Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ως πότε;

Τη λαϊκή παροιμία, που λέει "μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε", θυμίζει η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Ζηλεύοντας τη ...δόξα της πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Μ. Θάτσερ (η οποία προχώρησε μαζί με το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας και σε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις), η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ δίνει τώρα εξετάσεις στα διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας. Στην προσπάθειά της να αποδείξει στους εκπροσώπους του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ ξέρει να εφαρμόζει καλύτερα από τη ΝΔ τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση Σημίτη πασχίζει να αναδείξει το 1997 σαν έτος ιδιωτικοποιήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι προχτεσινές αποφάσεις του διευρυμένου διυπουργικού οργάνου (μετείχαν 8 υπουργοί και υφυπουργοί και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης) για το ξεπούλημα γνωστών επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο, όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή", η ΣΟΦΤΕΞ, η ΑΕΒΑΛ, η ΜΕΛ, η ΚΕΡΑΦΙΝΑ και οι "Βωξίτες Ελευσίνας". Δεν πρόκειται για απλό ξεπούλημα. Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί παραδίδει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στον κ. Ταβουλάρη (στον οποίο, επίσης, το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε και τα ναυπηγεία στο Νεώριο Σύρου), με την είσπραξη προκαταβολής 1 δισ. δραχμών και τα υπόλοιπα με ...δόσεις. Ταυτόχρονα, όμως, με την πώληση των ναυπηγείων, εξασφαλίζει στον κ. Ταβουλάρη κρατικές δουλιές πολλών δισ. και για αρκετά χρόνια (αρματαγωγά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και βαγόνια του ΟΣΕ).

Δεύτερον, γιατί έδωσε το "πράσινο φως" για ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του ΟΑΕ ("Πειραϊκή - Πατραϊκή", ΣΟΦΤΕΞ, "Κεραφίνα", ΜΕΛ, "Βωξίτες Ελευσίνας" και ΑΕΒΑΛ), χωρίς να αναλάβει καμιά απολύτως δέσμευση για την πώλησή τους εν λειτουργία (!), γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να πουληθούν ακόμη και σαν ...οικόπεδα και, άρα, να χάσουν τη θέση τους οι εργαζόμενοι.

Τρίτον, και πιο σημαντικό: Ολες οι παραπάνω επιχειρήσεις ήταν ιδιωτικές. Ανήκαν σε μεγαλοσχήμονες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας (όπως οι Ανδρεάδηδες, οι Στρατο-Κατσαμπαίοι, ο Λαδόπουλος, ο Κεφάλας κ.ά.), οι οποίοι τις καταλήστευσαν και τις παρέδωσαν σαν στυμμένες λεμονόκουπες - με χρέη πολλών δισ. στο κράτος. Χρέη, τα οποία "κοινωνικοποίησαν" οι κυβερνήσεις της ΝΔ (Ναυπηγεία Ελευσίνας) και του ΠΑΣΟΚ (όλες οι άλλες), που εφάρμοσαν στο ακέραιο την καπιταλιστική συνταγή, η οποία θέλει το δημόσιο να αγοράζει πανάκριβα τα εμπορεύματα και υπηρεσίες από τους μεγαλοϊδιώτες και να πουλάει φτηνά ή ακόμη και να χαρίζει στους ιδιώτες τις κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του δημοσίου.

Η περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην αγκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είναι χαρακτηριστική. Ο Ανδρεάδης φέσωσε τα ναυπηγεία και ήρθε η κυβέρνηση Καραμανλή να τον ξελασπώσει από τα υπέρογκα χρέη του στο δημόσιο, με την "κρατικοποίηση" των επιχειρήσεων (δηλαδή των χρεών) του ομίλου. Τα ναυπηγεία παρέμειναν υπό δημόσιο έλεγχο, μέχρι και το 1993, που τα ξαναπούλησε (στην ουσία, τα χάρισε) η κυβέρνηση της ΝΔ στον εφοπλιστή Περατικό. Και εκείνος, αφού τα ξαναλεηλάτησε για ενάμιση χρόνο, τα επέστρεψε στο δημόσιο το 1994, με χρέη ύψους πάνω από 1,5 δισ. δραχμές, τα οποία χρέη "κοινωνικοποίησε" η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ως πότε, άραγε, οι εργαζόμενοι θα ανέχονται αυτή την εγκληματική πολιτική, που κινείται στον αστερισμό, το κράτος "κοινωνικοποιεί" τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών και ιδιωτικοποιεί τα κέρδη των επιχειρήσεων του δημοσίου;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετά την ΑΕΒΑΛ, σειρά για "λουκέτο" η "Δραπετσώνα"(1997-12-07 00:00:00.0)
"Σέρνουν" το χορό των ιδιωτικοποιήσεων(1997-08-17 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία του ξεπουλήματος(1997-03-09 00:00:00.0)
Ανατέθηκε η εκποίηση 4 επιχειρήσεων του ΟΑΕ(1997-02-22 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" ό,τι απόμεινε(1996-12-01 00:00:00.0)
Επισπεύδεται το ξεπούλημα(1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ