Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Πυρκαγιά μυστήριο με τρεις νεκρούς

Αποψη των φυλακών Κορυδαλλού

ICON

Αποψη των φυλακών Κορυδαλλού
Τραγική κατάληξη είχε η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τρεις κρατούμενοι που απανθρακώθηκαν στο κελί τους, ενώ ένας τέταρτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον «Ερυθρό Σταυρό».

Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στο κελί 80 της Δ' πτέρυγας των φυλακών, χωρίς να γίνει αντιληπτή έγκαιρα από τους φύλακες. Αυτοί ειδοποιήθηκαν από τους κρατούμενους του κελιού πάνω από αυτό που καιγόταν, όταν πια οι φλόγες έβγαιναν από το παράθυρο. Τη φωτιά έσβησαν μόνοι τους οι φύλακες με τα πυροσβεστικά μέσα που υπάρχουν μέσα στη φυλακή, χωρίς την παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Πάντως, όπως παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Πανούρης, ο οποίος επισκέφτηκε τις φυλακές, μέσα σ' αυτές δεν υπάρχει σύστημα πυρανίχνευσης. Παράλληλα άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα αίτια της πυρκαγιάς, χωρίς να αποκλείει και την εγκληματική ενέργεια. Στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη τις πρώτες πρωινές ώρες και ο ιατροδικαστής Δημόπουλος.

Νεκροί είναι οι: Νικ. Στρουμπάκος ετών 44, Μαριάν Γκρέκα ετών 38 από τη Ρουμανία, Φανέλ Παντουράρου ή Ντιμίτρι Νικολέσκου ή Γκαμπρίλ Πάλικ ετών 34 από τη Ρουμανία. Με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» ο Νικολάι Ράντου ετών 32 από τη Ρουμανία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν διέταξε ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας, ενώ διέκοψε το ταξίδι του επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Ερευνα διατάχθηκε και από την Εισαγγελία.

Για απειρία των δύο υπαλλήλων που είχαν βάρδια έκανε λόγο ο πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Λεωνίδας Καραμπέκιος, ενώ παραδέχτηκε ότι ενημερώθηκαν για την πυρκαγιά από τους κρατούμενους στο κελί που βρίσκεται πάνω από αυτό που πήρε φωτιά.

Ο Γιώργος Κώστικας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Φρουρών Φυλακών, δήλωσε ότι η φυλακή είναι πολύ παλιά και δεν υπάρχουν συστήματα πυρανίχνευσης και πως οι φρουροί, επειδή είναι περιμετρικά του χώρου, αντιλήφθηκαν τη φωτιά όταν πλέον οι φλόγες έβγαιναν από το παράθυρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις επανέλαβε τα γνωστά περί αποσυμφόρησης των φυλακών στο... μέλλον.

Στο μεταξύ, στις φυλακές εντάθηκαν χτες τα μέτρα ασφαλείας, καθώς κρατούμενοι της Γ και Δ πτέρυγας αρνήθηκαν το συσσίτιο, ενώ έξω από αυτές παραμένει, για προληπτικούς λόγους, δύναμη της Αστυνομίας.

Σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής των φυλακών

Το απόγευμα χτες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρας έθεσε σε διαθεσιμότητα το διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού, αμέσως μόλις επισκέφθηκε τις φυλακές. Κατά την έξοδό του από τις φυλακές ο υπουργός δήλωσε ότι προχωράει η ΕΔΕ που διέταξε, καθώς και η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η Εισαγγελία Πειραιά. Διαβεβαίωσε ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος, πως θα διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς, θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι και θα τιμωρηθούν. Ο υπουργός δήλωσε ότι είχε συζήτηση με κρατουμένους απ' όλες τις πτέρυγες και τους ζήτησε να συμβάλουν ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στη φυλακή. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις φυλακές της χώρας είπε ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμη η φυλακή των Τρικάλων, η οποία θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με τα αδικήματα που έχουν διαπράξει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ