Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Πανάκριβη η λειτουργία του από ιδιώτες

Να γίνει σεβαστή η απαίτηση των εργαζομένων για τη λειτουργία του από τον ίδιο τον ΕΣΔΚΝΑ, που θα επιφέρει μικρότερο κόστος, ζήτησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη κατά τη συζήτηση Ερώτησης στο Βουλή

Ο αποτεφρωτήρας των νοσοκομειακών αποβλήτων

ICON

Ο αποτεφρωτήρας των νοσοκομειακών αποβλήτων
Να μην ανατεθεί για επτά χρόνια η λειτουργία της μονάδας Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Αποβλήτων σε ιδιωτική κοινοπραξία εταιριών, που θα κοστίσει πανάκριβα στον ελληνικό λαό, και να γίνει σεβαστή η απαίτηση των εργαζομένων για τη λειτουργία της από τον ίδιο τον ΕΣΔΚΝΑ, που θα επιφέρει μικρότερο κόστος, αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, για να εισπράξει όμως την πλήρη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του ερωτώμενου υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, για ένα τέτοιο θέμα που έχει σχέση με την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να βάλει «πλάτη» στην ιδιωτικοποίηση της Μονάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, δήλωσε πως «δεν μπορούμε εμείς να υπεισέλθουμε μέσα στις διαδικασίες του ΕΣΔΚΝΑ και να τους δώσουμε οδηγίες εάν θα ιδιωτικοποιηθεί ή δε θα ιδιωτικοποιηθεί»! Η κυβέρνηση ουσιαστικά με την απάντηση αυτή πριμοδοτεί την ιδιωτικοποίηση που προωθεί ο ΕΣΔΚΝΑ (συνδιοικείται από εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ) και που έκανε και σχετικό διαγωνισμό, την τελική απόφαση για τον οποίο πρόκειται να πάρει το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας επί της ουσίας, ζήτησε από το υπουργείο να παρέμβει, επισημαίνοντας ότι τη Μονάδα του Αποτεφρωτήρα, τη λειτουργούσε μέχρι τώρα η κατασκευάστρια εταιρία με κόστος που έφτανε τα 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ με βάση το διαγωνισμό η κοινοπραξία των ιδιωτικών εταιριών που προκρίθηκε ζητά 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Κι όλα αυτά - τόνισε - όταν τη λειτουργία μπορούν να την αναλάβουν οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, με εξήντα επιπλέον θέσεις εργασίας και να στοιχίζει μόνο 3 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, σε άλλο σημείο παραδέχτηκε ότι γύρω από το θέμα της διαχείρισης των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων έχει εφαρμοστεί μια ανερμάτιστη πολιτική. Εριξε, όμως, τα βάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Εφτιαξαν - υποστήριξε χαρακτηριστικά - ένα κανόνι για να σκοτώσουν ένα κουνούπι», εξηγώντας ότι ο σχεδιασμός ήταν να κατασκευαστούν δύο αποτεφρωτήρες δυναμικότητας 15 τόνων την ημέρα ο καθένας, αλλά για λόγους που δήλωσε ότι ξέρουν μόνο οι προκάτοχοί του, επιλέχθηκε να γίνει ένας στη χωματερή Α. Λιοσίων.

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη επισήμανε ότι στην Ελλάδα παράγονται 15.000 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων το χρόνο. Το 75% από αυτά παράγονται στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το 25% στην υπόλοιπη χώρα, ενώ από το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας - με εξαίρεση το Νοσοκομείο Χανίων - ούτε ένα δε διαθέτει σε μέγεθος και ικανότητα λειτουργίας αναγκαίο αποτεφρωτήρα. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο αποτεφρωτήρας του ΕΣΔΚΝΑ, που έχει δυνατότητα διαχείρισης 8 τόνων την ημέρα, παραδίδεται σε ιδιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ