Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
Αυξημένο καταναγκαστικό πλαίσιο

Εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή

Στην τελική ευθεία προς εισαγωγή και ψήφιση από τη Βουλή βρίσκεται ο νέος Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, ο οποίος σφραγίζεται από τη συμφωνία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Ο νέος Κώδικας, που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα επιπλέον νομικό πλαίσιο θέσπισης αυξημένου καταναγκασμού πάνω στους δημόσιους υπάλληλους, εγκρίθηκε χτες ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή κι έχει πάρει το δρόμο ώστε πολύ σύντομα να γίνει νόμος του κράτους. Επίσης αύριο, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος θα τον δώσει στη δημοσιότητα με συνέντευξη Τύπου.

Χτες, βγαίνοντας από την Κυβερνητική Επιτροπή, ο υπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ για τη συνεργασία της, τονίζοντας ότι ο νέος Κώδικας «είναι προϊόν μιας καρποφόρας συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδίως με την ΑΔΕΔΥ. Η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεών του - πρόσθεσε - προέκυψε ύστερα από συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ».

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι πάγια θέση του ΠΑΜΕ είναι πως ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας - όπως ιστορικά έχει αποδειχτεί - αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζει την εφαρμογή της πολιτικής της από τη Δημόσια Διοίκηση. Συνεπώς, δεν είναι αναγκαίος παρά μόνο ως πρόσθετος καταναγκασμός σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι τα ζητήματα που ρυθμίζει καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία, τους κανονισμούς και οργανισμούς των υπηρεσιών και οι όποιες βελτιώσεις χρειάζονται, μπορούν να γίνονται εκεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «σημαντικό πλεονέκτημα» του νέου Κώδικα ότι προβλέπει «νέο πειθαρχικό δίκαιο το οποίο στοχεύει στο να κάνει πιο υπεύθυνο τον υπάλληλο απέναντι στον πολίτη». Το νέο αυτό πειθαρχικό εργαλείο έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι πειθαρχική δικαιοδοσία πάνω στους δημοσίους υπαλλήλους αποκτά πλέον ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε. Βέβαια, στην εισήγησή του προς την Κυβερνητική Επιτροπή ο Πρ. Παυλόπουλος σημειώνει πως η πειθαρχική δικαιοδοσία του υπουργού αφορά παραπτώματα του υπαλλήλου αναφορικά με τα καθήκοντά του απέναντι στον πολίτη. Στην πραγματικότητα όμως ανοίγει ο δρόμος, στη χειρότερη περίπτωση, για διώξεις πολιτικού χαρακτήρα (με πρόσχημα τη μη ορθή συμπεριφορά του υπαλλήλου προς τον πολίτη) και, στην καλύτερη περίπτωση, για τη δημιουργία ενός κλίματος τρόμου σε βάρος των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Κατά τ' άλλα, ο νέος κώδικας, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού στην Κυβερνητική Επιτροπή, που δόθηκε στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων προβλέπει:

- Νέα διαδικασία στην επιλογή προϊσταμένων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τρεις ομάδες κριτηρίων. Η πρώτη περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν στα επαγγελματικά - τεχνικά προσόντα (π.χ. οι βασικοί τίτλοι σπουδών, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι, η γνώση ξένων γλωσσών κλπ.). Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν την εργασιακή - διοικητική εμπειρία (π.χ. ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου και ο χρόνος υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας). Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει κριτήρια που αφορούν στις ικανότητες - δεξιότητες. Τέλος, καθιερώνεται μόνο για τους γενικούς διευθυντές και τους διευθυντές η συνέντευξη. Σημειώνεται όμως ότι για τους γενικούς διευθυντές το άθροισμα της βαθμολογίας της συνέντευξης δεν μπορεί να υπερβεί το 12,5%, και για τους διευθυντές το άθροισμα της βαθμολογίας της δεν μπορεί να υπερβεί το 8% της συνολικής βαθμολογίας του υποψηφίου. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στο βαθμό του γενικού διευθυντή θα γίνεται προκήρυξη στην οποία μπορούν να μετέχουν, εκτός από τους υπαλλήλους του οικείου υπουργείου, και υπάλληλοι άλλων υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν τα προσόντα.

- Οι θέσεις για μετατάξεις υπαλλήλων θα ανακοινώνονται μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ώστε να μπορεί ο κάθε υπάλληλος ο οποίος επιθυμεί τη μετάταξή του να υποβάλλει υποψηφιότητα.

- Η σύνθεση των υπηρεσιακών συμβουλίων παραμένει πενταμελής, παρά την αντίθετη άποψη του συνδικαλιστικού κινήματος για επταμελή σύνθεση, μέσω της οποίας θα εξασφαλιζόταν ευρύτερη αντιπροσώπευση.

Τέλος, ρυθμίζονται ζητήματα αδειών, γονικών και άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ