Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ
Ούτε κουβέντα για αντισεισμική θωράκιση

Καταστροφές σε υαλοπωλείο από το σεισμό στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Καταστροφές σε υαλοπωλείο από το σεισμό στη Ζάκυνθο
Εντείνεται ακόμη περισσότερο η ανησυχία των κατοίκων της Ζακύνθου και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, μετά τις δύο ακόμη ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 μ.μ. με μεγέθη 5,8 και 5,4 Ρίχτερ, και που προέρχονταν από τον ίδιο εστιακό χώρο νότια του νησιού. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, αντί να ανακοινώσει ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική της θωράκιση, διοργάνωσε χτες το πρωί στο ΥΠΕΧΩΔΕ σύσκεψη «παρηγοριάς» και εφησυχασμού των κατοίκων.

Μετά τη σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και τη συμμετοχή του υφυπουργού Θ. Ξανθόπουλου, του γενικού γραμματέα Γ. Τρυφωνίδη, του προέδρου του ΟΑΣΠ Κ. Μακρόπουλου, του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκη και του διευθυντή της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μ. Πολιτόπουλου, ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: Η άποψη των σεισμολόγων είναι ότι οι σεισμοί που έγιναν απελευθέρωσαν μεγάλο μέρος της σεισμικής ενέργειας και η εκτίμησή τους είναι πως υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει μεγαλύτερος σεισμός. Επίσης, πρόσθεσε, ότι επικοινώνησε και με τον καθηγητή Β. Παπαζάχο, ο οποίος εξέφρασε την ίδια άποψη. Επίσης, ο υπουργός διαβεβαίωσε, τόσο αυτός, όσο και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ότι δε δέχτηκαν καμία προειδοποίηση από επιστήμονα που να προβλέπει τους σεισμούς που έγιναν.

Ο Κ. Μακρόπουλος, όσον αφορά τις ζημιές από τους προχτεσινούς σεισμούς, δήλωσε ότι περίπου 50 με 60 κτίρια έχουν μικρές υλικές ζημιές, ενώ πιο πολλές ζημιές έχει το παλιό κτίριο της Βιβλιοθήκης. Επίσης μικρά προβλήματα έχουν δύο γέφυρες, ενώ για τη ρωγμή που σχηματίστηκε στο λιμάνι είπε πως δε συντρέχει λόγος άμεσης επέμβασης και ότι δε θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος. Σύμφωνα με στοιχεία από ελέγχους της Νομαρχίας, μέχρι χθες το βράδυ, ένα σπίτι έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο» στο Βασιλικό κι άλλο ένα σπίτι στο Αργάσι έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο».

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι μεν ασθενής, αλλά η πιθανότητα να συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5 ή 5,5 Ρίχτερ δεν είναι μηδενική», δήλωσε ο Γ. Σταυρακάκης. Ο ίδιος, απαντώντας στην ερώτηση αν προβληματίζει τους σεισμολόγος η ιδιαιτερότητα του φαινομένου, ανέφερε ότι «στη φύση δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ