Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με την ορμή του Νοέμβρη στην απεργία του Δεκέμβρη

Οσο κι αν προσπάθησε το κεφάλαιο με τα δεκανίκια του - πολιτικά, ιδεολογικά και συνδικαλιστικά - ο Νοέμβρης «έγραψε»! Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα πιο δυναμικά και αγωνιστικά τους τμήματα μπροστά, βγήκαν δυναμικά μπροστά. Χάλασαν το στημένο - ψεύτικο - αποπροσανατολιστικό παιχνίδι των δύο «μονομάχων». Μέσα από την όλη πορεία προς τις 12 Νοέμβρη και το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, φάνηκε πιο καθαρά ο κίβδηλος χαρακτήρας της αντιπαράθεσης. Αναδείχτηκαν καθαρά οι αιτίες των προβλημάτων, οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη διαρκή χειροτέρευση της θέσης των παραγωγών και τα προκλητικά κέρδη των λίγων. Ξεμπροστιάστηκαν ακόμα πιο πολύ οι «Πολυζωγόπουλοι - Πουπάκηδες» και τα «αριστερά» τους δεκανίκια. Η επιχείρηση κατατρομοκράτησης του λαού ενόψει ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ έγινε αντιληπτή.

Παρά τις αντιξοότητες, το μήνυμα του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ με όλη του τη φλόγα «περπάτησε» στους δρόμους της Ελλάδας. Με ήλιο και βροχή πορεύονται οι λαοί! Το μπόι του λαϊκού κινήματος ανέβηκε πιο ψηλά. Το Κόμμα και το ΠΑΜΕ ανέβηκαν πιο ψηλά στη συνείδηση των εργατών, των μικρομεσαίων ΕΒΕ, της αγροτιάς και της νεολαίας. Η εκτίμηση ήρθε μέσα από το ασίγαστο καμίνι της ταξικής πάλης. Εκεί που δεν πιάνει τόπο το ψεύτικο, το δήθεν, το κάλπικο. Οταν αφεντικά, κυβέρνηση και μηχανισμοί καταστολής επιτίθενται σε όσους αγωνίζονται, το Κόμμα είναι εκεί, το ΠΑΜΕ είναι εκεί! Οι άλλοι; Φευγάτοι, όπως πάντα, όταν αναμετρούνται το δίκιο με το άδικο, στο πεδίο του ταξικού αγώνα.

Μέχρι τις 14 Δεκέμβρη, έχουμε πολλά να κάνουμε. Οι εργάτες, οι υπάλληλοι ξέρουν για τη θύελλα που έρχεται. Εμείς θα τους μιλήσουμε για τις αιτίες της επίθεσης. Θα αναδείξουμε τα ταξικά της χαρακτηριστικά, τα κοινά γνωρίσματα που έχουν η ντόπια επιχειρηματολογία με εκείνη που ακούγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Από την Αυστραλία μέχρι τη Λατινική Αμερική, στην προμετωπίδα της επίθεσης, είναι η «ανταγωνιστικότητα», η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, η «ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων». Γιατί δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι κάνουν τα ίδια και λένε τα ίδια για να περάσουν την πολιτική τους; Κανένα μυστήριο, καμία σύμπτωση, κανένα τυχαίο δεν υπάρχει στην κατάσταση αυτή. Ολοι αυτοί εκφράζουν τις ίδιες ανάγκες του κεφαλαίου στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού. Οσο κι αν μας τους παρουσιάζουν σαν παντοδύναμους και μας καλούν σε υποταγή, δεν είναι ανίκητοι. Τα βροντερά βήματα των διαδηλωτών - αγωνιστών, στο νότο της Αμερικής, στην Ευρώπη, στην Ασία, στη μακρινή Ωκεανία, ένα πράγμα μαρτυράνε: Η εργατιά σηκώνει κεφάλι, δε θέλει να γυρίσει στο νέο εργασιακό μεσαίωνα!

Μέσα στους αγώνες αυτούς, ωριμάζουν ευρύτερες συσπειρώσεις και συντονισμός δράσης ενάντια στην ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου. Οι «τρομονόμοι», που ξεκίνησαν οι ΜΠΟΥΣ - ΜΠΛΕΡ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, απλώνονται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο φόβος του μαχόμενου προλεταριάτου σκεπάζεται κάτω από την άθλια προπαγάνδα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Το σύνθημα «ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ, Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ», είναι ο εφιάλτης τους. Η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα θα συμβάλει αποφασιστικά στην ένταση της πάλης των λαών. Θα βάλει βαθιά τα ίχνη της στον αναγκαίο συντονισμό της δράσης, στο άνοιγμα της άλλης, της σοσιαλιστικής, προοπτικής για την ανθρωπότητα.

Στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, πολλά φαρμακερά βέλη είναι έτοιμα για εκτόξευση από την κυβερνητική φαρέτρα. Το «δεύτερο κύμα» των μεταρρυθμίσεων απειλεί να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη γαλαζοπράσινη θύελλα των τελευταίων χρόνων. Μέσα στο κλίμα αυτό, οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σπεύδουν στο «διάλογο», θέλουν να θάψουν με τιμές τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Θέλουν «συζήτηση» και «διάλογο» με τους εκπροσώπους της τάξης που ρουφάει σαν δράκουλας το μόχθο εργατικής τάξης και λαϊκών στρωμάτων. Στον αντίποδα το ΠΑΜΕ, με τις θέσεις του, είναι η καρδιά και η τιμή της εργατικής τάξης. Οι θέσεις του απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Η πορεία και η γραμμή πλεύσης του προωθούν τη μεγάλη λαϊκή συμμαχία, που έχει ανάγκη ο τόπος, για μια ζωή ανθρώπινη, σε κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Απαντάει στο άμεσο, απαντάει και στην αναγκαία προοπτική. Η όλη πορεία των πραγμάτων δίνει χειροπιαστά παραδείγματα για τη στάση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Στις αγωνιστικές - ταξικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα μπορούν και πρέπει να βρεθούν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Επίμονα, ανυποχώρητα, αλλά και ευέλικτα, μπορούμε να πείσουμε για την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των εργατών στο ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ θέλει και μπορεί να οδηγήσει την εργατική τάξη στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Οι άλλοι θέλουν «ενότητα», «κοινές συγκεντρώσεις» κλπ. για να οδηγήσουν τους εργατοϋπαλλήλους δεμένους χειροπόδαρα στο συμβιβασμό και την ταξική υποταγή. Με την ορμή του Νοέμβρη, ΠΑΜΕ προς την απεργία του Δεκέμβρη!


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ