Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΟΑ ΜΠΑΟΥΜΠΑΧ
Δεσμοί διαζυγίου

Η ταινία ήταν υποψήφια για Οσκαρ σεναρίου. Επίσης, υποψήφια για τρεις χρυσές σφαίρες. Απέσπασε το Βραβείο σεναρίου από τους κριτικούς της Αμερικής και πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Σάντας!

Η οικογένεια του πανεπιστημιακού, και κατά φαντασία συγγραφέα, κ. Καρμέλ βρίσκεται σε κρίση. Το ζευγάρι χωρίζει. Τα ανήλικα αγόρια τους προσπαθούν να αποτρέψουν το χωρισμό. Τελικά, αποδέχονται τη «μοίρα» τους. Τρεις μέρες στον πατέρα και τρεις στη μητέρα. Στο μεταξύ, ο καθένας από τους γονείς κάνει τη ζωή του. (Η γυναίκα καθώς αποδεικνύεται την έκανε και πριν χωρίσουν). Στο τέλος όλα εξελίσσονται αμερικάνικα.

Αυτό είναι το θέμα της ταινίας. Γεμάτο «πρωτοτυπία»! Τι βράβευσαν, λοιπόν; Και να πεις, εντάξει δεν ήταν το σενάριο πρωτότυπο, ήταν όμως οι καταστάσεις. Μα αυτές ήταν χειρότερες. Με κλειστά μάτια μάντευες, τι θα συμβεί παρακάτω. Ούτε μία έκπληξη.

Προς τι λοιπόν, όλος ο κόπος; Ποιος κόπος, θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Η ταινία, σύμφωνα με δήλωση του σκηνοθέτη, γυρίστηκε σε 23 μέρες! Σε 23 μέρες δε γυρίζεις ούτε βιντεοκασέτα! Πρόκειται για «αρπαχτή»; Ακριβώς!

Μια αρπαχτή που δεν προλάβαινε να στήσει σωστά τη μηχανή, να φωτίσει σωστά, να φροντίσει τα κάδρα, τα φόντα, την κίνηση. Μια αρπαχτή που στρίμωξε την ιστορία μέσα σε λίγους χώρους, σε σκηνικά που δεν είχαν μεγάλες απαιτήσεις. Αυτή η καραμέλα του «ανεξάρτητου» κινηματογράφου (χαμηλού κόστους) μία στις χίλιες πετυχαίνει. Τις υπόλοιπες, αφήστε καλύτερα! Οι φωτισμοί, τα «τράβελινγκ», τα σύνθετα πλάνα, ο γερανός,.. απαιτούν χρόνο και χρήμα! Και σε καμία περίπτωση δε γίνονται για να εντυπωσιάσουν. Είναι «εκφραστικά μέσα». Λέξεις κινηματογραφικές που η κάθε μια από αυτές έχει τη δική της σημειολογική αξία.

Θα μου πείτε: Δεν μπορεί να γυριστεί μια ταινία με «λιτά» μέσα; Με δυσκολία θα πω ναι. Αλλά σε αυτή τη σπάνια περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε σε αυθεντίες. Στον Τσάπλιν, για παράδειγμα. Στον Χίτσκοκ, ίσως. Στον Ορσον Ουέλς! Στον Τζον Κασαβέτη. Ο Νόα Μπάουμπαχ, πάντως, δε συγκαταλέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παίζουν: Τζεφ Ντάνιελς, Λόρα Λίνεϊ, Ανα Πάκουιν. Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Οουεν Κλάιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ