ζωγραφικό χρόνο και χώρο του Παναγιώτη Τέτση, μέσα από ένα αγαπητό σε όλους μας θέμα, τη θάλασσα, αποτελεί η φετινή εικαστική έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Μετά τα αφιερώματα σε μεγάλους διεθνείς καλλιτέχνες, όπως, Ματίς, Μπρακ, Μιρό και Πικάσο, το Ιδρυμα αποφάσισε να παρουσιάζει ανά 3 περίπου χρόνια και κάποιους Ελληνες δημιουργούς. Η αρχή στη νέα εκθεσιακή πολιτική του Ιδρύματος γίνεται με την έκθεση «Π. Τέτσης - Θάλαττα». Μία έκθεση γεμάτη χρώμα, φως και «άρωμα» καλοκαιριού, που έως τις 24/9 περιμένει το φιλότεχνο κοινό για μία περιπλάνηση στα γοητευτικά μονοπάτια της ζωγραφικής του σημαντικού μας δημιουργού. Πρόκειται για μία ξεχωριστή εικαστική παρουσίαση, που μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τη μακρά εικαστική πορεία του ζωγράφου. Μία πορεία 50 χρόνων δημιουργικής δουλιάς και έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Η διαδρομή του Π. Τέτση χαρακτηρίζεται από μια συνεχή έρευνα των μέσων της ζωγραφικής έκφρασης. Με κεντρικό θέμα τη θάλασσα εκτίθενται έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια (ειδικά γι' αυτήν την έκθεση), αλλά και παλιότερες ενότητες (ακουαρέλες και λάδια) από τις σειρές «Υδρα», «Φεγγάρια», «Σίφνος». Ζωγράφος του χρώματος ο Π. Τέτσης, παρουσιάζει δημιουργίες του, τις οποίες χαρακτηρίζουν η συνθετική καθαρότητα, η μνημειακότητα, τα ανοιχτά περιγράμματα και οι πλατιές πινελιές. Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου, Κυριάκος Κουτσομάλλης, στον καλαίσθητο κατάλογο - βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση, «o Τέτσης ζωγραφίζει τη θάλασσα έτσι όπως τη βίωσε και συνεχίζει να τη βιώνει ως τώρα. Αφουγκράζεται τους παλμούς της όπως αυτοί επαναλαμβάνονται από τα βάθη του χρόνου. Μέσα από αθέατες νομοτέλειες, τη ζωγραφίζει όπως έμαθε να την περιεργάζεται από παιδί. Ετσι όπως αυτή φόρτισε τη μνήμη του... Η ζωγραφική του Π. Τέτση είναι μία τελετουργία, μία ελεγεία του χρώματος, με τη συνεργία του φωτός. Τόσο στη φυσική όσο και στη συμβολική του διάσταση, το χρώμα αναδεικνύεται σε αυτόνομη ζωγραφική αξία. Μόνο που δεν ακολουθεί πάντα "τη νοητική εξίσωση", όπως την ονομάζει. Δηλαδή η θάλασσα δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το μπλε, το θαλασσί και το γαλάζιο. Υποκαθίστανται, κατά περίπτωση, από σκούρα χρώματα, ανάλογα με τη δεδομένη στιγμή». Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη κείμενα του G. Serafini και του Χάρη Καμπουρίδη. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλονται στο χώρο του Μουσείου ταινίες αφιερωμένες στη ζωή και το έργο του ζωγράφου, ενώ τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων.
  • Δημιουργία του Π. Τέτση
    Δημιουργία του Π. Τέτση
    Ενας νέος εικαστικός χώρος άνοιξε πριν λίγες μέρες τις πύλες του. Πρόκειται για την «Κερκυραϊκή Πινακοθήκη» (Ι. Θεοτόκη 77), ένα νεόδμητο κτίριο στην πόλη της Κέρκυρας, που στεγάζει τη συλλογή του Κερκυραίου πολιτικού μηχανικού Μιχαήλ Αγγελου Βραδή. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής Κερκυραίων καλλιτεχνών ή ειδικότερου κερκυραϊκού ενδιαφέροντος, από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στην Πινακοθήκη, παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση, φιλοξενείται και περιοδική έκθεση της Αριας Κομιανού. Η γνωστή χαράκτρια εκθέτει ένα ενιαίο σύνολο νέων αλλά και παλιότερων δημιουργιών της. Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Μαυρομιχάλη, «...η χαρακτική της Α. Κομιανού ξετυλίγει την ιστορία μιας άνοιξης: Πουλιά και λουλούδια, καρποί δέντρων σε γυάλινα μπουκάλια και πεταλούδες μετασχηματίζουν το εσωτερικό όραμα της χαράκτριας. Ενας ανάλαφρος συμβολισμός ξεπηδά μέσα από εικόνες οικείες. Εικόνες που δεν είναι απλές απεικονίσεις της δικής μας πραγματικότητας, αλλά πίσω τους ξεπροβάλλει ένας καινούριος κόσμος, ο δικός της κόσμος - απέριττος, αφαιρετικός και ταυτόχρονα τόσο πλούσιος σε νοήματα και ευαισθησία. Τα χαρακτικά της κρύβουν μια αρχέγονη ομορφιά πίσω από τη λακωνική γλώσσα του χρώματος...». Για την πρόσφατη χαρακτική δημιουργία της Α. Κομιανού, ο Θάνος Χρήστου αναφέρει ότι η χαράκτρια «περνά πέρα από τις μνημειακές διαστάσεις των ίδιων της των έργων και στη μερική διαφοροποίηση της θεματικής της, καθώς και στην καταγραφή ενός διαφορετικού περιεχομένου. Τώρα κυριαρχούν τα φυτικά θέματα και οι καμπυλόγραμμες φόρμες, η εντονότερη διακοσμητική διάθεση και οι εναλλαγές άσπρου και μαύρου, η παραδείσια ατμόσφαιρα και το λυρικό κλίμα. Μπορεί να χάνεται ο λιτός χαρακτήρας και η αυστηρότητα της σύνθεσης, ωστόσο αυτή κερδίζει σε λυρισμό και ποίηση».
  • Χαρακτικό της Αριας Κομιανού
    Χαρακτικό της Αριας Κομιανού
    Στο χώρο τέχνης «Κρύπτη» στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής της Φανής Μιχαηλίδη. Παρουσιάζονται 33 συνολικά έργα, τα περισσότερα για πρώτη φορά, διαφόρων διαστάσεων και υλικών: Ακριλικά σε μουσαμά και χαρτόνια, γκουάς σε τζάμια. Πρόκειται για μία καινούρια ενότητα δουλιάς της δημιουργού, η οποία, όμως, έρχεται σα συνέχεια της περσινής παρουσίασης έργων της στην Αθήνα. Θεματικά απλώνεται σε πολλές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να έχουμε μία πολύχρωμη, πιο πλούσια από παλιότερα, γκάμα. Οι παρουσιαζόμενες δημιουργίες είναι «πλημμυρισμένες» από το άγγιγμα και τις «ευωδιές» της ανθρώπινης ζωής, από τη μνήμη και τα βιώματα της ζωγράφου. Θάλασσες με καράβια, δέντρα και σπίτια, πουλιά και κύματα, βάζα με λουλούδια, αλλά και ανθρώπινες φιγούρες χωρίς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συνθέτουν ένα γοητευτικό μικρόκοσμο, που κάθε φορά σου ανακαλύπτει κάτι καινούριο. Εικόνες και τοπία «βυθισμένα» στη σιωπή, καταστάλαγμα γλυκό από όλα όσα τη συγκίνησαν, από όλα όσα ζήσαμε και ζούμε. Οι μικρές ιστορίες από το μαγικό ταξίδι σ' αυτόν τον «κόσμο το μικρό, το μέγα», ξεδιπλώνονται μπροστά μας όταν ο χρόνος σταματά. Σαν τμήματα της ίδιας λήψης, απαθανάτιση της ίδιας στιγμής, που όμως δεν προλαβαίνεις να επαναλάβεις.
  • Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αποκαλέσει το νησί της Υδρας, «νησί των καλλιτεχνών». Αυτός ο γκριζοπράσινος και μακρόστενος βράχος, με το μακραίωνο ταξίδι στην ιστορία και την ιδιότυπη ομορφιά και αρχιτεκτονική του, αποτελεί ένα μοναδικό τόπο έμπνευσης και δημιουργίας. Η Υδρα είναι ο γενέθλιος τόπος σημαντικών καλλιτεχνών. Είναι το νησί που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης δεκάδων εικαστικών δημιουργών. Στην Υδρα είδε το πρώτο φως και ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του. Τιμώντας αυτήν την επέτειο, ο δήμος του νησιού διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών, «Μελίνα Μερκούρη», έκθεση έργων του σημαντικού μας ζωγράφου με τίτλο «Επιστροφή στην Υδρα».
  • Εβδομήντα χαρακτικά έργα, τριάντα πέντε σύγχρονων Ελλήνων και ξένων χαρακτών, παρουσιάζονται στην έκθεση «Θάλασσα», που εγκαινιάζεται στις 8/7 (7.30 μ.μ.) στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη Ανδρου. Διοργανώνεται από την Ενωση Ελλήνων Χαρακτών. Επίκεντρο της έκθεσης αποτελεί το συλλεκτικό λεύκωμα χαρακτικής που εξέδωσε η Ενωση με τίτλο «Θάλασσα... κοιτίδα πολιτισμών». Κάθε ένας από τους δύο συνολικά τόμους είναι χειροποίητος, με πανόδετη βιβλιοδεσία και περιέχει από 7 γνήσια χαρακτικά έργα, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από σύγχρονους χαράκτες.

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ