Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Σοσιαλισμός: Η Νοσταλγία των Λαών

Οι Σοβιετικοί στρατιώτες υψώνουν τη σοβιετική σημαία στο Βερολίνο. Τα εκατομμύρια των νεκρών στρατιωτών και τη συντριβή του φασισμού, οι νεοταξίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα θεωρούν «εγκλήματατης κομμουνιστικής ιδεολογίας»
Οι Σοβιετικοί στρατιώτες υψώνουν τη σοβιετική σημαία στο Βερολίνο. Τα εκατομμύρια των νεκρών στρατιωτών και τη συντριβή του φασισμού, οι νεοταξίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα θεωρούν «εγκλήματατης κομμουνιστικής ιδεολογίας»
Εξοργιστικό και προκλητικό το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλά και αποκαλυπτικό! Εξοργιστικό γιατί οι νεοταξίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το συνέταξαν, τολμούν να επικαλούνται «εγκλήματα της κομμουνιστικής ιδεολογίας» τη στιγμή που στάζουν ακόμα τα χέρια τους από το αίμα των αθώων που έχυσαν στη Γιουγκοσλαβία και χύνουν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα σημεία του πλανήτη. Αλλά και προκλητικό, όταν με το ίδιο Μνημόνιο επικαλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία καταπατούσαν πάντα και τα καταπατούν σήμερα ασύστολα, μπροστά στα μάτια μας, με τις μυστικές απαγωγές, τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια Πακιστανών και άλλων μεταναστών στη χώρα μας και την άλλη Ευρώπη, παραβιάζοντας βάναυσα κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας.

Αιτίες και κίνητρα του Μνημονίου; Απροσδοκήτως αποκαλυπτικά. Ξαφνικά οι κορυφαίοι της Ενωμένης Ευρώπης πέταξαν την ψευτοδημοκρατική μάσκα τους και μας έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους. Κι είδαμε ένα πρόσωπο μπροστά στο οποίο ωχριά ο χιτλεροφασισμός. Πείστηκαν και οι πιο αφελείς ότι τίποτε δεν άλλαξε στις κορυφές και τα επιτελεία του συστήματος από την εποχή του Χίτλερ. Ακόμα και το όνομα! Νέα Τάξη Πραγμάτων ο Χίτλερ; Νέα Τάξη Πραγμάτων κι αυτοί. Εμπρησμό του Ράιχσταγκ ο Χίτλερ; Ανατίναξη των Δίδυμων Πύργων και ο Μπους με τα Μπουσάκια. Ναγκούλοφ ο Χίτλερ; Αλ Κάιντα αυτοί! Προβοκάτσια ο Χίτλερ; Προβοκάτσια και ο άλλος. Ιδιες, σαν δυο σταγόνες νερό οι Νέες Τάξεις Πραγμάτων. Με μόνη διαφορά ότι η πρώτη, του Χίτλερ, ήταν τοπική, ενώ η δεύτερη είναι οικουμενική.

Στόχος και των δύο τάξεων πάντα οι κομμουνιστές. Ωστόσο, οι σημερινοί νεοταξίτες τους ονόμασαν ...«τρομοκράτες»! Γιατί, πρώτα πρώτα, δεν είναι πρακτικό και έξυπνο την ώρα που πανηγυρίζεις το τέλος της ιστορίας, των ιδεολογιών και του σοσιαλισμού, να μιλάς για κομμουνιστικούς κινδύνους και ιδεολογίες. Επειτα, με τη σημερινή ιστορική συγκυρία, ο «τρομοκράτης» ήταν πολύ βολικότερος! Ο αόριστος και άχρωμος όρος του «τρομοκράτη» μπορούσε να ανοίξει όλες τις πόρτες αυθαιρεσίας και παρανομίας. Σε μεγάλη και μικρή κλίμακα. Τοπική και παγκόσμια, για την πάταξη κάθε αντίστασης: ατόμων, ομάδων, κομμάτων και κινημάτων, μέσα στα οποία πρώτοι και καλύτεροι πάντα οι κομμουνιστές, εάν βέβαια, και όταν ανασυντάσσονταν για να κάνουν ενοχλητική την παρουσία τους στο... απώτερο μέλλον.


Αλλά η ζωή, η πράξη, ανέτρεψε τη δαιμόνια αυτή επιχείρηση τρομοκράτησης των λαών με το κόλπο του «τρομοκράτη»! Ισα ίσα! Εγινε γρήγορα μπούμερανγκ. Ξεσήκωσε εναντίον τους νέες μάζες, νέες δυνάμεις αντίστασης με τόσο πείσμα και τόση ένταση ώστε το Αφγανιστάν και το Ιράκ να μετατρέπονται σε νέα Βιετνάμ. Πράγμα που επιτάχυνε και την ανασύνταξη των δυνάμεων της «κομμουνιστικής ιδεολογίας», τη Νοσταλγία της Επιστροφής και τη μεταδοτική δύναμή της στους λαούς.

Ολα αυτά διέκοψαν απότομα τις 15χρονες θριαμβολογίες των νεοταξιτών κι έφεραν στην επιφάνεια το κατάπτυστο Μνημόνιο, που καλεί σε αντικομμουνιστικό συναγερμό όλο το νεοταξίτικο συρφετό: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, για μια δημόσια συζήτηση για τα εγκλήματα του κομμουνισμού και για την καταδίκη τους σε διεθνές επίπεδο». Και γιατί η «επείγουσα ανάγκη»; Μα επειδή, πρώτον, «σε ορισμένες χώρες είναι ζωντανό ακόμα ένα είδος ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ για τον κομμουνισμό, που δημιουργεί τον κίνδυνο να κερδίσει ο κομμουνισμός την εξουσία στη μια ή την άλλη χώρα». Δεύτερο, όσοι υποφέρανε από τον κομμουνισμό «πρέπει να απολαύσουν ηθική ικανοποίηση για όσα υπέφεραν»!

Για να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο του κομμουνισμού όσοι ακόμα πανηγυρίζουν για το τέλος της ιστορίας από κεκτημένη ταχύτητα, οι νεοταξίτικες κορυφές της ΕΕ περιγράφουν το ιδεολογικό και πολιτικό τοπίο του 20ού αιώνα, όπως το βλέπουν σήμερα από τη θέση της υψηλής σκοπιάς τους. Λέει το Μνημόνιο: «Εξω από τη Σοβιετική Ενωση, όπου κράτησε η κομμουνιστική εξουσία 80 χρόνια και περίπου 45 χρόνια σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη»... «κομμουνιστικά κόμματα κυβερνούν πάνω από 50 χρόνια στην Κίνα, στη Βόρεια Κορέα και στο Βιετνάμ και 40 χρόνια στην Κούβα».

Και στο τέλος συνοψίζουν: «Πάνω από 20 χώρες σε 4 ηπείρους μπορούν να καταταχτούν ως κομμουνιστικές ή υπό κομματική διακυβέρνηση για κάποια χρονική περίοδο».

Και ξέρετε πόσο πληθυσμό έχουν; Το Μνημόνιο τους υπολογίζει - εκτός βέβαια απ' αυτές, όπου κυβερνούν τα κομμουνιστικά κόμματα - σε ένα δισεκατομμύριο! Ενα, λοιπόν, δισεκατομμύριο ΝΟΣΤΑΛΓΕΙ σήμερα το σοσιαλισμό! Και η Νοσταλγία, αυτή, όχι μόνο μεγαλώνει ραγδαία και μπορεί «να κερδίσει ο κομμουνισμός την εξουσία στη μια ή την άλλη χώρα», αλλά και μεταδίδεται με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση σε άλλους λαούς και χώρες. Βλέπουμε, κιόλας, αυτή τη Νοσταλγία σήμερα να εκδηλώνεται στη Λατινική Αμερική με τη μορφή ισχυρών «σεισμικών δονήσεων». Πολύ περισσότερο βέβαια τη βλέπουν και την καταγράφουν οι «σεισμογράφοι» των νεοταξίτικων κορυφών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γι' αυτό και οι Σειρήνες του Συναγερμού, το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο! Μαθαίνουμε, λοιπόν, από επίσημα χείλη ότι η Ιστορία δε σταμάτησε ποτέ, αλλά συνεχίζει την πορεία της έτσι που, μέσα σε 15 μόνο χρόνια ανακούφισης, να βλέπουν και πάλι το φάσμα του «κομμουνιστικού κινδύνου» να πλανιέται πάνω από τα κεφάλια τους από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες.

Και τους πιάνει τρόμος. Κι αφήνουν όλα τα προσχήματα. Και σηκώνονται όρθιοι μέσα στο Ευρω-Συμβούλιο και δίνουν τα χέρια πάνω από τις κρεμάλες της Νυρεμβέργης οι εισαγγελείς στους κατηγορούμενους για τα στυγερά τους εγκλήματα, για τα κρεματόρια και τα Νταχάου και τα Κούρνοβα και τα Χαϊδάρια, και να ζητούν «άφεσιν αμαρτιών»: «Συγγνώμη, ομογάλακτοι αδελφοί, που σας καταδικάσαμε. Συγγνώμη που σας κρεμάσαμε! Λάθος μας φοβερό! Θέλουμε κρέμασμα Εμείς που κρεμάσαμε Εσάς και αφήσαμε τους κομμουνιστές. Μα δεν μπορούσαμε αλλιώς. Τώρα, όμως, θα επανορθώσουμε. Μπορούμε. Και μάλιστα έτσι, που "να απολαύσουν ηθική ικανοποίηση για όσα υπέφεραν" όλοι οι μπροστολάτες του φασισμού».

Με το Μνημόνιο επανορθώνουν... Ο φασισμός εξισώνεται με τον κομμουνισμό με τέτοιο τρόπο που να αθωώνονται οι θύτες - φασίστες και να ενοχοποιούνται τα θύματα - κομμουνιστές κι αντιστασιακοί όπου Γης. Ηδη στις Βαλτικές Χώρες, που ανήκουν κιόλας στη «δημοκρατική» ΕΕ των «25», οι κομμουνιστές είναι στη φυλακή και τα κόμματά τους στην παρανομία, ενώ οι συνεργάτες της χιτλερικής κατοχής και οι σεσημασμένοι φασίστες τα τιμώμενα πρόσωπα. Το Μνημόνιο στοχεύει να γενικεύσει αυτό το καθεστώς σε παγκόσμια κλίμακα. Εμφανίζονται κιόλας τα μηνύματα μιας εποχής πολύ πιο στυγερής κι άγριας από τη χιτλερική. Από δω και πέρα θα αντιστραφούν όλες οι αξίες, με πρώτη την ιστορία. Κάθε αντίσταση, κάθε διαμαρτυρία στη νεοταξική βία κι αυθαιρεσία θα καταδικάζεται και θα πατάσσεται αμείλικτα ως κομμουνιστική ή καλύτερα ως κομμουνιστο-τρομοκρατική. Αν, βέβαια, το Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο περάσει. Και δε θα περάσει. Αυτή η αναπτυσσόμενη Νοσταλγία των Λαών για την επιστροφή στο σοσιαλισμό θα απορρίψει αυτό το Μνημόνιο, το τόσο εξοργιστικό και προκλητικό, αλλά και το τόσο αποκαλυπτικό για τους αγωνιζόμενους ενάντια στους τρομοκράτες των λαών.


Του
Νίκου ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Ν. Κυτόπουλος είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, υπήρξε συντάκτης της εφημερίδας«Εξόρμηση» του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ και σε συνέχεια συνάκτης του «Ριζοσπάστη»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ