Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΤΖΟΝ ΜΑΝΤΕΝ
Η απόδειξη (Proof)

Γκουίνεθ Πάλτροου και Αντονι Χόπκινς
Γκουίνεθ Πάλτροου και Αντονι Χόπκινς

Η «Απόδειξη» (Proof) δεν είναι μια ταινία για τα μαθηματικά, παρ' όλο που όλη η «κουβέντα», γύρω από αυτά περιστρέφεται! Η «Απόδειξη» είναι μια ταινία, για τις αποδείξεις, γενικά. Αποδείξεις για τα προσωπικά, για τα συναισθηματικά, για τα οικογενειακά, που όλοι, σε καθημερινή βάση, καλούμαστε να προσκομίζουμε!

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η ηρωίδα, παρότι είχε την «απόδειξη», αρνήθηκε να την καταθέσει όταν έπρεπε. Εκρινε πως η δική της «απόδειξη», που θα την καθιστούσε σημαντική, θα πλήγωνε κάποιον άλλον (τον πατέρα της). Θεώρησε πως το ηθικό χρέος της ήταν υψηλότερο από την «απόδειξη»! Οταν εκείνος «έφυγε», και οι λόγοι της σιωπής και της θυσίας έπαψαν να υπάρχουν, και η ηρωίδα αποφάσισε να αποκαταστήσει, επιτέλους, την αλήθεια, καταθέτοντας τη δική της «απόδειξη», κανείς, πια, δεν την πίστευε! Κανείς δεν πίστευε πως οι μαθηματικές «αποδείξεις», που κατέθετε, ήταν δικές της και όχι του γνωστού και αναγνωρισμένου μαθηματικού πατέρα της! Και, ωστόσο, η «απόδειξη», για την ίδια, ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Χωρίς αυτή δεν υπήρχε σαν οντότητα σαν ολοκληρωμένος και υγιής άνθρωπος, τόσο για τους άλλους όσο και, κυρίως, για τον ίδιον τον εαυτό της! Χρειαζόταν την «απόδειξη», για να βεβαιώσει, και για να βεβαιωθεί, για την ίδια την ύπαρξή της!

Η ταινία είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου θεατρικού έργου του Ντέιβιντ Ομουρν. Ενός θεατρικού έργου που «ψάχνει», με ψυχαναλυτικό τρόπο, τις ανθρώπινες σχέσεις. Το χρέος, την πίστη, το φόβο, τον έρωτα. Αλλά και τα όρια της λογικής και του παράλογου. Οι απαντήσεις του έργου, πάνω στα ερωτήματα που το ίδιο βάζει, φαντάζουν (σε κάποιες στιγμές είναι), μαθηματικές απαντήσεις (ακριβείς). Χωρίς ούτε στιγμή να χάνουν το συναίσθημα.

Θα πρέπει να σταθούμε στις πολύ καλές ερμηνείες, από το σύνολο σχεδόν των ηθοποιών. Αλλά και στον πολύ ενδιαφέροντα τρόπο της κινηματογράφησης. Η ταινία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό, στο θρίλερ και στο ψυχολογικό δράμα! Δείχνει μεγάλο σεβασμό στον θεατή. Σε καμία στιγμή δεν προσπαθεί να ξεγελάσει. Είναι σοβαρή και φαίνεται να πιστεύει τους προβληματισμούς της!

Παίζουν: Γκουίνεθ Πάλτροου, Αντονι Χόπκινς, Τζέικ Γκίλενχαλ, Χόπουπ Ντέιβις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ