Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Γαλλία και υποκρισία

Απόσπασμα από τη χτεσινή παρέμβαση στην εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Αναφερόμενος στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα η αγωνιστική στάση της νεολαίας να εκφραστεί και στις επικείμενες τοπικές εκλογές, ο Γιώργος Μαυρίκος, στο χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Τις τελευταίες βδομάδες η νεολαία της Γαλλίας δίνει τη δική της βροντερή απάντηση στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν τα διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος, για να αποσυνδέσουν τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία από την ελληνική πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η νεολαία στη χώρα μας, ιδιαίτερα η εργαζόμενη νεολαία, μπορεί και πρέπει να βγάλει χρήσιμα διδάγματα.

Τα μέτρα που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Ντε Βιλπέν στη Γαλλία και που αποβλέπουν σε ένα εργατικό δυναμικό "ευλύγιστο", "ευπροσάρμοστο", χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πραγματική βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης "Στρατηγικής της Λισαβόνας" που προωθεί συνολικά το κεφάλαιο σε επίπεδο ΕΕ.

Τα μέτρα όμως αυτά κινούνται ακριβώς στην ίδια λογική και με τις προεκλογικές προτάσεις του κ. Παπανδρέου το 2004, που πρότεινε ανασφάλιστη εργασία 4 χρόνων για τους νέους που πρωτοπιάνουν δουλιά. Αποτελεί πρόκληση να καλεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ τους νέους να κάνουν τη δική τους "επανάσταση", τη στιγμή που για χρόνια έστρωσε το δρόμο ως κυβέρνηση στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τη στιγμή που ένθερμα προωθεί, μαζί με τη ΝΔ, τη συνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του άρθρου 16.

Σημαντικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, που έβαλε πλάτη στο πέρασμα όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα από τη συμμετοχή του στους "κοινωνικούς διαλόγους" της απάτης και που αποδέχεται τον κεντρικό στόχο του κεφαλαίου για αύξηση της "ανταγωνιστικότητας". Δε διαφωνεί δε με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία, ενώ ο εκπρόσωπός του στη Νομαρχία κ. Γλέζος πρότεινε την ίδρυση "πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης" που, όπως και το λεγόμενο "πανεπιστήμιο" της ΓΣΕΕ, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Ολα τα σφυριά βαρούν στον ίδιο στόχο: Χειροτέρευση των σχολείων όπου σπουδάζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, δυνάμωμα των ταξικών φραγμών, δημιουργία ενός φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, υποταγμένου στην κυρίαρχη ιδεολογία και την εργοδοσία, παραδομένου στους "παράδεισους" του "γκλάμουρ" και των ναρκωτικών.

Η απάντηση της νεολαίας πρέπει και αυτή να είναι ενιαία:

Απόρριψη όλων των μέτρων που προωθούν τη διάλυση των σταθερών εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, ανεξάρτητα από τα δήθεν "μοντέρνα" περιτυλίγματα με τα οποία τα στολίζουν οι ποικιλώνυμοι προπαγανδιστές των συμφερόντων του κεφαλαίου. Συμπόρευση του νεολαιίστικου κινήματος με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μπορούν να παλεύουν μαζί τα λαϊκά στρώματα.

Αποδυνάμωση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις προσεχείς Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές. Στήριξη της ΝΑΣ και των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ