Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ερχεται «παραλλαγή» του σχεδίου Ανάν;

Το έδαφος για την αποδοχή από τους Ελληνοκυπρίους του σχεδίου Ανάν σε «παραλλαγή», καλλιεργούν διάφορες πλευρές ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται μια κατευθυνόμενη φημολογία περί δήθεν αλλαγής της στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τώρα τάχα θέλει «αλλαγές» στο σχέδιο Ανάν, ώστε να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

Η «νέα θέση» περιλαμβάνεται σε δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», εμφανίζεται να αποδέχεται ότι το σχέδιο του Κόφι Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει, αφού απορρίφθηκε από το 76% των Ελληνοκυπρίων. Η δήλωση του εκπροσώπου που πυροδότησε τα νέα σενάρια ήταν η εξής: «Ολα τα μέρη χρειάζεται να εμπλακούν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (στις προσπάθειες) εξεύρεσης λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των δύο πλευρών στο νησί».

Σύμφωνα με το ίδιο πάντα δημοσίευμα, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιους Μπράιζα αποκάλυψε προχτές, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Τούρκοι στην Ουάσιγκτον, ότι οι Αμερικανοί έχουν στοιχεία, με βάση τα οποία «τους παρέχεται η ευκαιρία για να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές του σχεδίου Ανάν, οι οποίες θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Στο μεταξύ οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλος και της Γαλλίας Ζ. Σιράκ υιοθέτησαν «κοινή δήλωση» στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στο Παρίσι. Με την εν λόγω δήλωση, «τα δύο μέρη αποφάσισαν να ενισχύσουν το συντονισμό και τη συνεργασία τους μέσα στο πλαίσιο ενός δομημένου διαλόγου επί των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται, ότι οι δύο χώρες «συμμερίζονται πολύ συγκλίνουσες θέσεις επί αριθμού ευρωπαϊκών και διεθνών θεμάτων και διατηρούν άριστες διμερείς θέσεις».

Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή. Γιά το λόγο αυτό - καταλήγει η κοινή δήλωση - «θα καθιερωθεί τακτικός συντονισμός και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα - και ανάλογα με τις ανάγκες - στις δύο πρωτεύουσες και τις αντιπροσωπείες στους διεθνείς οργανισμούς, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών υποχρεώσεων».

Μετά το γεύμα, σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση αυτής της κοινής δήλωσης και την ευχή ότι «ο νέος αυτός σύνδεσμος θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση και διαπλάτυνση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας». Ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το γεύμα εργασίας εξελίχθηκε σε μία πολύ φιλική ατμόσφαιρα, πράγμα που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε με το Γάλλο Πρόεδρο, πέρα από τις διμερείς σχέσεις, ήταν το Κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, άλλα ευρωπαϊκά θέματα, προβλήματα της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο Πρόεδρο για τη βοήθεια που ο ίδιος αλλά και η κυβέρνησή της Γαλλίας έδωσαν με τη στήριξή τους σε θέματα αρχής και στην Κύπρο κατά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Γαλλία στηρίζει θέσεις αρχών και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να τηρεί αυτήν τη στάση», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ