Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΑΠΟΔΟ
Παρακαταθήκες και για τους σημερινούς αγώνες

Αποψη από την εκδήλωση, την Κυριακή 6.11.2005 στο μνημείο του Καπετάν Ανάποδου
Αποψη από την εκδήλωση, την Κυριακή 6.11.2005 στο μνημείο του Καπετάν Ανάποδου
Νοέμβρης 1949 - Νοέμβρης 2005. 56 χρόνια από τη μέρα της άνανδρης και προδοτικής δολοφονίας του πρωτοκαπετάνιου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Εύβοια, του Καπετάν Ανάποδου. Του 33χρονου Θύμιου Καψή, που με την ομάδα του είχε περάσει στην Εύβοια, από τη Στερεά, με εντολή του «Σταυραετού της Ρούμελης» Καπετάν Διαμαντή, να βοηθήσει τον αγώνα του ΔΣΕ κατά του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων υποτακτικών τους.

Κείνη τη μέρα, 5 Νοέμβρη, «βρόντηξε ο Πυξαριάς, άστραψε το καντήλι» στο άκουσμα του θανάτου του Καπετάνιου. Τα τσακάλια όρμηξαν κατά πάνω στη μυρωδιά του αίματος. Και νεκρό ακόμα τον φοβούνταν... Ο αγώνας όμως συνεχίζεται και σήμερα, πάντα με φωτεινό παράδειγμα τη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή Θύμιου Καψή και πολλών ακόμα συντρόφων, αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας και του λαού μας, γράφοντας τη μεγάλη εποποιία.

Τέτοιων ηρώων μνήμες τίμησαν την περασμένη Κυριακή 6 Νοέμβρη εκεί ψηλά στα μέρη που έδρασαν και έπεσαν οι μαχητές. Εκεί κοντά στο Προκόπι Εύβοιας, όπου έχει στηθεί και το μνημείο του Καπετάν Ανάποδου - το οποίο τρεις φορές φασιστοειδή, γνωστοί -άγνωστοι έχουν βεβηλώσει. Συναγωνιστές, φίλοι της Αντίστασης, εργαζόμενοι και πολλοί νέοι μαζί με τους συγγενείς, για άλλη μια χρονιά, έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ Χαλκίδας, Λίμνης, Αιδηψού και Ιστιαίας.

Ο Καπετάν Ανάποδος και η ομάδα του, τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας ΕΠ Ανατολικής Στερεάς -Εύβοιας, είχαν απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών και των κινδύνων που θ' αντιμετώπιζαν ερχόμενοι στην Εύβοια. Ωστόσο, δεν μπήκε στιγμή σε δίλημμα η επιλογή τους. Και συνέχισε: «Η ατομική του θυσία είναι μια τεράστια ηθική νίκη των ιδεών του ΚΚΕ και του Κινήματος. Δίνει ανυπολόγιστη δύναμη στους καθημερινούς αγώνες σήμερα και κύρος στις ιδέες μας. Με θυσίες σαν αυτή του Καπετάν Ανάποδου οικοδομήθηκε στη συνείδηση του λαού η εικόνα του κομμουνιστή που θυσιάζεται για το δίκιο. Αυτή την εικόνα εμείς οι νεότεροι, που συνεχίζουμε τον αγώνα, πρέπει να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Να μην επιτρέψουμε να θαμπώσει με πράξεις ή παραλείψεις...».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

Η αδερφή του Θύμιου Καψή, Ευσταθία Καψή - Κυριακίδου, μαχήτρια του ΔΣΕ. Οι συναγωνιστές του Γρηγόρης Σγάγιας (σύνδεσμος), Στέργιος Μακαντάσης και άλλοι.

Από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και πολλά παραρτήματα της από την Αττική. Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ (τραυματίες -ανάπηροι), Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή. Οι δήμαρχοι Κηρέως και Ελυμνίων, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με τον γραμματέα της Θ. Παππά και του ΝΣ της ΚΝΕ με την γραμματέα της Χ. Κατσού, που απηύθυνε και χαιρετισμό. Αντιπροσωπείες κομματικών οργανώσεων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ