Τρίτη 28 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με κριτήριο την πράξη

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η στάση των δύο εταίρων του δικομματισμού δίνουν το μέτρο της συνενοχής τους για τα δεινά των εργαζομένων και ταυτόχρονα το μέγεθος της συμπαιγνίας, με σκοπό να συντηρήσουν το σύστημα της εναλλαγής τους στην κυβερνητική εξουσία.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί έναν τακτικό ελιγμό, για να θολώσει τα νερά και να κρύψει τόσο το σκληρό ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της, όσο και τις προθέσεις της να περάσει διά πυρός και σιδήρου αυτήν την πολιτική. Δυστυχώς γι' αυτήν, η πράξη μετράει περισσότερο από τις επικοινωνιακές τακτικές. Η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, παραδείγματος χάριν, ένα μέτρο ακραίου αυταρχισμού, που ισχύει ακόμη, δεν αφήνει περιθώρια επιτυχίας στην εκστρατεία εξωραϊσμού της «σεμνότητας και ταπεινότητας» της κυβέρνησης.

Φυσικά, πρώτο και σημαντικότερο κριτήριο για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της εξακολουθούν να είναι τα αποτελέσματά της. Η διαρκής μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών, η υψηλή ανεργία και ειδικότερα η ανεργία των νέων, η συστηματική υπονόμευση και κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, ο αυταρχισμός και η αστυνόμευση, φέρνουν αντιμέτωπους εκατομμύρια εργαζόμενους με μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει από προπαγανδιστικά τρικ.

Εξίσου δύσκολο είναι για το ΠΑΣΟΚ να υποδυθεί το ρόλο της μαχητικής αντιπολίτευσης. Οπως για την κυβέρνηση, έτσι και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πράξη είναι το κριτήριο της ειλικρίνειάς του, όταν καλεί τους νέους να γίνουν «επαναστάτες με αιτία», ή όταν επιχειρεί να οικειοποιηθεί την αγανάκτηση των εργαζόμενων και την αγωνιστική τους διάθεση. Η εικοσαετής διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι όχι μόνο τα θεμέλια, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του οικοδομήματος, το οποίο τώρα ολοκληρώνει η ΝΔ. Κάθε μέτρο της σημερινής κυβέρνησης έρχεται ως φυσική συνέχεια των πολιτικών επιλογών των προκατόχων της. Αλήθεια, ποια μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της γαλάζιας πολιτικής επιστράτευσης, από την πράσινη;

Για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, ποια ουσιαστική διαφορά υπάρχει, αν η ίδια πολιτική εφαρμόζεται με, ή χωρίς, «διάλογο»; Αν, πολύ περισσότερο, ως «διάλογος» ορίζεται ο ψευδεπίγραφος «κοινωνικός διάλογος» που σήμερα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά το πρότυπο του «κοινωνικού διαλόγου» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;

Ούτε η κυβέρνηση μπορεί να είναι φιλολαϊκή, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι πραγματική αντιπολίτευση. Τα πιστοποιητικά της γέννησής τους, αλλά και τα διαπιστευτήριά τους κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία είναι τα αποδεικτικά στοιχεία μιας μόνιμης και σταθερής πορείας στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδών του. Τα λαϊκά συμφέροντα και η πολιτική του δικομματικού συνεταιρισμού κινούνται σε ασύμπτωτες τροχιές, βρίσκονται σε αντιπαράθεση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ