Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Κομιστής θέσεων ΕΕ - ΗΠΑ...

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Σινικό Τείχος

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Σινικό Τείχος
Ταύτιση σε θέματα αρχών «για το χειρισμό πολλών διεθνών ζητημάτων» μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο Πεκίνο.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του χτες το πρωί με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε κυρίως στο πολιτικό σκέλος της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφού ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο για τη θετική στάση της χώρας του στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησής του, απέναντι σε «ζητήματα κινεζικού ενδιαφέροντος», θέσεις οι οποίες δε διαφοροποιούνται στο ελάχιστο από τις θέσεις που έχουν πάρει στα ζητήματα αυτά τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ. Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν είπε ότι επιβεβαίωσε την πάγια θέση του υπέρ της αρχής της «μίας Κίνας» και την αντίθεσή του στην ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν. Ως προς την άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ έναντι της Κίνας, εξέφρασε την ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το εμπάργκο προβλέπεται να αρθεί «όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επί ορισμένων στοιχείων του κώδικα συμπεριφοράς». Επίσης, βλέπει θετικά το αίτημα της Κίνας να της παραχωρηθεί από την ΕΕ καθεστώς της οικονομίας της αγοράς, λέγοντας ότι εξέφρασε την κατανόησή του και υπογράμμισε πως «προς το σκοπό αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, η πλήρωση ορισμένων τεχνικών στοιχείων και σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει το σχετικό διάλογο και θα συμβάλει ενεργά στην προοπτική παραχώρησης στην Κίνα του καθεστώτος ελεύθερης αγοράς το συντομότερο δυνατόν».

Κάνοντας έναν απολογισμό των επαφών κορυφής που είχε στο Πεκίνο, ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε σταθμό στις ελληνοκινεζικές σχέσεις την επίσκεψή του στην κινεζική πρωτεύουσα.

«Είστε ο παλαιός φίλος της Κίνας και αποδίδετε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Βλέπετε την κινεζική ανάπτυξη ως ευκαιρία για την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση υποδέχτηκε τον Κ. Καραμανλή ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο. Ο Κινέζος Πρόεδρος χαρακτήρισε πολύ καλή την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του και αναφέρθηκε στη συμφωνία για στρατηγική συνεργασία. Στην αντιφώνησή του ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι μπορεί οι δύο χώρες να απέχουν σε μέγεθος και πληθυσμό, αλλά έχουν ως κοινό στοιχείο τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό τους. «Διαπιστώσαμε με τον κ. Πρόεδρο ότι οι σημερινές εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε ένα ισχυρό θεμέλιο, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, τον αμοιβαίο βαθύ σεβασμό για την ιστορική πορεία και τον πολιτισμό των δύο λαών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός. Ακόμα μια φορά επανέλαβε ότι στόχος της στρατηγικής σχέσης είναι «οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στον επιχειρηματικό, τον εμπορικό, το ναυτιλιακό αλλά και τον τουριστικό τομέα».

Χτες το πρωί, ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος και την Απαγορευμένη Πόλη. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας COSCO και τους προέδρους δύο λιμένων της Κίνας, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης που υπέγραψε χτες με τον Κινέζο ομόλογό του για «στρατηγική συνεργασία». Στόχος είναι να μετατραπούν μεγάλα ελληνικά λιμάνια σε διαμετακομιστικά κέντρα για κινεζικά προϊόντα που θα προωθούνται σε χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης. Σήμερα στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός αναχώρησε θα μιλήσει σε κινεζο-ελληνικό επιχειρηματικό συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ