Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το δημόσιο χρέος και οι ευθύνες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με το δημόσιο χρέος ασχολείται ο Ν. Νικολάου στην «Καθημερινή» και αφού σημειώσει, ότι τον Ιανουάριο του 1996 ο Κ. Σημίτης το παρέλαβε στα 86,88 δισ. ευρώ και το παρέδωσε στις 31.12.2003 στα 167,72 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει τα εξής: «Γιατί διπλασιάστηκε το χρέος; Πρώτον, γιατί οι προϋπολογισμοί του κράτους παρέμειναν ελλειμματικοί, δεύτερον, γιατί έγιναν προκλητικές σπατάλες στις παραγγελίες πολεμικού υλικού, υπερτιμολογήσεις στα δημόσια έργα, κλπ. και τρίτον, γιατί η διαφθορά λεηλάτησε τους κρατικούς πόρους. Ας απολογηθεί λοιπόν γι' αυτά το ΠΑΣΟΚ κι ας εξηγήσει ο πρόεδρός του ποιοι ευθύνονται για τη ζημιά στους πολίτες».

Με άλλα λόγια, ο διπλασιασμός του δημόσιου χρέους οφείλεται, πρώτα και κύρια, στην καταλήστευση του δημοσίου χρήματος από το μεγάλο κεφάλαιο, ελέω της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και, μάλιστα, αυτό έγινε σε μια οκταετία μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, διόγκωσης των φορολογικών βαρών στα λαϊκά στρώματα και παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Τι αποδείχνουν τα παραπάνω; Πρώτον, τα ελλείμματα είναι η άλλη όψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως τόνισε πρόσφατα η Αλέκα Παπαρήγα. Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για «τη ζημιά στους πολίτες». Τρίτον, άλλες τόσες - τουλάχιστον - ευθύνες φέρει η ΝΔ, αφού, παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο θέλει να μαζέψει από τους εργαζόμενους, όσα μοίρασε το ΠΑΣΟΚ στους κεφαλαιοκράτες, αλλά συνεχίζει και στον ίδιο δρόμο της πολύμορφης εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ