Τετάρτη 22 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το δίκιο δε χαρίζεται

Το τελευταίο διάστημα, κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, κάνουν δημόσιες δηλώσεις για την... κατανόηση που υποτίθεται πως δείχνουν για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Το ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας, αναφέρεται στις εισοδηματικές και γενικότερες αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας, που μόλις τώρα ανακάλυψε και κατηγορεί την κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης. Από τη ΝΔ, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφης και Δ. Σιούφας, αναλύουν την έξαρση της ακρίβειας που προκάλεσε η αντικατάσταση της δραχμής από το ευρώ και λένε ότι οι μισθοί και συντάξεις στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ.

Στον κατάλογο εκείνων που... αναγνωρίζουν τα προβλήματα των εργαζομένων - για τους δικούς του λόγους ο καθένας - θέλησε να προστεθεί χτες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο κ. Κυριακόπουλος, που την περασμένη βδομάδα βάφτιζε «γενναιόδωρες» τις ονομαστικές αυξήσεις 2,8% στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δήλωσε με νόημα: «Είναι αναμφισβήτητο ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που μπορεί να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με 1.000 ευρώ. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει, δεν είμαι εκτός της κοινωνίας». Παρέβλεψε βέβαια ή αγνόησε σκόπιμα, ότι οι δυσκολίες είναι ακόμη μεγαλύτερες για τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που ζουν με εισόδημα μέχρι 500 ευρώ το μήνα!

Αν νομίσετε πως ο πρόεδρος του ΣΕΒ και τα κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων υποφέρουν από «κρίση ειλικρίνειας», κάνετε λάθος. Εκ του πονηρού και για λόγους ψηφοθηρίας, στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ορισμένα πράγματα με το όνομά τους ή και τα φουσκώνουν, ομολογώντας έτσι δημόσια αλήθειες τις οποίες αμφισβητούσαν όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ο,τι δηλαδή γινόταν όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Απλώς, σήμερα, έχουν αλλάξει οι ρόλοι.

Εκ του πονηρού είναι και η κατανόηση που δείχνουν τα στελέχη της ΝΔ στους οικονομικά ασθενέστερους, με τις αναφορές τους στα προβλήματα που προκαλούνται από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς - συντάξεις. Με τις ομολογίες αυτές, επιδιώκουν, αφ' ενός, να ρίξουν το ανάθεμα μόνο στο «κακό» ΠΑΣΟΚ, και, αφ' ετέρου, εφαρμόζοντας την ίδια ακριβώς πολιτική, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να κάνουν... υπομονή και να δουλέψουν σκληρά, ώστε να προσβλέπουν σε «κοινωνικό μέρισμα», όταν και εφόσον «μεγαλώσει η κοινωνική πίτα» και η «ανταγωνιστικότητα»!

Στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στους βιομηχάνους και όλους εκείνους που υπηρετούν πιστά αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και μας λένε προκλητικά «δίκιο έχετε αλλά πού να το βρείτε», οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δώσουν την κατάλληλη απάντηση. Μπορούν και πρέπει να αναζητήσουν το δίκιο τους, μέσα από τον αγώνα και το συντονισμό της πάλης για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την κατάργηση της ίδιας της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ