Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανεπίστρεπτη αντιδραστική πορεία

Μόνο για «επικοινωνιακές σκοπιμότητες», όπως για ευνόητους λόγους υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν αποφάσισε η κυβέρνηση Καραμανλή να προχωρήσει στη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση θέλει το Σύνταγμα όχι μόνο να μη βάζει «φρένο», αλλά να εναρμονίζεται και να διευκολύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές υπαγορεύονται από τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Το παραδέχτηκε άλλωστε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας το πρώτο πακέτο των προτάσεων του κόμματός του. «Οφείλουμε -είπε - να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση που υπαγορεύεται από τη νέα εποχή των ραγδαίων μεταρρυθμίσεων που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Είναι πεντακάθαρο ότι η εγχώρια πλουτοκρατία θέλει να θωρακιστεί και θεσμικά ώστε να είναι όσο το δυνατό καλύτερα προετοιμασμένη για τη συμμετοχή της στη συνολικότερη επίθεση της ΕΕ κατά των λαών, ενσωματώνοντας στον καταστατικό χάρτη της χώρας τα νέα αντιδημοκρατικά και αντιλαϊκά νομοθετήματα και μέτρα της ΕΕ. Η ευρω-επιταγή για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα αποτυπώνεται με την πρόταση για σταδιακή άρση της μονιμότητας ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα στέλνοντας το ευκρινές μήνυμα ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή και πλήρη εργασία, αλλά πριμοδοτεί την ανασφάλεια και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Απαγορεύεται ταυτόχρονα η «ένδικη» αμφισβήτηση της μόνιμης λιτότητας που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ενώ θεσπίζεται το Συνταγματικό Δικαστήριο, που προορίζεται να παίξει το ρόλο του άγρυπνου φρουρού της νομιμότητας των κρατούντων. Παραμερίζονται τα όποια «εμπόδια» υπάρχουν στο Σύνταγμα για την επέλαση των μονοπωλίων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ή η λειτουργία των κρατικών ως ιδιωτικών, ενώ τα δάση αποχαρακτηρίζονται για να γίνουν οι «επενδύσεις» και το περιβάλλον θυσιάζεται για να αναπτυχθούν τα υπερκέρδη. Αντίστοιχα και οι τομές στο πολιτικό σύστημα δεν υστερούν σε αντιδραστικότητα. Με εργαλείο την κρατική χρηματοδότηση επιχειρείται ο έλεγχος της δράσης και της λειτουργίας των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε και την πολιτική χρησιμότητα της αναθεωρητικής διαδικασίας. Η αναθεώρηση «είναι απαραίτητη για να κλιμακώσουμε και να συνεχίσουμε στην επόμενη τετραετία τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων». Είναι ευνόητο ότι θα τη χρησιμοποιήσει και για την ταχύτερη υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προγραμματιστεί και γι' αυτή την τετραετία, αξιοποιώντας την απροκάλυπτη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα το ΚΚΕ να συναινέσει σε μια τέτοια βαθιά αντιδραστική αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλωστε, το αστικό Σύνταγμα υπηρετεί την πλουτοκρατία και τα συμφέροντά της και μάλιστα θεωρείται υπέρτατος νόμος. Μόνο που αυτοί που μιλούν για υποταγή της νομιμότητας την προσαρμόζουν κάθε φορά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών επιλογών τους. Απέναντι σ' αυτή τη διαδικασία οι λαϊκές δυνάμεις, η νεολαία, πρέπει να έχουν καθαρό πως η πάλη για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τους απαιτεί εναντίωση σε κάθε αντιδραστική αλλαγή, όπως αυτή που επιδιώκεται με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενταγμένη στον αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων με αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τη συγκρότηση της δικής τους συμμαχίας με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ